РАДИЈАТОРИ ГРЕЈУ, ИМА ДОВОЉНО ЕНЕРГЕНАТА: Почиње редован режим испоруке топлотне енергије и у општинама у којима је одложен почетак грејања

Е. Б. ТАЛИЈАН

01. 11. 2022. у 09:37

ОД данас почиње редован режим испоруке топлотне енергије и у општинама и градовима у којима је одложен почетак грејне сезоне због високих дневних температура за ово доба године.

РАДИЈАТОРИ ГРЕЈУ, ИМА ДОВОЉНО ЕНЕРГЕНАТА: Почиње редован режим испоруке топлотне енергије и у општинама у којима је одложен почетак грејања

Фото Н. Фифић

У претходне две недеље, у појединим локалним самоуправама кренуло је грејање, а у већини преосталих током викенда су спроведене топле пробе. Јуче су то учиниле и "Београдске електране". Из ресорног министарства и из топлана поручују да енергената има довољно и да, засад, нема наговештаја да ће доћи до озбиљнијих поремећаја.

Нова министарка енергетике Дубравка Ђедовић јуче је истакла да ће то министарство у првих 100 дана акценат ставити на то да презимимо, да грађанима буду топли домови и да имамо добру и континуирану производњу струје. Она је нагласила да није планирано поскупљења електричне енергије и гаса и подсетила да држава субвенцинише њихове цене.

- Грејна сезона је померена јер је октобар био натпросечно топао, али од 1. новембра радијатори ће бити топли - казала је Ђедовићева.

- Топлане су спремне, а енергената има довољно, како гаса, тако и угља, а и са хидрокапацитетима добро стојимо. Најважније је да топлане раде добро, јер је тада мањи притисак на електроенергетски систем. Било је доста проблема са производњом струје и угља. ТЕ у Обреновцу је на 60 одсто ефикасности, а циљ је да се подигне ефикасност термоелектрана, јер то значи да неће бити увоза струје.

Фото Промо

Поводом захтева да се за дане током којих није било испоруке топлотне енегије умање рачуни, министарка је рекла да ће о томе разговарати са директорима топлана ове седмице и апеловала на грађане да штеде енергију.

Директор Пословног удружења "Топлане Србије" Дејан Стојановић потврдио је да је снабдевеност свим врстама енергије и енергентима засад добра.

- Складишта гаса су пуна - наглашава Стојановић. - Течних горива, односно мазута и лож-уља, на залихама има више у односу на септембар.

Он објашњава и да је циљ да се у грејном простору постигне температура од 20 степени, односно један или два степена више или мање, у зависности од тога како је прописано у којој локалној самоуправи.

- Грејање ће бити у складу са спољашњим температурама - наводи Стојановић. - Ових дана је најављено топло време и, ако тако буде, онда се могу очекивати прекиди у испоруци топлотне енергије. То је све у складу са важећим одлукама локалних самоуправа.

И из "Београдскиих електрана" најављују да данас почиње редован режим рада даљинског система и најављују да су могући прекиди грејања због виших спољних температура.

Извршна директорка за производњу топлотне енергије у овом предузећу Ивана Калања наводи да је систем потпуно технички спреман.

- Неће доћи до обуставе грејне сезоне, али су могући прекиди грејања који су дефинисани правилима о раду и одлуком о снабдевању топлотном енергијом у Београду - каже Калања.

- Када је температура преко 15 степени, има гашења, када се спусти поново на 12 степени, идемо поново у испоруку топлотне енергије. Температура у становима ће бити 20 степени, или један степен више или мање.

Она је истакла да су "Београдске електране" обезбедиле све потребне енергенте, као и да су закључени уговори са "Србијагасом" за испоруку плавог горива.

- Ми смо спремни - наглашава Калања. - Нико не може да предвиди ситуацију, у Европи се пооштрава сваки дан. Ми имамо уговорене количине гаса, залихе мазута и трудићемо се да грађани не осете кризу.

Од 60 топлана у Србији, 36 користи гас, а од тога њих 16 немају могућност конверзије, односно преласка на друго течно гориво. На мазут ради 27 система за даљинско грејање, 13 користи угаљ, а девет биомасу. Неке топлане имају енергетски микс, тако да се бројеви разилазе.

СТАБИЛНО СНАБДЕВАЊЕ

МИНИСТАРКА енергетика Дубравка Ђедовић (на слици) истакла је да ће се, поред осталог, фокусирати и на то да имамо добру, континуирану производњу струје, да добро водимо наше енергетске компаније и да спроведемо инвестициона улагања која су нам неопходна како бисмо грађанима обезбедили стабилно снабдевање енергентима.

- За почетак да прегурамо зиму, на европском континенту је рат, који је у одређеној мери и енергетски - казала је министарка.

- Ми ћемо све да урадимо да обезбедимо сигурност и стабилност. Да ли ће бити увоза енергената, зависи од тога колика је производња и потрошња и колике су цене на светском тржишту. Наше резерве су напуњене енергентима, можемо да докупимо када су цене ниже, па да штедимо за непредвидиве ситуације.

ДОБИЈАМО НОВИХ 350 МЕГАВАТА

ПОВОДОМ изјаве премијерке Ане Брнабић, која је у свом експозеу најавила 12 милијарди евра улагања у енергетику, завршетак Блока 3 у Костолцу и гасног интерконектора са Бугарском, министарка Дубравка Ђедовић је рекла да је битно да завршимо шта смо почели и да ћемо 2023. године добити 350 мегавата из нове термоелектране, која треба да се заврши.

- Битно је да се повезујемо, да завршимо гасну интерконекцију са Бугарском и да изградимо гасовод са Македонијом, да се фокусирамо на пројекте који могу брзо да се заврше - казала је Ђедовићева. - Морамо да се бавимо обновљивим изворима енергије.

Потребне су нам реверзибилне електране, јер без тога нема енергетске сигурности Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

Ово су сви финалисти ПЗЕ 24! Ко ће на Евровизију?