ГАНА РАЗМАТРА ВАЖНУ ОДЛУКУ: Могућ одустанак од плаћања нафте доларима

Novosti online

28. 11. 2022. у 21:17

ВЛАДА Гане ради на новој политици куповине нафтних деривата златом, а не америчким доларима које има у резервама, објавио је потпредседник ове земље Махамуду Бавумије на друштвеним мрежама.

ГАНА РАЗМАТРА ВАЖНУ ОДЛУКУ: Могућ одустанак од плаћања нафте доларима

Фото ЕПА

Циљ нове политике је да се ухвати у коштац са смањењем девизних резерви који заједно са плаћањем нафте у девизама слаби локалну валуту и повећава трошкове живота, пише Ројтерс.

Ако се спроведе, нова политика ће "суштински променити наш платни биланс и значајно смањити упорни пад наше валуте", навео је Бавумија.

Нова политика подразумева да ће од 1. јануара 2023. године, све велике рударске компаније (према договору са Банком Гане) продати 20 одсто свог злата Банци Гане. Рударске заједнице као и мали рудари ће такође своје злато продавати Влади Гане, а Банка ће га откупљивати у цедијима по спот цени.

Потпредседник Гане је објаснио да би коришћење злата спречило да курс директно утиче на цене горива или комуналних услуга, јер домаћим продавцима више не би била потребне девизе за увоз нафтних деривата.

- Размена злата за нафту представља велику структурну промену - додао је Бавумија.

Његово саопштење објављено је пошто је министар финансија Гане, Кен Офори-Ата најавио мере за смањење потрошње и повећање прихода у покушају да се ухвати у коштац са растућом дужничком кризом.

У представљању буџета за 2023. министар финансија Гане, Кен Офори-Ата, упозорио је да је западноафричка нација у великом ризику од дугова и да пад  националне валуте цедија озбиљно утиче на способност Гане да управља својим јавним дугом.

Влада Гане преговара о пакету помоћи са Међународним монетарним фондом (ММФ), док се нација која производи какао, злато и нафту суочава са економском кризом.

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!