(ЦЕНОВНИК) НАЈЈЕФТИНИЈА ПАКЛИЦА 300 ДИНАРА: Од 1. јула поскупљују цигарете

Б. Царановић

30. 06. 2022. у 09:11

ПУШАЧИ би већ првих дана јула могли да доживе нови никотински шок. Паклице цигарета ће у наредним данима променити цене за још десет динара навише. Чим стигну нови ценовници, најјефтиније ће бити 300 динара, а најскупље 580.

(ЦЕНОВНИК) НАЈЈЕФТИНИЈА ПАКЛИЦА 300 ДИНАРА: Од 1. јула поскупљују цигарете

Фото В. Данилов

Разлог за ово јулско поскупљење је увећање специфичне акцизе за динар и по по паклици.

Држава ће по овом основу произвођачима уместо досадашњих 79,75 динара, сада плаћати 81,25 динара. Ово усклађивање се ради два пута годишње, у јануару и јулу, када се коригује у складу са акцизним календаром. Након овог, следи јиш укупно шест поскупљења.

У питању је норма која је предвиђена законом по коме се два пута годишње, јануара и јула, све до краја 2025. године, за 1,5 динара увећава овај државни намет. Уз њега се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто, која би требало да остане и у наредне три године непромењена. На све то се додаје и ПДВ. Због увећаних државних намета, произвођачи ће повећати цену за 10 динара због чега ће најјефтиније задовољство пушаче коштати 300 динара, а они који воле квалитетнији дуван, мораће из џепа да издвоје и 580 динара.

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима Европске уније, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. По тим стандардима треба очекивати да ће пушачи у Србији за три године плаћати исто као и никотински зависници у земљама Европске уније.

Илустрација В. Н.

У "Службеном гласнику" су 24. јуна објављене малопродајне цене произвођача дуванских прерађевина и томпуса, а ових дана се очекује и за паклице цигарета. Трговци не очекују примену пре понедељка.

- Можда ће понегде и кренути од 1. јула са новим ценама, али многи трговци ће тактизирати па ће гледати да не журе са подизањем цене залиха које су набавили по нижим ценама, да би избегли плаћање већег пореза на добит - рекао нам је власник трафике у Београду.

- И са оваквим ценама, још смо далеко од неких европских земаља, док смо поједине и "прешишали". Док у Ирској паклица цигарета кошта 9 евра, у Аустрији просечна цена по пакли је 5,1 евро, у Чешкој 3,53, Мађарској 3,90, Словенији 3,69 а у Италији 4,90 евра, док је у Бугарској само 2,5 евра.

СКУПЉА И ТЕЧНОСТ

ИЗНОС акцизе на течности за пуњење електронских цигарета биће увећан наредних дана за динар по милиметру. Више цене плаћаће и они који користе несагоревајући дуван, где ће паклица такође поскупети у просеку за 10 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)