ВИШЕ ПЕКАРУ НЕГО УЧИТЕЉУ: Зараде скочиле виљушкарима, месарима…

С. Булатовић

12. 09. 2022. у 09:11

БУДУЋЕМ достављачу хране се нуди зарада од 1.000 евра. Почетник у пекари може да рачуна на обуку и 70.000 динара месечно. Онај ко прихвати да пецива пече и продаје ноћу - као почетник може да заради десет хиљада динара више.

ВИШЕ ПЕКАРУ НЕГО УЧИТЕЉУ: Зараде скочиле виљушкарима, месарима…

Фото

Дневна смена у пекари тако премашује просек плата у просвети, а ноћна бежи просеку у здравству и социјали. Неравнотежу на тржишту рада, по мишљењу агенција која се баве запошљавањем, регулисаће увоз радне снаге. Дотад ће многи маштати о преквалификацији.

Према званичној статистици, просечна плата у јуну је била 74.300 динара. Ове године је порасла за 13,5 одсто у односу на прву половину прошле године. Поједине делатности расле су брже. У информисању и комуникацији, просек је скочио за трећину и сада износи 181.676 динара. У ове делатности спада и рачунарско програмирање, које је повећало примања за 36 одсто и сада обезбеђује плату од 241.533 динара. Коцкање и клађење доноси за петину више новца, 63.671, а услуге у управљању отпадом за 28 одсто већу зараду и просек од 66.461 динара. С друге стране, образовање, здравство и социјала напредују спорије од просека - седам и 7,6 одсто.

- Велики су проблеми и хаос на тржишту рада - каже за "Новости" Бојан Танасковић, директор агенције "Новотек радна снага" из Јагодине. - У Србију долазе инвестиције и има све више посла. Колико је то добро, толико и продубљује проблеме на тржишту рада. Иако има доста слободних радника, не могу да одговоре захтевима послодаваца. Олако одлазе у иностранство и напуштају радна места код куће, иако ти послови "преко" трају по свега неколико месеци. Велике су потребе у свим гранама индустрије и пословања. У транспортној, грађевинској, машинској, туризму и угоститељству... Ми доводимо раднике из Индије. Прилив радника ће решити проблем, ако држава буде брзо давала дозволе.

Фото: Принтсцреен

И остале агенције потврђују да тражња диктира плату. Дефицитарна занимања могу да рачунају на веће зараде.

- Плате су у последње време значајно скочиле виљушкарима, производним радницима, бурек мајсторима и месарима - чули смо у једној агенцији за регрутовање кадра. - Виљушкари који имају сертификат сада могу да зараде од 90.000 до 100.000 динара месечно. Вариоци су дуго тражени. Образовање се тражи за друге позиције, али тог кадра је више и плате мање расту. Неквалификованима се зараде данас брже увећавају.

 

БЕРАЧИ СТИГЛИ ИЗ ИНДИЈЕ

- ИЗ иностранства смо, углавном из Индије, по налогу послодаваца, довели раднике за бербу јабука - објашњава Бојан Танасковић. - То је сада најлакши посао, јер су засади модернизовани. Не дижу руке изнад рамена и стављају на траке јабуке. Искусни берач може да заради од 3.000 до 4.000 динара дневно, а сезона је три до три и по месеца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

ГРАДЕЋИ најмодерније насеље у Србији и претварајући десну обалу Саве у драгуљ српске престонице, Belgrade Waterfront није заборавио да сачува сећање на стари Београд и укаже поштовање бројним историјским личностима које су својим бесмртним делима уградиле себе у темеље наше земље, наше слободе и културе.

21. 02. 2024. у 16:00

Коментари (1)

БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда