ТЕШКО ДО ЗАЈМА СА ФИКСНОМ КАМАТОМ: У банкама више не могу да се узму кредити са истом месечном ратом

Б. Царановић

17. 10. 2022. у 09:11

СУМЊЕ клијената о којима смо писали пре десетак дана, да ће због поскупљења кредита последњих месеци, фиксна камата бити укинута су се и обистиниле.

ТЕШКО ДО ЗАЈМА СА ФИКСНОМ КАМАТОМ: У банкама више не могу да се узму кредити са истом месечном ратом

Банке промениле услове услуга, Фото М. Анђела

Од ове недеље, само још две банке имају у понуди позајмице са непроменљивом каматном стопом на коју не може да утиче подизање референтне каматне стопе Народне банке Србије.

За последњих пола године Извршни одбор централне банке Србије седам пута заредом повећавао је референтну каматну стопу. Она је са један одсто колико је износила пред почетак кризе и рата у Украјини догурала до четири процента. У том периоду раст ове кључне камате утицао је да поскупе сви динарски кредити са варијабилном каматном стопом. Таквих је у Србији убедљиво највише.

Просечна променљива камата за динарске кредите до милион динара, тренутно је око 10 до 11 одсто, док је пре кризе била од седам до девет процената. Само једна банка, од 22 колико их послује на нашем тржишту, нуди кеш позајмице са мањом каматом, од око осам одсто. Нешто ниже камате добијају клијенти који позајмљују веће суме. У понуди су до понедељка све банке имале и кредите са фиксном каматном стопом, чији је износ од 10 до 16 одсто. Прошле недеље су још само две задржале и ову опцију. У једној од њих у понуди су динарски кеш кредити у износу до милион динара, где су и фиксна и променљива каматна стопа тренутно изједначене и износе 11 процената. Банкари су је међутим, масовно напустили и укинули ове кредите, јер постоји велика шанса да им буду врло неисплативи у наредним месецима.

- Не очекује се барем још пола године смиривање ситуације - кажу нам у једној од банака.

- Како наше прогнозе показују, НБС ће и даље подизати референтну каматну стопу. То ће утицати на раст варијабилне стопе, па због потпуне неизвесности како ће се одвијати ствари на светском и нашем финансијском тржишту, укинули смо непроменљиве камате.

Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије, каже да је око 80 процената динарских кеш позајмица које су тренутно у отплати, са варијабилном каматом, јер је она раније била много повољнија. Ипак, верује да се неће поновити мрачне бројке од пре деценије, када је референтна каматна стопа била око 12 одсто, а камате на динарске позајмице око 18 процената.

- Пре сам заговорник теорије да ће у наредним месецима доћи до заустављања раста инфлације, а да се већ од зиме уђе у силазак - каже Васић.

- Требало би да се инфлација до наредне године спусти до пет одсто. У међувремену, банке реагују на промене на тржишту и тако коригују своју политику да не би биле на губитку.

Према последњем кредитном извештају УБС, износ готовинских кредита је за 9,5 процената већи него пре годину дана. Тај дуг износи 666,7 милијарди динара.

Како кажу из банке која је међу већим према броју клијената, у њиховој понуди још постоји фиксна каматна стопа, а сваки четврти кредит се реализује преко апликације дигиталног банкарства јер је тако јефтиније.

ПОПУСТИ НА КУПОВИНУ

У ПАЛЕТИ производа банке нуде и кредитне картице, које поред могућности куповине у целости или до 24 рате без камате на више од 9.000 продајних места у земљи, као и подизања готовине на банкоматима у земљи и иностранству, нуде и до 20 одсто попуста за куповину на продајним местима партнера банке.

Фото Н. Фифић

Годишња фиксна номинална каматна стопа, која се обрачунава само на остатак дуга који клијент не измири до 10. или 15. у месецу је од 12 до 16 процената.

СВЕ МАЊЕ КРЕДИТНИХ КАРТИЦА

ФИНАНСИЈСКИ стручњаци кажу да су и кредитне картице корисне ако се правилно користе.

У понуди их је све више, па су у палети банкарског тржишта најразличитије варијанте, али власници текућих рачуна почели су све више да их избегавају. На крају септембра било их је за три процента мање него пре годину дана, а доцња је нижа за 16 одсто. Месечна камата на ову врсту кредита је око два одсто, а годишња око 17 процената, што можда и јесте разлог што их је из године у годину све мање у оптицају.

БОНУС ВИДЕО - НОВИ БЕОГРАД – СУРЧИН: Више од 300 радника са 220 машина ради на пројекту од 58 милиона евра

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

ГРАДЕЋИ најмодерније насеље у Србији и претварајући десну обалу Саве у драгуљ српске престонице, Belgrade Waterfront није заборавио да сачува сећање на стари Београд и укаже поштовање бројним историјским личностима које су својим бесмртним делима уградиле себе у темеље наше земље, наше слободе и културе.

21. 02. 2024. у 16:00

Коментари (1)

DR. OETKER ПОВЕЉА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА