РАСИПАЊЕ МОРА ДА СЕ ПЛАТИ: Стручњаци у Србији сматрају да ће грађани да штеде струју тек када им се буде видно исплатило

Ј. Су.

01. 09. 2022. у 06:30

СРБИЈА је у августу потрошила три милиона евра дневно за куповину 7.000 мегават-часова електричне енергије.

РАСИПАЊЕ МОРА ДА СЕ ПЛАТИ: Стручњаци у Србији сматрају да ће грађани да штеде струју тек када им се буде видно исплатило

Фото Танјуг

По цени од 530 евра за мегават-час, односно 94 милиона евра за увоз струје! Када се томе дода угаљ, то је 100 милиона евра увоза. Због тога је важно да препоруке о штедњи електричне енергије, за јавна предузећа и установе, постану обавезујуће.

Ово је јуче изјавила министарка енергетике Зорана Михајловић, дан након што је њено министарство донело препоруке за привреду, јавна предузећа али и грађане како да штеде.

- У јануару ове године је потрошено 150 милиона евра на увоз струје и уколико дођемо у ситуцију да у децембру дамо пола милијарде да купимо струју, јасно је да мора да се штеди - казала је Михајловићева.

- Влада Србије није одлучила за кажњавање, попут великих земаља Европи, већ за стимулацију грађана који покажу да су мање трошили. У наредних неколико дана, после разговора са представницима ЕПС и Министарства финансија, биће познато како ће изгледати најављене стимулативне мере штедње за грађане.

Уколико мере постану обавезне, министарка Михајловић очекује да уштедимо око 15 одсто.

Како су нам јуче у ЕПС рекли, према подацима Агенције за енергетику, за 2021, домаћинства и мали купци троше 50 одсто електричне енергије, остатак је привреда:

- ЕПС и у актуелним условима велике суше обезбеђује стабилно и сигурно снабдевање електричном енергијом за домаћинства и привреду. Од почетка године због неповољне хидролошке ситуације произведено је око 28 одсто мање електричне енергије из хидроелектрана ЕПС, него у истом периоду лане, која је била хидролошки изузетно добра.

Хидролошке прилике на Дунаву и Дрини, где су наше највеће хидро

електране, после падавина у протеклим данима су благо поправљене па је доток на Дунаву порастао са 1.800 на 2.500 кубних метара у секунди. Поправљени су пловидбени услови, али без тенденције неког даљег наглог пораста. И на Дрини је слична ситуација. На основу претходног, дугогодишњег искуства, постепено побољшање хидролошких прилика могуће је очекивати од друге половине октобра.

ЕПС предузима све неопходне мере да спремно уђе у зимски период. Раде се ремонти термоелектрана и хидроелектрана, као и пројекти за побољшање производње угља.

Интензивно се ради на унапређењу производње у РБ "Колубара" како би се достигла просечна дневна производња од око 80.000 тона. Уз реализацију уговора за увоз угља из региона, ТЕНТ А и Б биће снабдевене потребним количинама угља.

Влада Србије предложила је и поскупљење струје за привреду. Досадашња цена по мегават-сату била је 75, а предложена је 95 евра. Грађани годишње потроше око 13.800, а привреда 13.700GWh. Надлежни очекују и да ће поскупљење струје за привреду неким делом средити тешку ситуацију са енергентима.

- Тренд цена је финансијски неиздржив, и не само електричне енергије, већ и других енергената - испричао нам је стручњак за енергетику, који је желео да остане анониман.

- Таква ситуација ствара енергетске профитере, јер се увек појави нека црна берза. Штета која је направљена и мука која нас је задесила, не може другачије да се реши, једино да се подели на грађане. После 1. септембра привреда ће плаћати економску цену струје, од 95 евра по мегават-сату. Када се то буде сабрало и поделило са ценом струје коју грађани добијају, мора да се штеди, а уштеда да се подели по глави становника.

Наш саговорник сматра да су препоруке које су дате сјајне, али људи нису навикли да штеде струју, јер је јефтина. Колико људи у нашој земљи има машину за веш са три А класе и може да је програмира да ради ноћу, када је струја јефтинија и мање оптерећење, а опет то не ради. Ко хоће да буде комфоран са струјом, то мора да плати. Енергија у овом веку више не може да буде јефтина. Комфор кошта. Мере су добре, али сада морамо да платимо штету нечије неодговорности код нас, због хаварија, Колубаре, "ратова" синдиката, зато што није направљена ситуација да се копа угаљ...

Како објашњава, нико се не нада да ће бити рестрикција, али је ризик много висок. Као када препливаваш Дунав:

- Тек када се штедња буде исплатила грађанима, а то значи да струја поскупи, они ће да воде рачуна.

ИСТОРИЈСКИ МИНИМУМ НА ЂЕРДАПУ

ХЕ "Ђердап" проживљава ове године историјске минимуме у количини воде која протиче на профилу електране, кажу у ЕПС. Према подацима хидролошких низова које користи ЕПС, вероватноћа дотока на Дунаву је на нивоу 100 одсто. То, у преводу, значи да у последњих приближно 100 година никад није био нижи водостај него што је био у августу. Током августа на Дунаву је доток био испод 2.000 кубних метара у секунди, а вишегодишњи просек за август је око 4.100 кубних метара у секунди. То значи да је производња на Дунаву преполовљена у односу на вишегодишњи просек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (3)

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали