НАША КАСА ПОСТАВЉЕНА НА ТРИ СТУБА: Већа примања пензионерима и јавном сектору, инвестиције и издвајања за енергетику

С. Б.

18. 11. 2022. у 06:33

ВЛАДА Србије усвојила је јуче предлог буџета за следећу годину. Наредне две недеље "чешљаће" га посланици пре расправе у парламенту.

НАША КАСА ПОСТАВЉЕНА НА ТРИ СТУБА: Већа примања пензионерима и јавном сектору, инвестиције и издвајања за енергетику

Фото Танјуг

План потрошње прављен је уз пројекцију раста бруто домаћег производа од 2,5 одсто. Предвиђају се укупни приходи и примања у износу од 1.843,4 милијарде динара, што је за 133,8 милијарди динара, односно 7,8 одсто, више у односу на износ прихода предвиђен ребалансом буџета за 2022. годину. Очекују се расходи и издаци у износу од 2.107,4 милијарде динара.

Министар финансија Синиша Мали објашњава да је предложени буџет одговоран и одржив и заснован је на три стуба - повећању пензија, плата и минималне зараде, наставку политике издвајања високог процента буџета за инвестиције и издвајањима и улагањима у енергетски сектор.

- У буџету не постоји ништа што није потребно, да би неко могао да каже да бацамо новац - истакао је Мали. - Са друге стране је развојни, јер улажемо у инфраструктуру, а она нам је важна, јер чини нашу економију атрактивнијом. Имамо новца за повећање плата у јавном сектору које ће износити 12,5 одсто, затим и повећање минималне зараде од 14,3 одсто. Имаћемо просечну плату у Србији наредне године између 720 и 730 евра, док ће пензије бити између 310 и 320 евра и потпуно смо у оквиру плана програма "Србија 2025" којим смо предвидели да просечна зарада у Србији буде 1.000 евра, а пензија између 420 и 430 евра.

Укупно повећање пензија, сада у новембру и наредне године, достићи ће 20,8 одсто. Допринос за Фонд ПИО на терет послодавца се смањује за један одсто. Буџет ће на томе изгубити 45 милијарди динара. Биће повећан и неопорезиви део зараде са 19.300 динара на 21.712 динара.

- У овом тренутку приоритет нам је борба за радна места, растеретити привреду што је више могуће - подвлачи Мали. - Имамо довољно новца за струју. Последњих годину дана десет пута је порасла цена струје и гаса. Код нас нема тога, и даље је терет тога на држави. Ми смо обезбедили новац да држава преузме терет кризе на себе како би, очекујући стабилизацију тих цена на тржишту, када наше тржиште буде боље, економија и наши грађани нормално функционисали.

ПРАТЕЋИ ЗАКОНИ

СПРЕМИЛИ смо и друге законе који обично прате буџет и који се односе на пореску политику - најавио је министар Синиша Мали. - Реч је, између осталог, о изменама и допунама Закона о фискализацији и Закона о електронском фактурисању. Доношење тих прописа су два потеза која су показала сјајне резултате. Порез на додату вредност расте, боља је контрола Пореске управе. Нама цео јавни сектор од маја функционише у систему е-фактура. То је највећи реформски корак који ће омогућити и да ПДВ враћамо за дан, два уместо за месец и више дана.

ДОДАТНО УСКЛАЂИВАЊЕ

ВЛАДА Србије усвојила је јуче и Предлог измена и допуна закона о електронском фактурисању, којим се прецизирају постојеће одредбе и врши додатно усклађивање са постојећим законским оквирима, како би систем е-фактура још боље функционисао.

Усвојен је и Предлог измена и допуна закона о порезима на имовину којим је извршено усаглашавање предмета опорезивања порезом на наслеђе и поклон и порезом на пренос апсолутних права са врстама непокретности које могу бити предмет промета, саопштено је из Владе. Мењају се и Закон о порезу на доходак грађана и Закон о доприносима за обавезно социјално осигурање.

На седници су усвојени измењени и допуњени предлози Закона о порезу на додату вредност, Закона о фискализацији, као и Закона о републичким административним таксама.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (1)

ИДИЛА У АУСТРИЈСКОМ СЕЛУ: Видите где су Ана и Швајни купили кућу - желе да васпитају децу у духу традиције (ВИДЕО)