УВОДЕ СЕ ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНУ, СМАЊУЈУ СЕ РАЧУНИ: Како се Европа бори против вртоглавих поскупљења

Новости онлине

04. 07. 2022. у 14:35

КАКО би помогле својим грађанима да преброде актуелну кризу, државе широм Европе и нашег региона су у последњих неколико месеци донеле низ мера и уредби.

УВОДЕ СЕ ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНУ, СМАЊУЈУ СЕ РАЧУНИ: Како се Европа бори против вртоглавих поскупљења

Фото: Shutterstock/Илустрација

Немачка Влада је најавила једнократне исплате дуго незапосленим грађанима у износу од 200 евра. Француска ваучере за храну од 100 евра по домаћинству. Грцима у Атини се већ месечно одбија од рачуна за струју око 40 евра, а Хрватска ових дана разматра увођење ваучера за гориво, пише Блиц.

Због константног раста цена, првенствено енергената па онда и свега осталог, цео свет је у потпуном хаосу и неизвесности куда све ово води и када би могло да се коначно стабилизује. Упркос томе што су многе европске земље годинама уназад изузетно радиле на јачању своје економије, нема сумње да у овом тренутку забринутост због високе стопе инфлације и неповољних стручних предвиђања ни код њих није изостала.

Управо због тога, неке земље праве сопствене планове како да помогну својим грађанима да што безболније преброде овај изузетно финансијски тежак период за свачији буџет. Тако док неке као помоћ дају једнократне исплате, друге су се досетиле да понуде ваучере за храну, а неке су бар један известан период замрзле цене енергената и основних прехрамбених производа.

Србија ограничава цене

Влада Србије је у четвртак 30. 6. донела низ Уредби о ограничењу које се тичу цена гаса, горива и основних животних намирница са циљем смиривања тржишта енергије и заштите грађана и привреде од последица све виших цена.

Уредбом су тако ограничене, поред произвођачких, и цене за брашно, уље и свињско месо - бут, тако да не прелазе ниво цена од 15. новембра 2021. године.

Што се тиче ограничења цена енергената, Влада је продужила пређашње ограничење цена горива и на читав јул месец. Што се гаса тиче, усвојена је Уредба о привременој мери ограничавања цене и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

У Хрватској ваучери за гориво

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је увођење ваучера за гориво за, како је рекао, најосетљивије групе грађана.

О ценама горива ће разговарати данас.

- Надам се да ћемо донети решење за наше грађане, али и за мале дистрибутере - рекао је и споменуо и ваучере које ће добити најосетљивије групе грађана.

Немачка даје новац

Како би обуздала поскупљења, немачка влада реаговала је пореским и царинским олакшицама на фосилна горива. Они који су дуго незапослени добијају једнократну помоћ од 200 евра, а дечји додатак се повећава за 100 евра месечно.

Немачки канцелар Олаф Шолц жели да једнократним исплатама учини подношљивијим последице инфлације за грађане.

Фото: Танјуг

На тај начин се жели спречити тзв. спирала плата и цена која настаје када потрошачи номинално имају све више новца за куповину исте количине робе, а тиме се уклања економски подстицај за прилагођавање потрошње оскудној понуди насталој због раста цена.

Француска најавила ваучере за храну

Како би помогла својим грађанима , Влада Француске је најавила да ће домаћинствима, која спадају у групу оних са ниским примањима, дати "хитну помоћ за храну" у износу од 100 евра по домаћинству, и 50 евра по детету. Ову врсту помоћи у Француској би требало да добије 9 милиона домаћинстава.

Такође, како је најавио тамошњи министар економије Бруно ле Мер, држава ће ограничити и повећање кирија за становање на највише 3,5 одсто годишње.

У нацрту овог закона се предлаже још неколико мера, између осталих и повећање пензија и породичних додатака за четири одсто.

Грчка смањује режије

Како би ублажила губитак куповне моћи грчка влада је обезбедила пакет мера у износу од 3,7 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Атина је још прошле јесени одлучила да уведе паушалне месечне одбитке до 42 евра месечно на приватне и пословне рачуне за струју. Тим паушалним износом влада је задржала подстицај за уштеду електричне енергије. Осим тога, домаћинства с ниским приходима и мање фирме имају релативно више користи.

Међутим, влада је почетком године променила стратегију: фирме су добиле снижење цене од 65 евра по мегават-сату (МWh), а социјално угрожена домаћинства за 180 евра по МWh.

По истом принципу, програм растерећује и потрошаче гаса.

Мађарска ограничила цене

Мађарски премијер Виктор Орбан ограничио је висину читавог низа потрошачких цена и то непосредно пре априлских избора. Цене горива замрзнуо је још прошле јесени. Међутим, такве мере потпуно поништавају економски важан сигнал за потрошаче: нико не ограничава потрошњу, иако је робе све мање.

Фото: Профимедиа

Бензинске пумпе тако трпе због раста набавних цена горива. Субвенција у противвредности од пет евроценти по литру је, према тврдњама индустријских удружења, апсолутно недовољна. Зато се очекују затварања погона и стечајеви.

Иако државна финансијска помоћ очигледно није довољна, према новинској агенцији Ројтерс, мере би Мађарску, упркос томе, могле да коштају око пет милијарди евра.

И Велика Британија умањује рачуне

Мера ограничења трошкова енергије и горива траје на снази већ дуги низ година у Великој Британији. Регулаторно тело, "Офгем", два пута годишње прилагођава горњу границу цена енергије и горива,

У априлу је регулаторно тело горњу границу повећало за невероватних 54 одсто - на 1.971 фунту (око 2.300 евра). Износ се односи на појединачно домаћинство и годину за просечну количину гаса и струје.

У октобру ће сваком домаћинству рачун за енергију аутоматски да буде умањен за 200 фунти. Али тих 200 фунти грађани ће морати да врате некад у следећих пет година.

У пракси су растерећена у ствари само домаћинства с ниским примањима. Локална енергетска предузећа дужна су да им дају 140 фунти попуста на њихов годишњи рачун, а који се плаћа из, за ту сврху посебно формираног, профитног фонда. У будућности би од тога више грађана требало да има користи, а и попуст би могао да се повећа.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Чернобиљ - некад и сад

БОНУС ВИДЕО: ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ - Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи