СЕРИЈАЛ "НОВОСТИ"(2): ПРИРОДА И БОГ ОДЛУЧУЈУ О ПРИНОСИМА - Ратари у Војводини најмање наводњавају оранице

Е.В.Н.

17. 08. 2022. у 09:15

У ВОЈВОДИНИ, житници Србије, најмање се наводњавају ратарске културе.

СЕРИЈАЛ НОВОСТИ(2): ПРИРОДА И БОГ ОДЛУЧУЈУ О ПРИНОСИМА - Ратари у Војводини најмање наводњавају оранице

Усеви који се заливају одолевају суши, Фото Приватна архива

Воду највише добијају повртарске и воћарске културе, као и скоро сва производња у пластеницима. Отуда и не чуди што ратари сваке године гледају у небо и процењују род.

Тако, на територији града Новог Сада, пољопривредно земљиште заузима површину од 43.000 хектара. Од тога је 5.000 у државној својини.

Управа је од 2019. издвојила 65 милиона динара за набавку система за наводњавање, као и другу пољопривредну опрему и механизацију, а у овој години је за ту намену предвиђено 28 милиона динара.

- Према подацима којима располажемо пољопривредно земљиште се наводњава широкозахватним машинама, тифонима, системима кап по кап и кишним крилима - објаснили су нам у Управи.

- То претежно чине пољопривредници који се баве гајењем повртарских и воћарских култура, пластеничком производњом а у мањој мери они који узгајају ратарске културе.

Ништа боља ситуација није ни у средњем Банату. Земљорадници се боре, али је највише оних који гледају у небо и надају се спасењу у виду кише.

Где нема наводњавања приноси уништени, Фото Приватна архива

Мали проценат пољопривредника је претходних година своје њиве опремио системима за наводњавање, а зашто је то тако питају се многи, с обзиром на разне државне субвенције и подстицаје.

- Имам шест мобилних тихона, који покривају 200 хектара обрадивих површина, али с обзиром на незапамћену сушу и изузетно високе дневне, али и ноћне температуре, преко 35 и ноћу 20 степени, ефекат наводњавања није баш велики - каже Радован Бокић, из Земљорадничке задруге "Агроклек" из Клека.

Како нам је испричао Драган Марковић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин, постављено је неколико великих машина, центар, пивот и ренџер, а покривено је мање од хиљаду хектара. Највише малих система служе за наводњавање воћњака и повртњака, у систему кап по кап. То поседује око хиљаду пољопривредника.

- Проблем је што површина коју овај систем покрива мала, у просеку око хектар по кориснику - додаје Марковић, уз напомену да се на овај начин наводњава око три хиљаде хектара, а ако се у обзир узме више од 270.000 хектара у региону Зрењанина, то значи да је свега мало више од један одсто површина, под новопостављеним системима за наводњавање.

Фото Приватна архива

Тренутно највећа пољопривредна површина у комаду, која се у Србији наводњава, је у јужном Банату. Компанија АИМА из Вршца, која је пре више година приватизовала некадашњег гиганта "Вршачке ритове", под системом за наводњавање има чак 4.000 хектара ораница, на којима претежно узгаја пшеницу, кукуруз и соју. Управо због тог улагања и у овој сушној години очекују добар принос, без губитака.

- Мали део система за наводњавање смо наследили од "Вршачких ритова", док смо у последње три-четири године 90 одсто онога што сада имамо купили и инсталирали сопственим средствима - каже Лаза Мохан из АИМА.

- То не бисмо могли да изведемо да овде не постоји добра каналска мрежа. Воду црпимо из канала Шулхов, који је повезан са каналом ДТД.

ОДВОДЊАВАЊЕ

ЦЕЛОКУПНО пољопривредно земљиште на територији Новог Сада "покривено" је каналском мрежом, пре свега у сврхе одводњавања.

- Само у последње три године издвојено је 40 милиона динара за уређење више од 58.000 метара отворене каналске мреже на територији Новог Сада - додају у Управи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (3)