ВРХОВНИ СУД САД ОДБИО КИЈЕВ: Неће да се меша у спор око имовине са руском компанијом "Татњефт"

П. З. С. / риа.ру

03. 10. 2022. у 19:55

ВРХОВНИ суд САД одбио је захтев Украјине да се умеша у њену тужбу са руском компанијом Татњефт, која тражи 173 милиона долара за губитак удела у заједничком предузећу.

ВРХОВНИ СУД САД ОДБИО КИЈЕВ: Неће да се меша у спор око имовине са руском компанијом Татњефт

Фото: Танјуг/АП

 Украјина против ПЈСЦ Татњефт: одбацити захтев за пренос предмета, каже се у одлуци суда.

Разматрање случаја на овај начин наставиће се у нижим судовима, који су претходно стали на страну Татњефта.

Спор између Татњефта и Украјине повезан је са компанијом Укртатнафта, основаном 1994. године на бази Рафинерије нафте Кременчуг, највеће рафинерије нафте у Украјини.

Са стране Украјине, сама рафинерија је пребачена у овлашћени капитал компаније, са стране Татарстана - акције рударских компанија и готовина. Међутим, 2007. године Татарстан, који је заједно са Татњефтом контролисао 55,7% акција Укртатнафте, изгубио је контролу над компанијом, а 2009. године је одлукама украјинских судова руски удео у предузећу смањен на нулу.

Спорна арбитража између Украјине и Татњефта саслушана је у Москви, Њујорку, Вашингтону, Паризу и Лондону. Арбитражна комисија је 2014. године наложила туженом да плати Татњефту 112 милиона долара одштете.

Савезни суд у Вашингтону потврдио је одлуку, обрачунао камату и донео пресуду у износу од 173 милиона долара.У децембру је пресуда потврђена.

БОНУС ВИДЕО: СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОЈ ОМИЉЕНИ ПРАЗНИК: Како су Ана и Владе Дивац прославили Тенксгивинг (ФОТО)