СВЕСКА СКУПЉА И ОД УЏБЕНИКА: Понудa уочи почетка школске године, а трошак ће бити и значајно већи

Е. Р.

10. 08. 2022. у 10:00

РОДИТЕЉИ првака, уколико немају старију децу, немају са чим да пореде цене школског материјала.

СВЕСКА СКУПЉА И ОД УЏБЕНИКА: Понудa уочи почетка школске године, а трошак ће бити и значајно већи

Фото Ј. Субин

Онима, којима деца крећу у старији разред, међутим, јасно је да глобални тржишни токови не могу да заобиђу ни - школски ранац. Књижаре тек попуњавају залихе, али су хипермаркети већ кренули у кампању "ближи се школско звоно". Статистика ће накнадно утврдити тачан проценат инфлације на свескама, оловкама и бојицама, али на први поглед прибор је поскупео и до 50 одсто.

Артикли којима је, рекло би се, највише порасла цена су - свеске. Док су лане, оне А4 формата, коштале од 80 до 150 динара, сада се распон најчешће креће од 180 динара, а горњу границу је немогуђе поставити. У једном трговинском ланцу, свеска тврдог повеза, са спиралом, кошта невероватних 514 динара. Најчешћа понуда малих, А5 свезака, креће од 90 динара. Продавци нове ценовнике правдају - несташицом папира.

- Када на цену уџбеника додам и свеске које ћу да купим, а не трају ми ни до краја полугодишта, полазак у школу је озбиљан трошак - каже Јована С. из Београда. - Ћерка креће у трећи разред, тако да је комплет књига сада наш трошак и креће се око 8.000 динара. Не видим разлог за тако велико поскупљење школског прибора, а цене су ме стварно изненадиле.

Фото Ј. Субин

Обилазак престоничких књижара нас је уверио да оне, које још имају старе залихе, имају и старе ценовнике. У државним књижарама има А4 свезака и за 108 до 125 динара, као и малих од 60 динара.

Најтања, несесер перница кошта 800 динара. У јефтинијим књижарама само 50 динара више кошта већа, и то пуна, перница. Оне брендиране иду и до 5.000 динара.

Ове године знатно су скупље и бојице и фломастери. Док су лане, паковања од 12 комада, могла да се купе и за 120 динара, сада је та цена права реткост. Најчешће крећу од 180 динара. Темпере су биле око 200 динара, а сада су то најјефтиније варијанте. Нешто квалитетније верзије коштају од 300 динара. Водене боје могу да се купе за око 230 динара.

И даље је набавка ранца међу најзначајнијим издацима. Већина радњи на попусту има макар један модел за дечаке и девојчице и њихова цена се кређе између 1.000 и 2.000 динара. Ђаци, међутим, радије бирају популарније дезене, јачих каишева, са ојачињама за леђа. Популарни су и они са точкићима. У таквим варијнатам, ђачка торба кошта од 4.000 до 12.000 динара. Најпознатији произвођач путних кофера, за ђаке има ранац вредан чак 24.000 динара. У случају торби, скоро по правилу, родитељи млађих ђака морају да плате више него они чија су деца старија.

Илустрација Тошо Борковић

СТОЛИЦА

ПОЛАЗАК првака у школу подразумева да родитељи треба да набаве и сто и школску столицу. Радни столови коштају најмање 4.000 динара, а највећи избор је пред онима који могу да одвоје око 8.000 динара. Радне столице коштају између 3.000 и 5.000 динара.

У КОМПЛЕТУ И ДИГИТРОН

СКОРО је немогуђе предвидети цену комплета књига. Свака школа има свој избор уџбеника, најчешће различитих издавача. За млађе разреде појединачна књига кошта обично од 500 до 900 динара, док старији основци уџбенике плаћају и више од 1.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (2)

ЧИСТ БЕОГРАД - ЧИСТА ПОБЕДА: Компанија Меридиан и студенти ФОН-а наставили велику еколошку акцију и УЛЕПШАЛИ ПРЕСТОНИЦУ!