ТОНА СА 45.000 СКОЧИЛА НА 145.000 ДИНАРА: Хоће ли пољопривредници, због поскупљења, на јесен уопште користити вештачко ђубриво?

Ј. СУБИН

19. 07. 2022. у 08:00

ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ у Србији ових дана, уз жегу и очигледно сушну сезону, мучи и набавка вештачког ђубрива за јесењу сетву. Извесно је да цене неће пасти, а нарочито забрињава то што им је прошле године за тону вештака требало око 45.000, а сада их то кошта и до 145.000 динара.

ТОНА СА 45.000 СКОЧИЛА НА 145.000 ДИНАРА: Хоће ли пољопривредници, због поскупљења, на јесен уопште користити вештачко ђубриво?

Фото: Н. Живановић

Влада је недавно продужила одлуку којом је укинула плаћање царинских дажбина, за увоз азотних ђубрива и безводног амонијака. Званична статистика показује да је репроматеријал за пољопривредну производњу, у првом кварталу ове године, поскупео за 27 процената. Највише је "отишло" минерално ђубриво - чак 133,4 одсто.

- Незамислива је производња хране без минералних ђубрива - објашњава Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску индустрију Привредне коморе Србије. - Домаћи произвођачи задовољавају наше потребе за комплексним ђубривом - НПК, а остатак се извози. Проблем су азотна ђубрива, за чију производњу је природан гас сировина. Један мали део азотних ђубрива се код нас производи, углавном се увози. И то из држава које имају налазиште гаса, као што су Русија, заливске земље, и из северне Африке.

Према речима Стевановића, цене расту због пораста цене гаса. А комплексно ђубриво је скупље због пораста сировине као што је фосфор, чија је цена порасла за 300 одсто. Уз то, Кинези су почели да праве батерије од фосфора и то је битан разлог повећања цена.

- Фирма "Промист" је купила панчевачку Азотару и вољни су да покрену производњу - говори Стевановић. - Док је ова цена гаса у Србији, производња азотних ђубрива, уреа, КАН и АН би била исплатива. Постали би независни од увоза овог стратешког производа. Као и великог дела производа намењеног наменској индустрији, експлозиви.

УПРОПАСТИЛИ ПРОИЗВОДЊУ

СРБИЈА, пољопривредна земља, спала је малтене само на једног произвођача минералног ђубрива - "Еликсир групу", а некада их је било седам. Некада је наша земља имала највећег произвођача на Балкану, Азотару Панчево. Ратови, кризе и лоше управљање овом фирмом, као и увознички лоби, довели су до њене пропасти. Панчевачка Азотара, после вишегодишњег стечаја, прошле године је добила новог власника, који је најавио покретање производње. До данас се то није догодило, а под упитом је и да ли ће се десити у наредном периоду.

Председник Асоцијације пољопривредника Војводине Мирослав Киш објашњава да ће примена ђубрива кренути убрзо, одмах после жетве, за уљану репицу, јер се она сеје крајем августа. После тога раде се пшеница и јечам.

- Људи чекају да се нешто деси, да виде хоће ли ђубриво појефтинити - говори Киш. - Без семена и горива сетва не може да се обави, али без ђубрива може. Али кад биљке немају храну, онда жетва буде "мршава". Вештачко ђубриво је нереално скупо. Прошле године је килограм коштао 40 динара, сада је три пута скупље. Увозници су набавили по старим ценама, а продају по новим. Неко је ту добро зарадио. Тек је мали проценат пољопривредника купио ђубриво на пролеће за јесењу сетву. Били су субвенционисани динарски кредити за куповину, без камате, на годину дана, али је мали проценат ратара то искористио. Већина њих ће то урадити када скине род или пред саму сезону. А то ће их скупо коштати.

У 2021. увезено је 650.000 тона, у вредности од око 200 милиона евра. Најзначајнији увозни производ јесте уреа, која је увезена у вредности од 67,3 милиона евра. За њом следи набавка НПК ђубрива, чији увоз смо платили 58,9 милиона евра. Доминантан је увоз из Русије, а за њим следи Хрватска. У јануару ове године Србија је увезла ђубриво у вредности од око 26,7 милиона евра, подаци су ПКС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

МОЈ ОМИЉЕНИ ПРАЗНИК: Како су Ана и Владе Дивац прославили Тенксгивинг (ФОТО)