РАСТ ЦЕНА МЕЊА НАВИКЕ: Инфлација многе Немце приморала да трошкове сведу на минимум

Novosti online

30. 11. 2022. у 14:02

СВЕ већи број Немаца је приморан да смањи своју потрошњу због инфлације и растућих трошкова енергије, показује истраживање понашања потрошача и групе за истраживање тржишта НиелсенИК.

РАСТ ЦЕНА МЕЊА НАВИКЕ: Инфлација многе Немце приморала да трошкове сведу на минимум

Фото UNSPLASH

Резултати показују да 52% немачких потрошача купује само производе за основне потребе, док је око 30% одговорило да купују мање.

Око 44% је рекло да сада избегава производе „који су забавни и луксузни“, а сваки трећи покушава да смањи посете ресторанима, одлучујући се за кување код куће. Само 10 одсто анкетираних рекло је да повећање цена није утицало на њихове куповне навике, а ти одговори су углавном долазили од људи са већим платама.

Истраживање је спроведено међу 10.000 потрошача.

- То говори да се чини да се све више људи пита без чега могу, а онда то заиста и раде - рекао је стручњак за НиелсенИК Лотар Штајблин, коментаришући налазе истраживања.

Он је приметио да потрошачи чешће прибегавају стратегијама уштеде, као што су поређење цена и тражење специјалних понуда, као и прелазак на јефтиније производе и чешћу куповину у ланцима супермаркета. Неки испитаници су рекли да су почели да мењају своје преференције при куповини у потпуности, купујући маргарин уместо путера, користећи воду из славине уместо флаширане минералне воде, па чак и одустајање од дезодоранса.

- Што криза дуже траје, више могућности људи користе да уштеде - нагласио је Штајблин.

Годишња стопа инфлације у Немачкој скочила је у октобру на 10,4 одсто, достигавши нови историјски максимум, према подацима Федералног завода за статистику (Дестатис) објављеним раније овог месеца. Цене су углавном биле вођене растућим трошковима енергије, који су порасли за 43% на годишњем нивоу, а очекује се даљи раст током целе зиме, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руси открили шта су уништили у Харковској области