САМИ СЕБИ ДОВОЉНИ: Док се Европа суочава са кризом, у једном малом немачком граду нико не брине о рачунима

Novosti online

29. 09. 2022. у 21:32

ЕВРОПЉАНИ ових дана са стрепњом отварају своје рачуне, припремајући се за велика поскупљења док многи покушавају да уштеде смањујући грејање и гасећи светла. Ипак, скроз друга ситуација је у немачком градићу Фелдхајма, од око 130 становника.

САМИ СЕБИ ДОВОЉНИ: Док се Европа суочава са кризом, у једном малом немачком граду нико не брине о рачунима

Фото: Printscreen/Youtube/DW News

Градић смештен на око сат и по вожње од Берлина, је енергетски самоодржив више од једне деценије. Оно што се на први поглед не види јесте мрежа електричних водова и цеви за грејање која се налази испод путева у Фелдхајму којима пролази само енергија из обновљивих извора, а мештани су веома поносни на оно што су постигли.


Они су изградили сопствену дистрибутивну мрежу, и сваки становник је платио по 1.500 евра за то. Енергетски експеримент почео је 1995. године када је предузетник и студент електротехнике Михаел Рашеман предложио да се у локалним пољопровредним кооперацијама изграде ветропаркови. Површине и ветровити крај за то су били идеални.

Заједно са његовом фирмом "Енерџикеле" специјализованом за обновљиву енергију, становници Фелдхајма су, мало по мало, проширивали свој ветропарк.
Михаел Рашеман прича да се најпре суочио се са отпором мештана који су рекли да ако је идеја да се развије тај посао, онда желе да и сами имају неку корист од тога.

Тренутно Фелдхајм производи струју за око 50.000 домаћинстава

- Имали смо лоше тржишне цене за пољопривредне производе које продајемо, ражи и кукуруз и немачка влада давала је специјалне накнаде за струју коју произведемо у постројењима за биогас и то је био подстицај за нас пољопривреднике да кажемо: ми сада инвестирамо у такво постројење како бисмо имали одрживе изворе прихода за запослене - каже Себастијан Хербс, председник загруге у Фелдхајму.

Све то још није било довољно да енергија проструји селом и мештани су морали сами да поставе сопствену електричну и топлотну мрежу јер локални провајдер то није хтео да учини. Људи у селу су узели ствар у своје руке и то се исплатило.

Сами себи довољни

Сада 55 ветрењача производи струју за више од 50.000 домаћинстава, а ни то није све јер од 2008. године сеоско постројење за биогас производи додатну топлоту и струју од балеге, уситњене ражи и кукурузне силаже.


На предстојећу зиму, мештани Фелдхајма гледају опуштено.

- Хоћемо да покажемо да можемо да створимо сопствене мреже које ће нас учинити независним од свих Путина и шеика овог света - каже председник општине Фелдхајм Михаел Кнапе.

Ово место у томе је и успело – аутохтоно снабдевање енергијом које не угрожава климу, а ствара и политичку слободу.

Фелдхајмов основни приступ генерисању чисте енергије у великој је супротности са преовлађујућом праксом у Немачкој, где велике енергетске компаније теже да граде и контролишу огромне енергетске пројекте. 

Иако се принцип овог града не може свуда копирати, такви пројекти могу бити велики део решења за будуће проблеме и енергетску кризу са којом се Европа суочава.

БОНУС ВИДЕО: ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)