ВУЧИЋ ДАНАС У БУГАРСКОЈ: Председник присуствује отварању гасног интерконектора, имаће и састанак са Мицотакисом

Танјуг

01. 10. 2022. у 07:57

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствоваће данас у Бугарској церемонији пуштања у рад гасног интерконектора Бугарска - Грчка.

ВУЧИЋ ДАНАС У БУГАРСКОЈ: Председник присуствује отварању гасног интерконектора, имаће и састанак са Мицотакисом

Фото: Принтсцреен/Пинк

Церемонија почиње у 11 часова по локалном времену у Бугарској, најављено је из прес службе председника Србије. Председник Вучић ће имати и билатерални састанак са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Радови на изградњи новог гасовода између Бугарске и Грчке завршени су половином јула, који ће до Бугарске допремати гас из Азербејџана, а у суботу треба да почну прве комерцијалне испоруке.

Гасовод дужине 182 километара, од чега 151 километар у Бугарској и 31 километар у Грчкој, протеже се од североистоцног грцког града Комотинија до Старе Загоре у средишњој Бугарској.

Како је раније најављено, гасовод почиње да ради са капацитетом од три милијарде кубика гаса годишње и изгледима за повећање на пет милијарди. Русија је крајем априла обуставила испоруку гаса Бугарској, пошто није хтела да га плаћа у рубљама.

Иначе, Грчка планира да постане енергетски хаб у региону уз коришћење фосилних горива из Каспијског мора и југоисточног Средоземља и обновљиву енергију из Египта, а гради и терминал за течни природни гас (ЛНГ) у североисточној луци Александрополис.

Гасовод између Бугарске и Грчке преносиће гас из Азербејџана преко Транс-јадранског гасовода (ТАП) и из других извора преко планираног терминала за течни природни гас у Александруполису. Меморандум о разумевању за пројекат гасног интерконектора потписан је 2009, а заједничка компанија ИЦГБ регистрована 2011. године.

На почетку реализације пројекта било је најављено да ће гасовод бити пуштен у рад крајем 2014. године. Јужни гасни коридор је један од највећи гасних пројеката, чији је део ТАП, којим би гас са налазишта у Каспијском језеру пред обалом Азербајџана преко Грузије, Турске, Грчке и Албаније, требало преко Јадранског мора да стиже до југа Италије.

БОНУС ВИДЕО: ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА - Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (103)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању