ИНФЛАЦИЈА СТИГЛА ДО ПЛАФОНА: Светска банка представила извештај који предвиђа раст привреде од 3,2 одсто

С. Б.

03. 11. 2022. у 11:00

ТАЛАС поскупљења у Србији требало би да је достигао врхунац. Последњи подаци су измерили инфлацију од 14 одсто, а стручњаци Светске банке очекују да би у уобичајене оквире могла да се врати до краја наредне године. Диктираће је пре свега цене хране и енергената.

ИНФЛАЦИЈА СТИГЛА ДО ПЛАФОНА: Светска банка представила извештај који предвиђа раст привреде од 3,2 одсто

Фото М. Анђела

Светска банка у свом последњем, јесењем, извештају није зачајно мењала прогнозе раста српске привреде. Очекују да ће се кретати око три одсто годишње - ове очекују раст од 3,2 одсто, наредне 2,7, а 2024. године - 2,8 одсто БДП.

- Ово је веома незгодно време за било какве прогнозе, јер се подаци мењају из дана у дан - истакао је Лазар Шестовић, виши економиста Светске банке.

- Постоји више ризика који би могли да утичу на предвиђени раст. На првом месту то је инфлација, јер не знамо шта ће бити са ценама енергената и хране. Други ризик је фискални дефицит, који би могао да порасте. Ствари сада добро иду, али све зависи да ли ће енергетским предузећима бити потребна већа подршка. И на крају је питање какво ће бити снабдевање електричном енергијом и гасом.

Према оцени стручњака Светске банке, Србија још нема проблем са кретањем јавног дуга.

Тренутно преговарамо са Међународним монетарним фондом око новог аранжмана и позајмице, али и са Светском банком. Тренутно код ове институције имамо 14 кредита укупне вредности од око милијарду долара. Усаглашавамо још три позајмице укупне вредности од око 505 милиона долара. Већина средстава, око 400 милиона долара било би намењено подршци буџету. Преговара се и око валуте у којој бисмо се задужили.

- Нормално је да се државе задужују више у непредвиђеним ситуацијама - сматра Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији.

- Битно је да дуг остане на одрживом нивоу. Нема разлога за забринутост. Важно је да се средства од кредита користе за одређене намене, које омогућавају раст продуктивности привреде, људске капацитете и зелену економију. Ако се то догоди, Србија ће бити у бољем стању.

Србија ће се, после неколико година ниског дефицита текућег рачуна, због великог увоза енергената, суочити са његовим повећањем. Могао би да достигне око 10 одсто БДП-а, али није искључено да ће још расти.

МОРА ДА СЕ ШТЕДИ

ИНФЛАЦИЈА, ма колико погубна за грађане, у једном сегменту има добар утицај на државни буџет. Расту приходи, нарочито они од пореза на додату вредност. Светска банка, иначе, очекује да ће дефицит ове године износити четири одсто БДП.

- Држава мора да почне да штеди - сматра Лазар Шестовић.

- Депозити државе су још на добром нивоу, али мора да води рачуна о расходима. Треба одржати фонд за плате и пензије на одређеном нивоу.

МАЛИ: ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О СТЕНДБАЈ АРАНЖМАНУ СА ММФ

МИНИСТАР финансија Синиша Мали оценио је јуче завршену посету ММФ-а Србији успешном и истакао да је са делегацијом ММФ-а постигнут договор о будућем стендбај аранжману за Србију који би трајао две године, у укупном износу од 2,4 милијарде евра.

Мисија ММФ у Србији завршена је данашњим састанком у Народној банци, чиме су окончани двонедељни разговори о будућем аранжману Србије са овом међународном финансијском институцијом.

- Завршили смо трећу ревизију актуелног PCI инструмента и усагласили се о будућој сарадњи - казао је Мали.

- Очекујем и званичну потврду и одобрење Одбора директора ММФ током децембра, након чега бисмо и званично ушли у нови аранжман. То ће бити додатна подршка Србији да што лакше прође кроз кризу, али, пре свега, и додатна сигурност да економске последице сукоба у Украјини не зауставе започете реформе, да би се ублажили ефекати успоравања светске економије на Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

НИЈЕ ШАЛА Црногорац дао отказ у Општини јер ништа није радио: Нећу да седим!