ОД СУШЕ ШТЕТА ПЕТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Споразумом из Париза Србија се обавезала на смањење емисије штетних гасова

Е. Р.

29. 10. 2022. у 09:22

СРБИЈА се ратификацијом Споразума из Париза Оквирне конвенције УН о промени климе обавезала на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и прихватила потребу спровођења мера и активности које воде адаптацији на измењене климатске услове.

ОД СУШЕ ШТЕТА ПЕТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Споразумом из Париза Србија се обавезала на смањење емисије штетних гасова

Фото Shutterstock

На основу Национално утврђеног доприноса из 2022, Србија се обавезала на смањење емисија ГХГ за 13,2 одсто до 2030, у односу на 2010. Иначе, само у периоду од 2000. до 2015. Србија је претрпела штету више од пет милијарди евра, због елементарних непогода и природних катастрофа.

Потписивањем Софијске декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан, Србија се обавезала да ће постићи неутралност до 2050. године. Постизање климатске неутралности захтева декарбонизацију сектора енергетике и подразумева значајно повећање удела обновљивих извора енергије у укупном енергетском миксу, као и престанак губитака енергије кроз повећање енергетске ефикасности у свим секторима.

Измењени климатски услови већ изазивају несагледиве последице у секторима пољопривреде, воде, шумарства, што линеарно подразумева негативан утицај на здравље људи, стање природе, производњу и цену хране, а самим тим и стабилност економије у целини. Сектор пољопривреде највише може да очекује последице, односно смањење приноса услед повећања температура и веће учесталости екстремних временских прилика уколико се на време не предузму адекватне мере прилагођавања.

Године 2015. процењено је да климатске промене највише погађају принос кукуруза. Уколико се не примене мере прилагођавања до 2030. године, очекује се смањење приноса кукуруза у ненаводњаваним условима од 58 одсто. Очекиване промене климе утицаће на смањења средњег месечног протицаја од скоро 30 процената на мањим токовима у јужним деловима Србије, а на појединим водотоцима доћи ће до пресушивања водотокова у одређеним периодима године.

ПЛАН АДАПТАЦИЈЕ

КАКО би испунила очекивања међународне заједнице, односно Споразума из Париза, Србија је иницирала израду Националног плана адаптације, која представља основ за финансирање и идентификацију потребне помоћи у области адаптације. Израда НАП је обавеза Србије према националном законодавству, односно Закону о климатским променама који је усвојен 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

Три кључне предности ласерске хирургије простате