ОПРЕЗ НА ТЕХНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ: Пазите да за проверу уместо 2.000 динара, не платите 12.000!

Е. Б. ТАЛИЈАН

03. 10. 2022. у 08:00

КО не плати на мосту, платиће дупло више на ћуприји. Возачи који поверују у оглас једног ауто-центра из Новог Пазара, који кружи друштвеним мрежама, да ће технички преглед платити 2.000 динара, на крају могу да заврше са рачуном од чак 12.000 динара!

ОПРЕЗ НА ТЕХНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ: Пазите да за проверу уместо 2.000 динара, не платите 12.000!

Фото: Н. Скендерија/Депоситпхотос

Мада није једина неправилност у пословању ове фирме, треба нагласити да ниједна од ових цена није у складу са законом.

Подсетимо, прописано је да технички преглед за путничка возила може да кошта максимално 6.020, а минимално 3.070 динара.

Власници морају да воде рачуна где проверавају исправност свог возила, јер им прете многобројне замке, од лажних попуста до измишљања разлога и кварова због којих, наводно, мора скупље да се наплати преглед, попут различитих пресвлака или мрвица и длака на седиштима.

Сазнајемо и да има центара за технички који још увек немају видео-надзор и не снимају поступак провере камерама, а то значи да могу да лове у мутном.

Како су нам објаснили у новопазарском ауто-центру који рекламира попуст, 2.000 динара ће власник аутомобила платити само ако је возило 100 одсто исправно! То је управо циљ провере исправности, па је било нејасно како то возач може да зна.

- Док не видимо ваше возило не можемо да вам кажемо цену - рекли су нам у том ауто-центру.

- Прво одете на наш технички преглед у центру града и тамо ће наши контролори да возило погледају споља и ако је исправно, онда ће ту да вам ураде технички и платићете 2.000 динара. Ако није исправно, онда ћете да идете на наш технички преглед ван града. Тамо је цена од 6.000 до 12.000 динара.

Поједини ауто-центри још немају видео-надзор, Фото Н. Скендерија

Контролор у једној београдској станици техничких прегледа Синиша Тодоровић каже да многи нуде невероватне попусте, али да има доста превара, јер после посебно зарачунавају налепницу и још неким ставкама надограђују цену, па возачи опет плате 6.000 динара или чак и више.

- Неки наплаћују проверу исправности 100 евра, тако што измисле да додатно мора да се доплати због нечистоће седишта, на којима су мрвице или длаке ако неко има кућног љубимца, или различите пресвлаке или због неког наводног квара а заправо је само естетски проблем - објашњава Тодоровић за наш лист.

- Ми готово сваког месеца добијамо од МУП измене правилника и сада провера исправности није тако ригорозна као што је била на почетку. На пример, ситнија оштећења на шофершајбни која нису у видном пољу возачу, дозвољена су, као и сличне ствари које не утичу на безбедност у саобраћају.

Он наводи да многи возачи не знају да технички преглед за путничка возила може максимално да кошта 6.020 динара. Посебно се плаћа премија осигурања, а од тога пет одсто иде техничким прегледима. Од наплаћене цене провере исправности возила, 20 одсто је ПДВ.

Други пут се не наплаћује

ПРЕМА закону, ако возач не прође прву проверу исправности, онда се наредни технички преглед не плаћа.

- На поправном се контролише само оно што је било неисправно - објашњава контролор Синиша Тодоровић.

- Међутим, ако и тада не прође, након тога се трећи пут наплаћује, јер се тада ради опет комплетан технички преглед, дакле, нови регистрациони лист, нови записник, нови ИД број. Возачи у том случају могу жалбу да упуте само мајстору.

ПРЕ ПОПРАВНОГ ПРОВОЗАТИ АУТО

ВОЗАЧИ који су "пали" на техничком због кочионог система, не треба да журе да дођу на другу проверу исправности аутомобила одмах након што је мајстор завршио поправку, саветује контролор Синиша Тодоровић.

- Сада је рок да дођу на поправни седам дана - објашњава Тодоровић.

- Ако су имали поправке на кочионом систему, онда након тога треба педесетак километара да провозају ауто да би све "легло" на своје место, јер у супротном, може да се деси да не испуне коефицијенте прописане законом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

(УЖИВО) ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало вечерас из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Ковосо и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (4)

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОМАЖЕ ГРАЂАНИМА: Ево ко ће имати право на мање рачуне за струју