ПОСЛОВАЊЕ НА РАЧУН МАЊИХ: Обавезе према добављачима у српској привреди лане достигле скоро 27 милијарди евра

С. БУЛАТОВИЋ

29. 09. 2022. у 10:21

ПРЕДУЗЕЂА у Србији и даље се више задужују на кратак, него на дужи рок. Нису, међутим, зајмодавци увек добровољни нити из финансијског сектора.

ПОСЛОВАЊЕ НА РАЧУН МАЊИХ: Обавезе према добављачима у српској привреди лане достигле скоро 27 милијарди евра

Фото Shutterstock

Како показују подаци из финансијских извештаја, лане је највећи део краткорочних обавеза ишао на терет добављача. Фирме су им дуговале скоро 27 милијарди евра. Стручњаци објашњавају да је период од уговора до испоруке добра и услуге, успед поремећених ланаца снабдевања, дуплиран, па ће снабдевачи и даље дуго чекати на свој новац.

И укупна задуженот, баш као и неплаћање добављача расте из године у годину.

- Пословање привреде је, као и претходних година, претежно финансирано из позајмљених извора, при чему су укупне обавезе исказане у висини од 11.640 милијарди динара порасле за 8,1 одсто на годишњем нивоу - истиче се у извештају Агенције за привредне регистре.

- У оквиру укупних обавеза преовлађује задуживање на кратак рок, будући да је из краткорочних резервисања и краткорочних обавеза обезбеђено 7.509 милијарди динара. У структури краткорочних обавеза највећи удео имају обавезе из пословања, у износу од 3.142 милијарде динара, већем за девет одсто. Привредна друштва су текуће пословање великим делом финансирала неуредним измиривањем обавеза према добављачима.

Фото Shutterstock

Добављачи су тако често на дну лествице и највише страдају приликом било каквих тржишних поремећаја. Они чекају да се сви наплате да би добили уговорени новац.

- Неко испостави робу или услугу, други је прода и наплати, а он новац добије на крају. То је погубно за мала и средња предузећа - објашњава Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку.

- Тај терет задуживања се своди на добављаче. Добар део компанија је претходних година гледао да не улази у кредите и ризичне послове. Они су повећали количине робе. Најчешће дају добављачу аванс. Тај мали купи сировину. Рокови снабдевања су продужени, јер се много дуже чека репроматеријал. Из Кине се споро путује, а Русија и Украјина, које имају значајан удео у тржишту сировина, избачене су из игре као снабдевачи. Сада то стиже из Африке, Јужне Америке. Док се сировина обради, направи производ и пошаље... Тај рок је сад дупло дужи него током 2018. и 2019. Овакав тренд ће још трајати, док се геополитички проблем не разреши.

АПР: РАСТУ И КРЕДИТИ

ДУГОРОЧНА резервисања и обавезе привреде износе 3.598 милијарди динара и бележе интензивнији раст од краткорочних.

- Значајан део позајмљеног капитала прибављен је уз повећану кредитну активност, те су укупни кредити исказани у износу од 5.580 милијарди динара, порасли за 6,8 одсто у поређењу са претходном годином - истиче се у анализи АПР.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ТУЖБА ЗБОГ ВРЕЂАЊА МОРАЛА: За 29. 11. окачио заставу Југе на кући у Хрватској, полиција одмах дошла