ЕВРОПСКИ РЕВИЗОРИ УПОЗОРАВАЈУ: ЕК није добро водила процес напуштања угља

Танјуг

10. 11. 2022. у 00:35

ЕВРОПСКИ ревизорски суд затражио је од Европске комисије да почне ефикасно да користи Фонд за праведну транзицију ЕУ ка климатској неутралности да би се ублажио социјално-економски утицај на регионе који користе угаљ.

ЕВРОПСКИ РЕВИЗОРИ УПОЗОРАВАЈУ: ЕК није добро водила процес напуштања угља

Фото: Електропривреда

Ревизори су у среду објавили извештај у којем констатују да је финансијска помоћ ЕУ за регионе који користе угаљ имала ограничен утицај, и на радна места, и на енергетску транзицију.

Они истичу да угаљ остаје значајан извор емисије гасова стаклене баште у неколико земаља ЕУ, посебно у Пољској, Чешкој, Бугарској, Немачкој, Словенији и Румунији.

Овај суд замера ЕК да, пре него што је предложила Фонд за праведну транзицију за најугроженије регионе и секторе, није извршила одговарајућу анализу претходног финансирања ЕУ у овим регионима, нити њихових преосталих потреба.

Суд додаје да руска инвазија на Украјину и њени ефекти на енергетско тржиште такође могу довести до одлагања напуштања угља.

Ревизори су упозорили на ризик да би средства могла бити потрошена без извршења транзиције због ограниченог рока за њихово коришћење.

Рок истиче на крају 2026. године. Осим тога, земље које користе угаљ, као Пољска, су покушавале да преговарају да буду изузете из тог рока, а заузврат дају своју сагласност у ЕУ за климатску неутралност 2050. године.

За период од 2014. године до 2020. године, око 12,5 милијарди евра је потрошено за седам региона угља, наводи се у извештају.

Иако је производња значајно смањена, сагоревање угља је и даље било одговорно за 15 одсто емисија гасова стаклене баште у ЕУ у 2019. години, објашњавају ревизори.

У извештају се помиње Зелени договор ЕУ који треба да дозволи да се постепено укине коришћење угља, а да је без тога немогуће постићи климатске циљеве до 2030. године и климатску неутралност до 2050. године.

Преко Зеленог договора, ЕК је увела Фонд за праведну транзицију у јуну 2021. године, а тај фонд садржи 19,3 милијарди евра за периоду од 2021. до 2027. за регионе који су највише погођени транзицијом ка климатској неутралности.

Коначно, ревизори су приметили да је у неким земљама ЕУ домаћи угаљ замењен увозним или надокнађен другим фосилним горивима. Немачка и Пољска су, на пример, значајно повећале увоз угља у последњих 15 година.

Ревизори су такође утврдили да се недовољно пажње поклања емисији метана из затворених или напуштених рудника угља.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Шта се деси организму када се одрекнемо ХЛЕБА на месец дана?