СКУПШТИНА СРБИЈЕ Мали објаснио: Овим ребалансом буџета подижемо пензије

Novosti online

09. 11. 2022. у 10:00 >> 19:23

НАРОДНА скупштина трећи дан за редом наставила је заседање на којем се расправља о ребалансу буџета за ову годину.

СКУПШТИНА СРБИЈЕ Мали објаснио: Овим ребалансом буџета подижемо пензије

Фото: РТС Принтскрин

Мали: Хоћемо отворену економију

Министар финансија Синиша Мали рекао је да Србија жели отворену економију.

- Нема дискриминације између домаћих и страних инвеститора. Молим да престанемо да користимо тај израз, погрешан је. Људи који раде у фабрикама су грађани Србије и њихове породице од тога живе. Извор капитала није важан, важно је да су овде отворили фабрике - рекао је Мали, одговарајући на критике лидера Двери Бошка Обрадовића.

Министар је рекао да држава, у тренуцима кризе, помаже домаће мале фирме (микро, мала и средња предузећа), како би сачували запосленост, имајући у виду да су оне најугроженије.

- Имамо никад нижу стопу незапослености, тако да су мере подршке малим фирмама биле добре, правовремене, снажне и оправдане - рекао је Синиша Мали и објаснио да није за државни интервенционизам.

Мали: Курс евра је сада стабилан

- Малопре смо чули да је курс 2012. године био 70 динара за 1 евро. Курс 2008. био је 81,4 за један евро, а онда је апсолутно неодговорном политиком бивше власти 2012. године био 113,1 динар. Са 81 на 113 за само четири године - рекао је Мали и додао да је у последњих седам година курс варирао од 117 до 118, односно да је био стабилан.

Мали је показао и графикон са инфлацијом.

Фото: РТС Принтскрин

Мали опозицији: Болнице за ваше време 0

Министар Мали јавио се да одговори на коментар посланика:

- Морао сам да се јавим јер смо чули коментар да није почела историја Србије и градња Србије са СНС, да је то кренула много радније, па ћу уваженог посланика да подсетим следеће. Ниједну болницу у време њихове владавине нису изградили, у време ове власти 135 објеката. У протеклих 10 година, 135 болница, здравствених установа, што изграђено, што реконструисано. Реците ми који сте то објекат енергетске инфраструктуре завршили? Више пута сам поменуо последњи погон у ЕПС играђен 1991. године, Костолац Б2, а Б3 се отвара следеће године. А пре две године завршен део Јужног тога. Да то нисмо урадили данас не би ни имали гас. А реците ми који сте то аутопут завршили? Ниједан. У ваше време просечне плате 331 евро, а данас 641, а биће 730 следеће године са повећањем које смо планирали. Пензије такође  - рекао је Мали те навео аутопутеве које је урадила актуелна власт.

Мали: Овим ребалансом подижемо пензије

Мали је објаснио и да је ребаланс буџета важан због повећања пензија, те одговорио посланицима да не лажу народ.

- Чули смо од неких посланика и да се пензионери одричу и лекова, а ми пензије управо подижемо овим ребалансом буџета за додатних 9 одсто, а од јануара за 12,1 одсто. Највеће процентуално повећање пензија иде управо сада како би заштитили животни стандард наших најстаријих суграђана - рекао је Мали.

Фото: РТС Принтскрин

Tekst potpisa

Мали: Србија добра за инвеститоре јер је стабилна земља

Мали је одговорио и посланицима који нису били у Скупштини иако су поставили питања.

- Током ове расправе више пута смо добили предлог да је требало и да треба укинути ПДВ на храну. Каже: "популистичка мера је смањење ПДВ". ТО је лоша мера. Рекао сам како је прошла Хрватска. Укинули су ПДВ и имали велики мањак у буџету, а с друге стране цене хране нису пале. Тако су имали дупли проблем. Онда смо чули: "Ако је тако, онда ограничите марже малопродајним ланцима". Ако ограничите марже, а то смо и урадили за неке производе (шећер, брашно, сунцокретово уље...), имаћете несташице, јер зашто би малопродајни ланци продавали производе на којима би губили новац. Онда каже тај паметни посланик, који сада није овде: "Ра добро онда им уведите екстрапрофит, ако неће". Знате ако се водимо начелима слободне економије па коју сигурност и кредибилитет дајете послодавцима.

Мали је нагласио да имамо много инвеститора који су дошли у Србију, а то смо како каже "заслужили јер смо предвидиви и стабилни". - И немојте да се бринете за наше јавне финансије.

Мали о помоћи младима

- Један од коментара који је изашао од посланика је за помоћ младима. Па каже: "Младима дајете по 5.000 динара, а не знате шта ћете са новцем". Нисам само сигуран да ли је против потив помоћи младима? И није само новац, више пута сам то поновио. Дакле, ми ћемо после изгласавања овог ребаланса упутитит једнократну помоћ нашим младима, једнократну накнаду у износу од 5.000 динара. А то смо урадили и са по 100 евра већ два пута ове године - рекао је Мали и додао да на тај начин држава показује младима да брине о њима и да им даје "једну дозу сигурности у овим неизвесним временима".

- Млади имају и своју будућност могу да остваре овде у Србији. То значи да смо у последњих 10 година, када стопа незапослених младих успели да је смањимо са 53 одсто на 18 одсто. Сваки други човек пре 10 година у Србији није имао посао, а сада се то променило. И сваки дан се боримо да им нађемо посао, да отварамо фабрике и створимо сигурну будућност за њих.

Мали: Помажемо локалним самоуправама, а оне јачају из године у годину

Министар Мали је говорио у Скупштини о локалним самоуправама.

- Када је у питању помоћ јединицама локалне самоуправе. Пар коментара на ту тему. Видим да је било пар посланика који су ту тему потегли, али су отишли па видим да их та тема заправо и не интересује. Нама  приходи локалних самоуправа из године у годину расту. 2018. године 321 милијарда, 2019. 358, 2020 354, 2021. 400, 2022. пројекција о 441 милијарда укупних прихода локалне самоуправе. Скоро све локалне самоуправе у Србији су потпуно ликвидне. И њихови приходи из године у годину расту. И управо је то била наша политика. Да ојачамо локалне самоуправе кроз довођење нових инвеститора, кроз повезивње аутопутевима, јер тако се запошљава локална радна снага, локални грађани - објаснио је Мали.

- Поред тога што имају веће приходе и новац на рачуну, ми им као држава помажемо у пројектима - рекао је Мали те набројао пројекте. Он је навео да када се прође кроз буџет види се да је локалним самоуправама дат новац и за домове здравља, болнице, врића, школа...

- Максимално се трудимо да равномерно обезбедимо развој за све локалне самоуправе по приоритетима које они сами дефинишу.

Весић опозицији о симболима антифашизма

Министар Горан Весић разјаснио је опозицији да Савски мост није симбол антифашизма и замолио их да не измишљају и не причају ствари које нису тачне.

- Лепо је да мислите да Јавна предузећа служе само како би задовољили потребе грађана, али онда није требало да правите губитке у јавном предузећу које сте ви водили. Но ајмо да се вратимо на мост, нисам рекао да је одлука донета 1962. већ 13. децебра 1966. године. С обзиром да није било средстава он је објављен 1968. Неколико пута је објављан. Волео бих да рашчистимо једну ствар јер видим да неки посланици натављају по медијима да причају ствари које нису тачне. Јуче смо полемисали о томе. Прва ствар да је мост симбол антифашизма. Свако ће вам рећи какав је био одност људи према том мосту из ранијег времена. Мост је пуштен у саобраћај, да вам кажем пошто га спајате са Старим сајмиштем, у јулу 1942, Старо Стајмиште затворено је 10. маја 1942. Онај камијон  душегубка напустио је у мају Београд. Према томе никада душегупка није прошла преко тог моста и немојте да причате лажи.

Весић о путу Београд-Зрењанин

Министар грађевинарства и саобраћаја Горан Весић одговорио је на питања посланика о спортском центру и путу Београд-Зрењанин.

- Када је прављен тај спортски центар тада то није био баш центар града. Сад у међувремену град се шири и потпуно сте у праву. Ту није место таквом центру. Када сам био у Граду, не знам колико је било иницијатива да нешто заједнички урадимо, да се ту направи неки полигон са децом. Никако то нисмо успевали да урадимо. Има смисла да то не буде само за полицију. Надам се да ћемо то променити, али причаћемо и са министром МУП.

- Што се тиче пута Београд-Зрењанин у овом тренутку се ради идејни пројекат. Завршавамо ревизију. То значи да ми можемо да у наредних годину дана да дођемо до пројекта да би могао тај пут да се ради. Ми у међувремену идемо Фрушкогорским коридором. У Новом Саду се ради мост код Петроварадина који ће се спојити са коридором - рекао је Весић и рекао да морају да се заврше претходна питања да би се наставило са новим пројектима.

Расправа Веселиновића и Јованова

Одговарајући на оптужбе Јанка Веселиновића, Миленко Јованов је рекао да у Скупштини седе људи из опозиције који нису у стању да контролишу себе

- Мислим да је претенциозно да људи који нису у стању да организују озбиљнији штанд имају идеју да уређују нашу земљу и суседне земље. У ових неколико дана видели смо да супротно од нас стоје људи који нису у стању да контролишу сопствене реакције и емоције. Нису у стању себе да контролишу.

Фото: РТС Принтскрин

Веселиновић је упитао Јованова да ли је за подизање споменика фашистима у Новом Саду, на шта му је Јованов одговорио:

- Чињеница је да се ја вас много плашим. Не смем да споменем имена било кога. А нећу да их споменем јер их ви боље детектујете него ја. Видите како устајете један по један и говорите: Нисмо ми то су они. Е ја то хоћу да видим. Да се одричете једни других - рекао је Јованов и објаснио како представљају то у медијима који их подржавају.

Миленко Јованов иронично опозицији

Док је реч имао Миленко Јованов, посланици из редова ДС су му добацивали на шта је он иронично одговорио.

- Већ два дана траје распрова и изнова и изнова се постављају иста питања. Знам да господине не можете ни да разумете ни ако вам се десет пута понови. Ја сам кажем да сам неупоредиво глупљи, неелоквентнији, необразиованији од вас. То је свима очигледно. Чим чују мене и чим чују вас свима све буде јасно.

Орлић одговорио Веселиновићу

Јанко Веселиновић замерио је председнику Скупштине Владимиру Орлићу да није сачекао да се сви посланици врате у СКупштинску салу пре почетка наставка Скупштине, на шта му је Орлић рекао да је све регулисано процедуром и да нико неће чекати да се он и они са којима је био на ручку врате у салу.

Фото: РТС Принтскрин

Пауза, па наставак Скупштине

Након пазуе која је трајала од 14 часова до 15 часова настављена је седница Скупштине, а посланицу су наставили се обраћају.

Мали позвао на одговорну политику

Србија има пуне рафове, пуне робне резерве, контролисане цене животних намирница, субвенције за пољопривредне произвођаче у доба највеће кризе и притом је задржала економску стабилност, а подизање ПДВ-а не би била добра мера, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

Он је током расправе о ребалансу буџет за 2022. годину позвао народне посланике на одговорније расправе у парламенту које би обухватиле све сегменте, уместо једностраног критиковања.

Мали је појаснио да не мисли да је повећање ПДВ-а, а смањење акциза добра мера будући да би, како је оценио, такав потез погурао инфлацију.

Фото: РТС Принтскрин

- Не желимо то да радимо, желимо да кроз непромењењу стопу ПДВ-а сачувамо стандард грађана Србије - рекао је Мали и истакао да не постоји начин да се овај порез подигне без истовременог повећања инфлаторних очекивања.

Он је истакао да је основни циљ сваке мере заштита грађана.

- Пуне су нам продавнице, нема несташица намирница, ограничили смо цену основних животних намирница да бисмо заштитили грађане а уз све то смо помогли и привреди и младима и социјално угроженим категоријама. Тако поступа неко ко води одговорну економску политику - рекао је Мали.

Он је позвао народне посланике да прецизирају коју од ових помоћи државе би укинули како би преусмерили новац на неку другу страну.

Мали је подсетио да је буџет за пољопривреду пре десет година износио 25 милијарди динара док је данас за овај сектор намењено 78,1 милијарда динара.

Он је истакао и да је држава повећала субвенције пољопривредним произвођачима, да је обезбедила јефтиније гориво за пољопривреднике, да се одрекла прихода како би пољопривредни произвођачи имали нижу цену ђубрива, те навео пример произвођача шећерне репе које се субвенционишу са 35.000 динара по хектару, да је издвојено 5 милијарди динара за субвенције произвођачима сунцокрета, 1,7 милијарди за субвенционисану цену горива.

- Уз све то смо помогли привреду, најстарије, младе, нисмо изоставили ниједан пројекат, нисмо дозволили утицај на квалитет живота грађана Србије, нисмо угрозили економску сигурност и први пут ће бруто домаћи производ Србије премашити 60 милијарди евра - рекао је Мали.

Фото: РТС Принтскрин

Он је додао и да је цена хлеба „Сава“ најповољнија у Европи, да је органчена цена меса, брашна, уља те да је држава уложила, како је рекао, огроман новац у робне резерве куповином соли, пиринча, пасуља и других неопходних намирница.

Мали опозицији: Да ли бисте узели новац за помоћ прворођене деце?

Министар Мали одговорио је опозицији која је без аргумената позивала на дељење државних пара.

- Имали смо прилику да чујемо велики број нетачних, неистиних информација. Када год говоре како би једна категорија требало да има више, како баш у ту категорију треба уложити, никако не кажу а од кога бисте узели. Да ли бисте смањли пензије, плате, социјална давања? Да ли бисте укинули помоћ за прворођени децу? Другорођену, трећерођену... Реците шта бисте урадили?

Данас је буџет за пољопривреду 78,1 милијарду, овим ребаланском буџета, а у њихово време је био 25. И како су они то боље бринули од нас за пољопривреднике са толико мање пара.

Фото: РТС Принтскрин

Пољопривреда се нашла у мало чудној ситуацији. Цене пољпривредних производа ишле су горе, с друге стране дошло је до порасти цена трошкова, али не у толикој мери. Ми смо као одговорна држава тада повећали субвенције дупло, са 4 на 8.000, дали премије за млеко. Схватили смо да цене горива иду у небу, и рекли см ода то нећемо дозволити.

Издвојили смо 5 милијарди за произвођаче сунцокрета, 1,7 субвенције за гориво. Укинули смо царину на увоз ђубрива, јер расте цена на светском тржишту. Ми смо се одрекли пореза да бисмо олакшали пољопривредницима. Произвођачима млека смо дали бесплатно кукуруз. 300 евра по хектару произвођачима шећерне репе. Уз све то није заустављен ни један пројекат. Не мењајући ни цену струје ни гаса, тако да је најповољније у Европи.

А ни у једном тренутку нисмо угроизили макроекономску политику, већ смо повећали БДП. Е то је одговорна економска политика - објаснио је Синиша Мали.

Божић: СНС увек може да обећа одговорну политику

Јованов: Говорили су да Вучић измишља, а сад ни извини

Преподневну расправу о амандманима на предлог ребаланса буџета за 2022. годину обележила је полемика посланика власти и опозиције о суђењу клана Беливук-Миљковић.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов указао је да је јуче сведок на суђењу говорио о томе како је било спремно пет милиона евра да се убије председник Србије.

- Говорили су да је Вучић ''драма квин'', да измишља атентате на себе, а сада нема ни извините, погрешили смо, нема ничега, а видећемо када се клупко одмота. Радостан сам што треба да се одмота и видећемо докле ће стићи, да ли је неко озбиљно припремао говоре и цитирао Вељка Беливуика или се само ради о корисним идиотима - рекао је Јованов.

Он је навео да једва чека да се одмота клупко и види да ли ће се доћи до неких људи у систему државе.

- Склањање најдоминантније политичке фигуре у Србији да други дођу на власт. То је та цела прича и то је поента пет милиона евра, а ви се запитајте која је ваша улога у целом том систему и да ли је део одбране оно што раде адвокати, а део оно што ви радите у парламенту - рекао је Јованов.

Посланик Странке слободе и правде Борко Стефановић рекао је у расправи да је свима у интересу да криминалци заврше у затвору.

- Никога нигде нисте могли да чујете, видите, наслутите од стране опозиције да су на страни убица и људи који хоће да врше кривична дела, то је опасна клевета. Ја апелујем на вас да то не чините, то је озбиљна оптужба и стигамтизација читаве опозиције - рекао је Стефановић.

Наводећи да су посланици власти раније говорили да Вељко Беливук има право да лаже, Стефановић пита на основу чега тврде да сада сведок Срђан Лалић не лаже.

- Хоћу да вам кажем ако лаже један може да лаже и други. Не тврдим да је истина ни једно ни друго.

Иначе, окривљени сведок Срђан Лалић рекао је јуче у наставку суђења криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића у Специјалном суду у Београду да су припадници те групе као највећу претњу видели председника Александра Вучића, чију ликвидацију су и планирали.

Лалић је испричао суду да је од осталих припадника групе чуо да је Радоје Звицер, вођа Кавачког клана, чији је огранак чинила група Беливук-Миљковић, послао пет милиона евра како би се свгнула актуелна власт у Србији и поставила нека која би радила у корист клана.

Припадници ове криминалне групе оптужницом се терете за седам убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Мали уочи седнице

- Уочи наставка заседања Народне Скупштине, на којој настављамо расправу о ребалансу буџета. Већ четврти дан смо у скупштинским клупама, а радујем се наставку данашње расправе - написао је Мали на Инстаграму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО ЈЕ МУЖ КОЈИ ЈЕ УБИО ЖЕНУ И ДЕТЕ, ПА СЕБЕ: Трагедија која је оставила Панчево без речи (ФОТО)