САД ГРИЦКАЛИЦЕ ПАКУЈУ У 33 ГРАМА: Произвођачи смањили садржај амбалаже разних врста флипса и чипса

Е. Б. Т.

20. 10. 2022. у 10:00

ПРОИЗВОЂАЧИ су почели да продају флипсове и чипсове у све мањим количинама. Сада су у понуди паковања ових тзв. снек производа са минијатурним садржајем од 25, 30, 33 или 37 грама?!

САД ГРИЦКАЛИЦЕ ПАКУЈУ У 33 ГРАМА: Произвођачи смањили садржај амбалаже разних врста флипса и чипса

Фото UNSPLASH

Све је више производа са смањеним количинама које одступају од стандардних на које су потрошачи навикли, а то код купаца изазива велико незадовољство. Читатељка "Новости" Соња Јанковић из Београда закључује да су паковања све мања, а цене све више.

- Баш сам се изненадила када сам приметила да грицкалице пакују по 25 или 33 и 37 грама - прича Јанковићева. - Шта то значи, па они гледају да нас закину где год стигну. Нама потрошачима смета и када пакују 40 или 90 грама, јер све то одступа од стандардних паковања, али ово од 33 или 37, стварно не знам шта бих рекла.

Овим маркетиншким триком, смањивања амбалаже артикала, компаније злоупотребљавају навике потрошача и на прикривен начин повећавају њихове цене. Разлог за то је што купци брзо примете поскупљење производа, али не обраћају превише пажње на количину производа.

Фото Shutterstock

Та појава је присутна низ година и на европском и на нашем тржишту, а посебно се захуктава у време инфлације. Позната је под називом "шринкфлација", од речи "шринк" што на енглеском језику значи скупљање. Марко Драгић из Националне организације потрошача Србије истиче да ово представља злоупотребу навика потрошача, али да није кажњиво уколико су сви подаци о производу јасно наведени на декларацији. Тој организацији, путем њихових профила на друштвеним мрежама, свакодневно стижу жалбе купаца због праксе произвођача да смањују амбалажу.

- То представља маркетиншки трик, јер произвођачи рачунају на навике купаца који обично не проверавају тежину производа, нити читају декларацију, већ очекују да одређена величина амбалаже има количину на коју су навикли - наводи Драгић.

- Смањивањем садржаја на прикривен начин поскупљује производ, јер се за исту цену добија мања количина него раније. То је злоупотреба навика потрошача, али како су сви подаци о тежини производа јасно истакнути на паковању, то није незаконито.

Према његовим речима, овој пракси се не може стати на пут, јер је директива Европске уније од пре десет година дала слободу произвођачима да легитимно могу да промене грамажу или запремину производа. Од тога профитирају произвођачи и трговци, а на штету потрошача. Једино што купци могу да ураде је да не купују такве производе.

Немачки потрошачи су недавно бојкотом артикла казнили једног произвођача соса за шпагете који је амбалажу смањио са 500 милилитара на 400. Али, то је тешко примењиво код наших купаца.

- Ми нисмо такав народ, везани смо за производ и не обраћамо пажњу ни када се смањује његов квалитет нити паковање, и настављамо по навици да га користимо - каже Драгић.

- Бојкот би могао да утиче на произвођача да промени одлуку, али то је на потрошачу као појединцу.

И КИКИРИКИ КАЛИРАО

ВЕЛИКИ је број примера производа којима је смањена количина, а међу њима су и кесице кикирикија од 40 или сланих штапића од 45 грама. Паковање смрзнутог поврћа је прво са пола килограма калирало на 450, а сада се "скупило" на 400 грама. Сир пакују у кутије од 450 и 900, кафу у амбалажу од 175 и 180 грама. Мајонез се са 200 грама смањио на 190 и 178 грама. Код појединих произвођача флаша минералне воде није више 1,5, него је 1,35 литара. Купци се посебно жале на све тање чоколаде, које се сада продају и у паковањима од 75 и 85 грама. Сапуни сада имају 90 грама, паковања млека за тело 675 милилитара, детерџент за судове 450 милилитара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (2)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну