ТРОШКОВНИК ОБАВЕЗАН ДАН ПРЕ УГОВОРА: Ако подижете кредит ово морате да знате

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

23. 07. 2022. у 08:00

БАР један дан пре склапања уговора о кредиту, клијент мора од банке да добије понуду са назначеним накнадним трошковима. У те трошкове спада и износ за обраду кредита. Обавезно је и да понуда буде у прописаној форми.

ТРОШКОВНИК ОБАВЕЗАН ДАН ПРЕ УГОВОРА: Ако подижете кредит ово морате да знате

Фото: Архива "Новости"

Ово је суштина одлуке Врховног касационог суда (ВКС) од 24. фебруара, која је достављена првостепеном суду у јуну, а адвокатима пре неколико дана, чиме је практично постала јавна.

То значи да, уколико клијент није добио понуду која испуњава ове услове, има право да тужи. Реч је о пресуди ВКС по ревизији коју је уложила једна банка након што је изгубила суђење у првом и другом степену.

- Ову пресуду (ПРЕВ 206-22) донело је веће ВКС на челу са судијом Драгишом Слијепчевићем, који је умногоме заслужан за став ВКС из септембра прошле године, по ком банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита. Дакле, и по таквом ставу, банке губе спорове јер у осамдесет одсто случајева немају понуду на прописаном обрасцу у складу са одлуком НБС. А и када имају, понуде су обично истог датума као и уговори. Банке су их давале клијентима са свим осталим папирима, када су потписивали уговор, а не раније, како закон прописује, да би могли да упореде услове код различитих понуђача - каже београдски адвокат Мирослав Живковић, који је јуче у Београду са колегом Николом Стојковићем одржао конференцију за штампу.

Он објашњава да је, по ставу ВКС, банка дужна понуду да достави најмање дан пре закључења уговора, а уобичајени рок по Закону о облигационим односима је осам дана.

Његов колега Никола Стојковић наводи још две пресуде Врховне касације после септембарског става највише судске инстанце у земљи (ПРЕВ 728-21 и ПРЕВ 575-21), у којима су банке из сличних разлога губиле спорове.

- ВКС је децидно рекао да, уколико нема доказа да је банка понуду доставила пре потписивања уговора, то "представља несавесност, која води ка ништавости" - каже Стојковић. - Све је више пресуда у корист банкарских клијената и због оспорене веродостојности понуда, односно због фалсификованих потписа.

Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије, узвраћа да се банке придржавају Закона о заштити корисника финансијских услуга из 2011. и нуде својим клијентима понуде.

- Вероватно има случајева када то не раде, али је у питању мањи број. Нападају нас они који држе 60 одсто свих предмета против банака у земљи, јер су изгубили 120.000 клијената, који су повукли тужбе - каже Васић, и додаје да су на сајту ВКС објављене и три пресуде по захтеву за ревизију у корист банака.

На питање да ли су понуде грађанима достављане дан пре склапања уговора, он одговара:

- Они инсистирају на томе, а нису рекли да клијент има право да се предомисли у року од 14 дана и одустане чак и кад је потписао уговор. Банке су најуређеније институције.

НЕМА НОВИХ ТУЖБИ

ПРЕМА подацима Удружења банака, од око 260.000 спорова, колико је било покренуто због наплате трошкова обраде кредита, око 18.000 грађана је до сада добило на суду. Нових утужења нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну