НЕМАЧКА СТРАХУЈЕ ОД ПРОТЕСТА: Енергетска криза потреса Европу, а сви се плаше предстојеће зиме

Novosti online

13. 08. 2022. у 15:57

НЕМАЧКИ политичари страхују да би раст цена енергената могао довести до грађанских протеста током зиме.

НЕМАЧКА СТРАХУЈЕ ОД ПРОТЕСТА: Енергетска криза потреса Европу, а сви се плаше предстојеће зиме

Фото: Танјуг/АП Пхото

У тој земљи се припрема свеобухватан пакет мера с циљем уштеде енергије – те држава моли грађане да смање потрошњу.

Какав ће бити исход енергетске кризе зависи од политике. Да ли ће мере штедње изазвати солидарност или отпор биће јасно тек када стигну рачуни, и то током зиме.

Ипак, немачки канцелар Олаф Шолц не жели да чека, што се види из његове изјаве прошлог месеца да су растући трошкови грејања попут "бурета барута за друштво". Јавним експонирањем тог проблема, канцелар и његова влада покушавају да спрече избијање немира у земљи.

- Тиме што описује енергетску кризу као буре барута, канцелар покушава да припреми терен за кључне одлуке - рекао је Рикардо Кауфер, професор политичке социологије на Универзитету у Грајфсвалду.

Кауфер је додао да Шолц тако покушава да приволи потенцијално компликоване актере на компромис.

Другим речима, немачки канцелар тако сигнализира коалиционим партнерима, политичкој опозицији, пословном и цивилном друштву, да свако неслагање око политичких мера чини штету држави.

Бундестаг је већ усвојио закон којим се најугроженије становништво жели поштедети великих скокова цена. Истовремено, немачким комуналним предузећима ће бити дозвољено да део додатних трошкова енергије пребаце на потрошаче.

Таквим потезима власти демонстрирају "ход по танкој жици". Влада жели помоћи домаћинствима, посебно оним људима са ниским примањима, али питање је колико ће грађани бити мотивисани да штеде енергију.

 

Из Министарства унутрашњих послова рекли су да се, у зависности од тога у којој мери  трошкови и снабдевање енергијом буду оптеретили друштво, могу очекивати протести истих размера као и они који су организовани против мера за сузбијање коронавируса.

- Можемо претпоставити да ће популисти и екстремисти поново покушати да утичу на протесте на свој начин - изјавила је портпаролка МУП-а и додала да екстремистички актери и неке групе у Немачкој могу изазвати немире, ако им то "дозволе" одговарајући услови везани за кризу у друштву.

Савезна полиција, која је у надлежности МУП-а, каже да за сада нема увид у конкретне претње везане уз енергетску кризу.


БОНУС ВИДЕО: Репортер "Новости" на позицијама руске војске
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (6)

ИЗДАО ВУЧИЋА КАО ЛУКАШЕНКА: Није случајно што је Слободан Милошевић за Богољуба Карића рекао да је најгори човек на свету