КРИТИЧАРИ УДАРИЛИ НА НЕМАЧКУ: Пакет мера енергетске подршке под лупом Европске комисије

Танјуг

03. 10. 2022. у 15:37

ЕВРОПСКА комисија, која надзире антимонополску политику Европске уније, саопштила је данас да разговара с Немачком о њеном пакету енергетске подршке, за који критичари кажу да ће пореметити тржишну конкуренцију у блоку дајући предност немачким предузећима.

КРИТИЧАРИ УДАРИЛИ НА НЕМАЧКУ: Пакет мера енергетске подршке под лупом Европске комисије

Фото: Епа

Пакет назван „одбрамбени штит“ и вредан 200 милијарди евра (195,24 милијарде долара), који укључује смањење цене гаса и смањење пореза на промет горива, осмишљен је да заштити компаније и домаћинства од утицаја растућих цена енергије.

- У потпуности смо посвећени очувању једнаких тржишних услова и јединственог тржишта и избегавању штетног утркивања за субвенцијама. Оно што могу да кажем је да смо у контакту са немачким властима по овом питању - рекао је портпарол ЕК на конференцији за новинаре на питање о немачком пакету, не износећи ближе детаље, али уз напомену да се разговара и са властима других држава чланица, преноси Ројтерс.

Комисија, која контролише политику тржишне конкуренције у 27-чланом блоку, одлучиће да ли је државна помоћ легална или не, након што је чланице обавесте о својим плановима.

Комесар ЕУ за унутрашње тржиште, Француз Тијери Бретон реаговао је на немачки план у твиту објављеном у петак, наводећи да ЕУ треба да буде на опрезу у погледу једнаких услова у тржишној утакмици, упитавши какав маневарски простор имају друге чланице ЕУ.

Вредност немачког пакета превазилази издвајања влада других земаља ЕУ. Мере подршке такође задају главобољу Европској централној банци у њеној борби против инфлације, која је достигла 10 процената у септембру.

Очекује се да ће министри финансија еврозоне на састанку у Луксембургу у понедељак обећати да ће национални финансијски штитови против растућих трошкова енергије бити привремени и циљани.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је у једном обраћању у суботу да Европска унија треба да пронађе заједнички одговор на кризу трошкова енергије.

- Без заједничког европског решења, озбиљно ризикујемо фрагментацију - рекла је она.

БОНУС ВИДЕО:

ЛЕТЕЛИ И ЧАМЦИ: Последице урагана Јан који је протутњао Флоридом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

ПОБЕДИО САМУРАЈА У ДВОБОЈУ: Црногорском официру у руској војсци јапански командант није био раван