СТАНОВИ У НЕМАЧКОЈ ЗА ГОДИНУ ДАНА СКУПЉИ ВИШЕ ОД 10 ОДСТО: Породичне куће у великим градовима најскупље

Новости онлајн

24. 09. 2022. у 16:44

ЦЕНЕ кућа и станова у Немачкој веће су пето тромесечје заредом више од десет одсто у односу на исти период прошле године, али се тај раст цена некретнина полако успорава, показују прелиминарни подаци Савезног завода за статистику.

СТАНОВИ У НЕМАЧКОЈ ЗА ГОДИНУ ДАНА СКУПЉИ ВИШЕ ОД 10 ОДСТО: Породичне куће у великим градовима најскупље

Фото: АП

Од априла до јуна цене станова порасле су у просеку 10,2 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је Државни завод за статистику. У првом тромесечју ове године тај раст цена је износио 11,6 одсто, преноси Мина позивајући се на СЕЕбиз.

У поређењу с претходним тромесечјем, поскупљење станова и кућа с једним или два стана у другом тромесечју у просеку је износило 2,5 одсто.

Статистичари су највећи раст цена забележили у ретко насељеним, руралним подручјима, где су куће за једну до две породице поскупеле 13,6 одсто у односу на друго тромесечје прошле године, а станови 11,7 одсто.

У водећим метрополама, попут Берлина, Хамбурга, Минхена, Келна, Франкфурта, Штутгарта и Дизелдорфа, цене породичних кућа скочиле су 12,2 одсто, а станова 10,6 одсто у односу на исти период прошле године.

У урбаним срединама долази до благог попуштања цена некретнина. Тамо се стопа апрецијације кућа од 7,8 одсто вратила на једноцифрени износ први пут од првог квартала прошле године. За станове су купци некретнина морали издвојити 7,3 одсто више него у то време прошле године.

Због виших камата, скупљих грађевинских материјала и проблема са снабдевањем стручњаци очекују слабљење потражње за некретнинама која у Немачкој цвета већ више од десет година.

Поготово због високих камата, све више је оних који не могу себи да приуште куповину стана или куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОД ЕУФОРИЈЕ ДО АМБИСА: Србија испала са Светског првенства у фудбалу, Швајцарска опет кобна по орлове!