НАЈВЕЋИ СКОК ПОРЕЗА ПРЕТИ АДВОКАТИМА: Могућа двоструко и троструко већа решења, уколико се не продужи важење актуелних законских прописа

С. Б.

10. 10. 2022. у 08:21

НАРЕДНА година би многим паушалцима могла да донесе знатно веће пореске обавезе. Како ствари сада стоје, са крајем ове истиче ограничење да овај намет не сме годишње да расте више од десет одсто.

НАЈВЕЋИ СКОК ПОРЕЗА ПРЕТИ АДВОКАТИМА: Могућа двоструко и троструко већа решења, уколико се не продужи важење актуелних законских прописа

Фото: Shutterstock

У незавидној ситуацији ће се наћи многи, али будућа решења ће највише да "отежају" адвокатима.

Ова обавеза зависи од неколико фактора. Пре свега, од просечне зараде у републици, граду или општини. За највећи број делатности, порез се обрачунава у односу на просечну зараду у том месту, али постоје и изузеци. Просечна плата се множи са бројем запослених у месту пословања, коефицијентом делатности и дели са бројем запослених у тој општини. Претходних година је важило правило да решење не сме да буде више од десет одсто увећано у односу на претходну годину.

- Ограничење постоји већ годинама - објашњава порески саветник Александар Васић. - То важи до краја ове године. Уколико се не продужи, многи ће добити већа решења. Адвокатима ће повећање бити драстично. Имаће два до три пута већу обавезу. Боље је да тог ограничења није било, јер се сада дешава да млади адвокат, који је тек почео да ради, плаћа већу обавезу од колеге који послује деценијама.

Фото: Архива

НАЛЕД и Дигитална заједница упутили су предлог Министарству финансија да се изменом Уредбе о паушалном опорезивању продужи ограничење повећања до десет одсто. Они имају додатни предлог - да се промени начин обрачуна пореза за део паушалаца који послују преко интернета.

- Предлог обухвата пре свега предаваче страних језика на платформама и виртуелне асистенте, односно особе које пружају административне услуге преко интернета - каже Иван Милетић, председник Савеза за фер конкуренцију у Налед-у. - Кључна измена при њиховом опорезивању подразумевала би да ове две делатности буду третиране као "локацијски несензитивне", односно да на висину пореза не утиче у којем граду или општини је предузетник регистрован. Таква промена била би важна јер месечно зараде између 70.000 и 80.000 динара, а две трећине њих живи у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

ЧЕКА СЕ НОВА ВЛАДА

ФРИЛЕНСЕРИ, односно радници на интернету, чекају коначно решење како ће се обрачунавати њихове обавезе. Имају решења за ову годину, али је још отворено питање како ће се то регулисати наредне. Радило се на посебном закону, али пропис не може да донесе техничка влада. Коначни документ тако чека нови кабинет.

БОНУС ВИДЕО - ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (2)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!