МАЛИ: Стабилизација инфлације у наредним месецима

Танјуг

20. 07. 2022. у 11:25

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је да се очекује стабилизација и пад инфлације у Србији у наредним месецима.

МАЛИ: Стабилизација инфлације у наредним месецима

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Према неким прогнозама Народне банке Србје, очекујемо да ће се инфлација стабилизовати и да ће полако у наредним месецима кренути да пада доле. То очекују и у неким другим европским земљама, надам се да ће и бити тако - рекао је Мали Танјугу на питање да прокоментарише раст међугодишње инфлације у нашој земљи у јуну на 11,9 одсто.

Мали је истакао да је Србија упркос великој кризи у свету успела да оствари привредни раст у првој половини године, у првом кварталу од 4,4 одсто и у другом од 4,1 одсто.

Он је навео да држава контролише цене основних животних намирница, горива и енерганатам, јер би у супротном цене "отишле у небеса", као што се дешава у неким развијенијим земљама.

Додаје да влада у циљу стабилизације цена разговара на недељном нивоу са произвођачима и трговцима.

Мали је нагласио да је курс динара стабилан и да је то можда и најважнији инструмент држања инфлације под контролом, упркос огромној кризи.

Напомиње да су околности ванредне, услед пандемије, поремећених ланаца снебадевања, енегетске кризе и сукоба у Украјини.

- Онда за последицу имате да међугодишња инфлација у јуну буде 11,9 одсто, али би била много већа да нисмо предузели све ове одлуке и мере. Притом, највећи део ове инфлације је увезен. Можемо да конролишемо цене основних животних намирница и енергената, јер је то под нашом контролом, али не можете да контролиште увоз неке робе из иностранства пошто је инфлација уграђена у цену те робе, у амаблажу, картон и разне друге ствари, што све утиче и на инфлацију код нас - рекао је Мали.

Додаје да се са проблемом инфлације, ипак, боље носимо од других земаља.

- Огромни су проблеми са којима се суочава цео свет. Сви економисти кажу да овакве кризе није било од Другог светског рата - навео је Мали и истакао да су цене гаса и струје у свету драстично повећане, што је довело до великог скока и рекордне инфлације у Америци, Европи, Великог Британији...

Мали каже да европске земље улазе у рецесију и људи остају без посла, као и да ће се прави ефекти кризе тек видети на јесен.

Влада Србије због тога контролише цене основних животних намирница и држава је преузела на себе терет кризе, нагласио је Мали.

Каже да се у Србији цена струје дуго није мењала, што је постало неодрживо и да ће то морати да се промени у будућности.

- Упркос огромном расту цена струје у свету, ми смо је држали на ниском нивоу за привреду и грађане. Контролишемо и цене горива и гаса, покушавамо да заштитимо животни стандард грађана што је више могуће - истакао је Мали.

Напомиње да Србија упркос свему томе није зауставила ниједан велики пројекат и држава на време измирује сва плаћања и обавезе.

Мали је навео да се гради, на пример, 10 нових аутопутева и брзих саобраћајница, реконструишу болнице, граде нови стадиони, системи за канализацију и фабрике пречишћавање отпадних вода...

- Нама је стопа раста БДП-а у првом кварталу била 4,4 одсто, а у другом 4,1 одсто. Велике и развијене европске земље су већ у рецеснији и имају негативне стопе раста. Ми се и даље добро држимо. У првих шест месеци смо имали 1,4 милијарде евра страних директних инвестиција. Прошле године смо имали 3,9 милијарде евра, што је било више него 2019. А и стопа незапослености нам је данас нижа него 2019. године.

Мали је, такође, нагласио да су упркос великом инфлаторном притиску наше јавне финансије стабилне и курс стабилан, као и да је влада кроз фисклани политику и буџет успела да обезбеди и даље релативну пристојну и високу стопу раста економије, што и даје штабилност.

Додао је да је држава на рачуну 15. јула имала око 190 милијарди динара и нагласио да смо потпуно ликвидни.

Покушавамо на одговоран начин да се изборимо са овим недаћама, поручио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори