ПОЗНАТО КАДА СТИЖЕ ПРВА УВЕЋАНА ПЕНЗИЈА: Следе два повећања - ово су детаљи

Новости онлине

12. 10. 2022. у 12:34

Од 1. новембра ступа на снагу нова одлука о повећању примања за најстарије грађане. Пензије ће бити веће за 9 одсто, а прво повећање пензионери ће имати прилику да приме већ почетком децембра.

ПОЗНАТО КАДА СТИЖЕ ПРВА УВЕЋАНА ПЕНЗИЈА: Следе два повећања - ово су детаљи

Фото: П. Милошевић, Н. Скендерија

У наредној години следи нова повишица.

Све чешће питање које ових дана постављају пензионери јесте: "Хоће ли пензије бити увећане следећег месеца ?". Одговор је да се нова повишица односи на новембарске пензије, а да оне на рачуне и адресе пензионера стижу почетком децембра. Након овог следи још једно повећање пензија и то од јануара - за 12 одсто.

Укупно повећање пензија биће између 20,2 и 20,8 одсто. Имајући у виду да је просечна пензија сада на нивоу од око 30.000 динара, то значи да би 1,7 милиона пензионера у просеку могло да рачуна на додатних 6.000 динара.

Повишице ће добити сви пензионери и исти проценат увећања се односи на све најстарије.

Председник Вучић више пута је истакао да ће повећање износити значајно више од годишње инфлације, што значи да ће пензије мање заостајати за платама.

"Од 1. новембра следи повећање пензија за 9 посто, што ће стићи почетком децембра, а онда 12,1 посто од 1. јануара. Укупно повећање пензија биће између 20,2 и 20, 8 одсто закључно са јануаром" - изјавио је председник. Он је нагласио да ће тиме просечна пензија бити око 323 евра, или око 38.000 динара.

Стиже и повећање плата

У наредној години стиже и повећање плата у јавном сектору као и увећање минималца.

Плате у јавном сектору рашће од јануара наредне године у просеку за 12,5, а за војна лица 20, 5 одсто. Минимална зарада биће 40.020 динара или 340 евра, уместо око 35.000 динара колико износи сада.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (2)

ОШТРО: Шта је Ибра рекао пре 12 месеци када је Ноле проживљавао агонију у Аустралији