ВУЧИЋ НАЈАВИО НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Председник посетио Рашки и Моравички округ (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

10. 10. 2022. у 10:09 >> 11:59

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић боравио је данас у посети Рашком и Моравичком округу. Вучић је прво присуствовао церемонији отварања реконструисаног пута Нови Пазар – Тутин, а потом обишао реконструисани локални пут Придворица–Девићи.

ВУЧИЋ НАЈАВИО НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Председник посетио Рашки и Моравички округ (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Новости

12.00 Председник у Девићу, дочекали га аплаузом

Председник Вучић, после Новог Пазара, обишао је реконструисани локални пут Придворица–Девићи код Ивањице. Вучић је разговарао се мештанима и локалним руководством.

У овај пут држава је уложила око 400 милиона динара без ПДВ-а.

Фото: Новости

Пут је завршен и тренутно се врши заштита косина, хоризонтална и вертикална сигнализација, као и опремање дела пута.

Председника су у Девићима дочекали уз аплауз мештани, локално културно-уметничко друштво и ученици основне школе, као и фудбалери клуба ФК Девић.

Фото: Новости

Иницијативу за реконструкцију овог пута покренуо је председник Вучић, на захтев локалног становништва.

Фото: Новости

Вучић је локални пут од 8,3 километра, који повезује Придворицу и Девиће и води ка туристичком центру Голија, обишао данас заједно са председником општине Ивањица Момчилом Митровићем и минитром пољопривреде Браниславом Недимовићем.

- Више смо урадили за локалне путеве за три општине него у претходних 40 година - истакао је председник.

Фото: Новости

- Данашњи дан је за народ овде црвене слово - казали су окупљени мештани председнику. Вучић је на поклон добио вунени прслук, на коме је његово име и грб Србије.

Фото: Новости

Фото: Новости

Грађани су се још једном захвалили председнику, док су му уручивали поклон. Председник је добио џемпер, док су министри на поклон добили вунене чарапе.

Фото: Новости

- Хоћу да вам се захвалим на величанственом дочеку. Радићемо 20 километара новог пута, то је скупо, али то је стратешка ствар за ово место. Знам да ми нико није веровао када сам обећао и ових осам километара. Ја сам најрадсонији када можемо да урадимо нешто за народ. Одмах да се крене, да се уради пројекат, пут до Одвраћенице да се уради до 1. септембра - истакао је председник и најавио улагања и у школу.

Фото: Новости

- Сем радости коју сам видео код људи, за мене највећа радост је што има 95 деце у школи - казао је Вучић, уз жељу да, када следећи пут посети овај крај, има још више деце.

Фото: Новости

Вучић је најавио и да ће држава помоћи и сређивање електромреже у том крају. Председник је у разговору са мештанима питао шта може држава још да уради за њих. Вучић је рекао како мора да се реши питање воде у Девићу и истакао да је свестан да овде пут живот значи.

Фото: Новости

- Наше је да чувамо Србију, да бранимо Србију. Живела лепа, најлепша Србија - поручио је председник за крај.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

10.37 - Вучић одговара на питања медија

Председник Вучић је рекао да ће се већ ове недеље решити проблем са ватрогасцима, након што је на конкурсу за пријем на обуку нових припадника Ватрогасне службе у Србији примљено 290 кандидата, а ниједан међу њима није бошњачке националности.

- Све ће бити у интересе правде, ја не желим да доносим закључке пре него што се потпуно укључим. Ми Срби као већински народ морамо показати већу отвореност за све друге народе. Зато у свим институцијама желим да видим више Бошњака и других мањина. То је наша политика, и желим да то људи осете и виде - казао је он.

новости онлине

Председник је додао да ће да се бори за нове путеве и инвестиције, иако сви желе да буду што ближи Београду и Новом Саду.

- Зато је важно што имамо Лађевце, нове путеве, све то. Инвеститори знају да када нешто обећамо, ми то и урадимо, и они онда хоће да дођу. Ми гарантујемо да ћемо завршити ауто-пут, да доведемо неког великог инвеститора. Ја знам како је то у Пазару, људи примају доста новца од рођака у иностранству. Ми желимо да се повећају приходи саме општине и свих грађана - рекао је он.

новости онлине

Вучић каже да ће у новој Влади Србије бити највише Бошњака у историји.

- Сада идем у Ивањицу да тамо отворим нови пут, и онда летим назад за Београд, пошто по подне имам много важне госте, са којима морам да разговарам о будућности Србије - казао је он.

Председник је додао да ће бити решен и проблем у Пећинцима, где ће бити изграђен нови вртић зато што је одређен број деце остао без места у обданишту.

новости онлине

- Питали су ме са Н1, па њима одговарам. Никада ниједно дете у Србији неће трпети због националне или политичке припадности својих родитеља. Једни кажу то није случај, други кажу јесте. Свеједно, тај проблем мора да се реши. Суштински је проблем, и ми идемо одмах на расписивање тендера. Решавамо проблем - рекао је он.

Вучић је говорио и о ситуацији у Украјини, и рекао је да је више пута, као посматрач, најавио шта ће да се догађа.

новости онлине

- Иако су и једни и други очекивали лакши пораз противника, то се неће догодити. Иако је била жестока украјинска офанзива, знали смо да ће Руси да узврате. Ја нећу то да коментаришем, али кажем људима, цене нафте су јутрос отишле у небеса. Оде све у небеса, и то су ствари које нас треба да интересују. И још једна опасност је то што је Украјина велики извозник струје, од Молдавије до Балтичких земаља. Ако они не извезу своју струју, појавиће се дисбаланс у целој Европи, и поставља се питање да ли ћемо и са свим парама које смо обезбедили моћи и да купимо струју. Биће хаос ове зиме - каже председник.

новости онлине

Он додаје да већ месецима не изговара имена политичких противника, иако су га многи оптуживали да ће увести санкције Русији.

- Сада ме критикују што нисам, сутра ће да кажу да треба, па ће неки да кажу не треба, и тако. Не осврћем се на то и на групе за притисак. Једино што говорим народу је истина. Постоји читава једна медијска номенклатура у Србији, заједно са политичком номенклатуром, која врши најпрљавије притиске како би доносили одлуке у нашој земљи. У корист неких, било са истока, или запада. А наше је да чувамо своју земљу, да градимо путеве - каже Вучић.

новости онлине

Председник је рекао да се не секира око изјава политичара, попут оне Здравка Поноша, који је тражио увођење санкција Русији.

- За вас са Н1, да ли ће бити избора. Кад год би они које подржавате пожелели изборе, увек би их добили. Плашим се само да би прошли много лошије него на претходним - каже он.

Вучић је говорио и о најављеној помоћи од 5.000 динара за младе, и рекао је да ће то државу коштати 45 милиона.

- То смо већ радили у фебруару и јуну, па су многи говорили да је то због избора. Па какви су избори у јуну и децембру. Није то због политике, то је наш начин да покажемо пажњу према младим људима. Кад можемо и имамо чврсте јавне финансије, па што не бисмо помогли. Рекао сам још раније да сачувамо новац, баш зато да бисмо могли да помогнемо грађанима. За то је потребна озбиљна држава. Кључна борба пред нама је борба за наша предузећа, у наредних годину дана. Да наше фирме не изгубе место у ланцу снабдевања - рекао је председник.

Он каже да се зато повећавају и минималац и плате, и да је велика трка и велико сналажење хоћемо ли у свему успети.

- И да поручим свим људима из овог краја. Желим им срећно коришћење овог пута, и све најбоље у Пазару, Тутину Сјеници. Хвала вам на дивном дочеку - рекао је Вучић на крају обраћања медијима.

10.17 - Обраћање председника Вучића

Председник Вучић се захвалио свима који су дошли да га сачекају, и рекао је да је током своје јутрошње посете Сопоћанима више пута помогао различите богомоље, укључујући и џамије.

- Тај мир и поштовање морамо да градимо између себе. Рећи ћу вам сада о ономе што видим у будућности, а не о самом путу. Скоро да сам заплакао јутрос од среће када сам видео снимке и фотографије. Знам колико је овај пут важан и за Нови Пазар и Тутин, и за Србе и Бошњаке - казао је он.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Пут је плаћен 24 милиона евра, док је реконструкција пута до Рашке плаћена 12 милиона евра, открио је председник.

- Само на територији ове три општине, у претходне три године урадили смо више путне мреже него од 1970 године. Више километара државних и регионалних путева. То смо могли зато што смо финансијски оснажили Србију и имали смо новац. Могли смо да вратимо људима који су сиромашнији - каже Вучић.

Председник је рекао да су изграђене и трафо станице, које у овим крајевима нису прављене 70 година.

- Урадићемо још много тога. Направићемо болницу, најлепшу школу и дом здравља. Високе су цене сада, и питање је на којој суми ће се завршити, због раста цена енергената. Али нећемо одустајати од изградње нових путева, који спајају народе и добре људе, али и путеви који ће довести нове инвеститоре - казао је он.

Вучић истиче да у овом крају живе скромни људи, који знају да покажу захвалност.

- Добри људи умеју да виде када се неко труди и бори. И када сам долазио људи су увек тражили путеве и домове здравља. А ја мислим да је за Нови Пазар важније да дођу нови инвеститори. Даћу све од себе, причао сам и са амбасадором Хамијем, да доведем једног великог инвеститора у Нови Пазар, са пристојним платама, да се и жене запосле. Да можете да планирате останак на својим огњиштима - рекао је председник.

Он подсећа на посету председника Ердогана и њега Новом Пазару, да му није било тешко када су му звиждали у том граду.

- Кажем само гледајте ко ће шта и колико да уради. А видећете колико ће Србија уложити овде. Наш план је да Бошњаци имају што више представника у власти, почевши од Владе Србије. Хоћу да ви видите да ми Бошњаке доживљавамо као сестре и браћу, а не само страно тело. У Србима имате браћу и пријатеље - рекао је Вучић.

Председник додаје да је потребно да имамо више генерала Бошњака, као што је генерал Фазлић.

- Да народ буде поносан на своју војску. То је добро и за економију, 25 одсто веће плате ће бити за војску ускоро. Хоћемо да изградимо ван свих правила де факто Клинички центар у Новом Пазару. До краја године почињу радови. Мир који морамо да изградимо заувек није само мир у буквалном и формалном смислу. Мир значи да се сви осећате добро без обзира на нацију и веру, и да видите да држава све третира једнако - каже он.

Вучић истиче да никоме у Србији не смета када Бошњаци воле друге исламске земље, али да је срећан када види да данас већи број људи из ових крајева долази у Београд.

Фото Принтсцреен

Текст потписа

- Београд је ваш главни град, и увек сте добродошли у Београд, једнако важан као и ваши градови. Оно што је најважније је да знамо да смо заувек заједно и да ћемо заједнички да градимо будућност. Данас сам гледао цене нафте, ваљда зато што Саудијска Арабија и УАЕ смањују производњу, бог зна колико ћемо да плаћамо то. У таквим немирним временима, ми морамо бити једни уз друге, и да заједнички решавамо проблеме - казао је председник.

Он је запитао да ли је икада направио разлику између Бошњака и Срба, и да га никада није занимали ни ко је из које странке у Рашкој.

- Највише смо улагали у протеклим годинама. Најскупља школа у целој Србији се гради у Сјеници, чак 12 милиона евра. Овде је градимо, а не у Београду, и на то сам поносан и срећан сам. Зато ми је важно да ви у својим главама разумете да морамо заједнички да прегрмимо ово што се дешава у свету - истакао је Вучић.

Председник је рекао да не морамо ми у свакој чорби да будемо запршка, и да нам је најважније да задржимо младе људе у нашој земљи.

- Ја сам читао Библију, али желим да кажем једну суру из Курана. "О вјерници, живите сви у миру, и не идите стопама шејтановим. Он вам је заиста непријатељ". Зато ја желим да чувамо мир и градимо нашу земљу, да градимо путеве. Све то сте урадили ви, само зато што је неко рекао да не мора све да иде у Београд - казао је он.

Вучић се захвалио турским пријатељима и председнику Ердогану, као и свим људима који желе да виде како изгледа овај пут. 

- Сачуваћемо много живота, добри путеви чувају животе. Само немојте брзо да возите. Воле људи брзо да возе, па још кажу прогледај кроз прсте - апеловао је председник.

Он је рекао да ће се наставити улагања у ове крајеве, и да ће се Београд увек борити за људе у Рашкој.

- Од вас не тражим ништа више, него да будемо заједно у свему, и да се не разликујемо. То што се разликујемо у вери само нас спаја. Срећно вам отварање пута, и да дуго дуго заједно живимо у миру и благостању. Нека живи братство између наших народа, живела наша Србија - закључио је Вучић.

10.10 - Обраћање турског амбасадора

Турски амбасадор Хами Аксој рекао је да је данас историјски дан по питању односа Србије и Турске.

- Ово је историјски дан зато што смо реализовали један велики пројекат, и попунили смо велику празнину која је била предуслов за долазак нових инвеститора - казао је Аксој.

Турски амбасадор је рекао да се трговинска размена две земље стално повећава.

09.53 - Велики број људи чека Вучића

Председника Александра Вучића у Пазаришту чека велики број грађана, који очекују његово обраћање.

Фото Принтсцреен

Фото Принтсцреен

09.51 - Вучић у Сопоћанима

Председник Вучић је пре церемоније посетио манастир Сопоћани.

Држава је помогла реконструкцију и одржавање ове светиње, и обновила је пут до манастира Пазариште-Сопоћани-Црноча, у дужини од 6.5 километара.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (78)

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске