НБС ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Референтна каматна стопа повећана на четири одсто

Novosti online

06. 10. 2022. у 12:25

НА ДАНАШЊОЈ седници, Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од четири одсто.

НБС ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Референтна каматна стопа повећана на четири одсто

Удружење је тесно сарађивало са Народном банком / Фото Танјуг

У истој мери повећана је и стопа на депозитне олакшице на три одсто, као и стопа на кредитне олакшице на пет одсто.

Како се наводи у саопштењу НБС, у условима настављених, пре свега глобалних, трошковних притисака и раста увозне инфлације, Извршни одбор одлучио је да додатно повећа референтну каматну стопу и тиме настави пооштравање монетарних услова.

- Доношењем овакве одлуке, а у амбијенту преовлађујућег инфлаторног деловања фактора са стране понуде на које мере монетарне политике немају или имају мало утицаја, Народна банка Србије настоји да ограничи инфлаторно деловање фактора на страни тражње и секундарне ефекте раста цена хране и енергената на остале цене путем инфлационих очекивања. Тиме Народна банка Србије тежи да допринесе да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи, и да се врати у границе дозвољеног одступања од циља до краја периода пројекције - додаје се у саопштењу.

Извршни одбор је истакао да Народна банка Србије постепено, али континуирано пооштрава монетарне услове на домаћем тржишту од октобра прошле године, водећи притом рачуна и о расту привредне активности.

- Данашње повећање референтне каматне стопе представља њено седмо узастопно повећање. Референтна каматна стопа је од априла ове године повећана за укупно 300 базних поена. Поред повећања основних каматних стопа и пооштравања услова динарске ликвидности, Народна банка Србије ценовној стабилности у средњем року значајно доприноси и одржавањем релативне стабилности курса динара према евру, кроз ограничавање преношења раста увозних цена на домаће цене - наводи се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО:

ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ЗА МОБИЛИСАНЕ: Погледајте како изгледа обука војника у Русији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

ПАО СА КРУЗЕРА Борио се 15 сати за живот: Ништа слично нисам видео у својој каријери