ИТАЛИЈА У КАНЏАМА ИНФЛАЦИЈЕ: Порасле све цене, на удару највише енергенти - највеће бројке у последње четири деценије

Новости онлајн

03. 07. 2022. у 09:55

ИТАЛИЈА није видела овакву инфлацију још од јануара 1986. године, када је достигла 8,2 одсто, баш као и у јуну. У мају је износила 6,8 одсто, а индекс потрошачких цена забележио је раст на месечном нивоу од 1,2 одсто. Енергенти су порасли 42,6 одсто, колико су били и у мају, чак 48,7 одсто у јуну.

ИТАЛИЈА У КАНЏАМА ИНФЛАЦИЈЕ: Порасле све цене, на удару највише енергенти - највеће бројке у последње четири деценије

Фото: Пиксабеј

Посебно су порасле цене нерегулисаних енергената попут горива са 32,9 одсто на 39,9 одсто. Регулисани енергенти настављају да бележе врло висок али стабилан раст од 64,3 одсто. Цене убрзано расту и када се ради о прехрамбеној роби, услугама рекреације, култури и личној нези, где достижу пораст од 5 одсто, док су услуге везане за транспорт порасле са шест на 7,2 одсто.

Према Кодаконсу (Координација удружења за заштиту животне средине и права корисника и потрошача), цене ће наставити да расту наредних недеља што је последица поскупљења бензина, јер бензинске пумпе спекулишу ценовницима, а бензин поскупљује и за 10 одсто од почетка украјинске кризе.

Цене сирове нафте на међународном тржишту нису порасле колико цене бензина на пумпама у Италији, које су много изнад два евра за литар.

Инфлација од осам одсто значи да ће италијанске породице годишње потрошити више од 2.457 евра, а породице са двоје деце мораће да издвоје 3.192 евра више него досад. У Италији су поскупеле намирнице, детерџенти и све што је намењено личној хигијени за 8,6 одсто.

Цене авионских карата су се скоро удвостручиле у односу на 2021. годину, бележећи раст од 90,4 одсто на годишњем нивоу и од 23 одсто само у прошлом месецу. Хотели су поскупели за 18,1 одсто у јуну прошле године, а ове године у мају за додатних 5,8 одсто.

Највише је поскупело воће – 10 одсто, као и поврће – 11,8 одсто, јавља РТС.

Слична ситуација је и целој еврозони, која достиже рекорде, у јуну ове године забележена је рекордна инфлација од 8,6 одсто, највећа откад је створена Економска унија.

 

БОНУС ВИДЕО: 

ДА ЛИ ЈЕ СУКОБ У УКРАЈИНИ ОГОЛИО НАМЕРЕ ЗАПАДА? Милован Данојлић - исповест за недељне "Новости"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи