СИНИША МАЛИ: Србија има довољно новца на рачуну - у протекле две године смо били најбржа растућа економија у Европи

Новости онлајн

02. 07. 2022. у 10:00

МИНИСТАР финансија Синиша Мали, истакао је за ''Ново Викенд јутро'' да је Србија, у протекле три године које је обележила криза, показала велику моћ, и успешну борбу са свим недаћама које су задесиле читав свет.

СИНИША МАЛИ: Србија има довољно новца на рачуну - у протекле две године смо били најбржа растућа економија у Европи

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Како каже, стабилност јавних финансија је сачувана, што је импозантан резултат, пре свега, одговорне политике председника Републике Србије Александра Вучића.

Србија економски стабилна

- Имамо довољно новца на рачуну, у протекле две године смо била најбржа растућа економија у Европи. Показали смо како се за време кризе могу повећавати и плате и пензије. Нама се путеви и даље граде, плаћамо обавезе из дана у дан, и то је слика одговорног приступа економској политици, шта је основа свега - рекао је Мали.

Говорећи о новчаној помоћи државе, која је била исплаћивана неколико пута, Мали каже да је, када бисмо се вратили на појаву короне, и страх који је био присутан, председнику Србије било у циљу да умањи негативне последице ковида.

- То је одјекнуло како треба. Људи су кренули да размишљају шта треба, где се отвара рачун. Враћена је доза оптимизма, али смо такође показали снагу наших финансија. пријавило се преко 6 милиона грађана Србије, што говори да је мера била оправдана - додао је министар.

Министар се дотакао и помоћи здравственим радницима, просветарима, пензионерима истичући да је у питању идеја председника Србија.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

За ваучере већ више од 120.000 пријава

- Ми смо јуче до 8 сати имали преко 120.000 пријава за ваучере, што је такође била идеја председника. Он је желео да људи остану у Србији. То је 15.000 динара по особи, за пар пензионера је озбиљан новац. Са те стране смо опет погодили праву мету. То је и подршка индустрији туризма, хотели су пуни. Имамо 70 одсто више туриста у Србији, што је огроман прилив. Свака мера није ни случајна, нити је пала са неба, већ је плод прецизне анализе - наводи Мали.

Говорећи о тренутној светској кризи, министар каже да грађани Србије њу још увек нису осетили. Како истиче, градови широм света имају празне рафове у продавницама, поједини губе радна места, док то није случај са нашом земљом.

- Скаче цена гаса, нафте, струје... Огромне су припреме, на чему радимо сваки дан са председницом Владе као и председником Србије - додао је Мали.

Посета Дритана Абазовића

Мали каже да се коначно више размишља о будућности него прошлости, чему сведочи и питање Темељног уговора, као и Отвореног балкана. Говорећи о састанку и проведеном времену са Абазовићем, Мали наводи да је све прошло у пријатељском и пријатном тону.

- Доста је заједничких пројеката о којима смо говорили. Имамо пример луке Бар, како за увоз и извоз робе. То би са собом повукло изградњу ауто-пута Београд-Бар. Са друге стране и пруга треба да се реконструише, која би ишла чак до Будимпеште - рекао је Мали, и додао да је уверен да је Дритан ради економије, спреман на тако велике потезе.

Како каже, посета је била добра, и добро је да је Абазовић прву посету коју је направио као председник Владе направио управо у Србији.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Најновији једнострани потези Приштине

Говорећи о најновијим провокацијама од стране Приштине, мали каже да Брисел ни до сада није реаговао на овакве ствари, што је случај и овог пута.

- Покушавамо да добијемо фер и коректан однос. Мислим да не постоји ништа важније од очувања мира и стабилности - рекао је.

Зима ће бити тешка, држава се труди да обезбеди све на време

Како каже, последње три године кризе, Србија је тај терет увек преузимала на себе, захваљујући економији и финансијама. Министар додаје да ће зима засигурно бити тешка, али да се држава труди да обезбеди све на време.

- И даље контролишемо цене основних живорних намирница. Имамо свега, па чак и за извоз у региону, јер како је и сам Вучић рекао, ако имамо ми, треба да има и регион. Погледајте цену гаса и струје, отишле су у небо, а код нас се још увек ништа не мења - додао је Мали, па се дотакао и горива:

- Ко зна колико би коштао дизел и бензин - навео је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ХТЕО ЈЕ ДА ТЕ УБИЈЕ: Лауш избегао смрт на сету Боја на Косову