МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Меша реалност са фикцијом, јер му је тешко да се отргне Ђиласовог имагинарујума

Novosti online

24. 06. 2022. у 16:37

МИНИСТАР финансија и потпредседник Српске напредне странке Синиша Мали данас је одговорио на неосноване тврдње Душана Никезића, како је рекао, доказаног лажова, запосленог код Драгана Ђиласа, који изнова пласира неистините тврдње, овог пута да су од пореза ослобођена привредна друштва која се баве приређивањем игара на срећу.

МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Меша реалност са фикцијом,  јер му је тешко да се отргне Ђиласовог имагинарујума

Foto: Printskrin/TV Pink

Он је истакао да се на Никезићеву жалост, од измена закона бележи константан раст буџетских прихода по основу приређивања игара на срећу.

- Прошле 2021. године је у односу на претходну 2020. годину забележен раст од 35% што је 28,4 милиона евра, односно преко 3,3 милијарде динара више него 2020. године, док су у односу на годину пре измена закона, ови јавни приходи увећани за чак 52%, што чини 37,5 милиона евра, односно 4,4 милијарде динара више наплаћених јавних прихода него у години пре измена закона. Раст се наставља и у овој години, напоменуо је Мали.

Он је додао да је управо успех подстакао главног критичара Душана Никезића да изнова брка реалност са фикцијом, јер му је тешко да се отргне Ђиласовог имагинарујума.

- Супротно од онога што тврди, домаћим приређивачима игара на срећу су последњим изменама Закона о играма на срећу знатно увећане обавезе по основу јавних прихода. Тако за посебне игре на срећу на аутоматима, накнада за приређивање увећана је 100%, са 5% на 10% на основицу коју чини разлика између уплата и исплата, с тим да је и минимална месечна накнада по аутомату увећана за 14,28%, са 35 евра на 40 евра по аутомату, без обзира на висину прихода која се оствари по појединачном аутомату. Поред тога, за приређивање посебних игара на срећу - клађење, минимални износ месечне накнаде за приређивање повећан је за 10%, са 500 евра на 550 евра по кладионици без обзира на висину оствареног прихода. Такође, за приређивање осталих игара на срећу преко средстава електронске комуникације (тзв. онлине) накнада за приређивање увећана је 100%, са 5% на 10% на основицу коју чини разлика између уплата и исплата, с тим да је и минимална месечна накнада увећана за 33,33% са 7.500 евра на 10.000 евра месечно без обзира на висину остварених прихода, рекао је Мали.

Како је навео, Никезић поред мањка знања зрачи и очајем, јер фирма за коју ради, изнова није успела да се домогне фотеље, како би поново могли да брљају по јавним финансијама.

- Није ми тешко да му објасним и да Република Србија, у складу са законом који уређује игре на срећу, право приређивања игара на срећу може пренети на правна лица (или предузетнике) са седиштем на територији Републике Србије, при чему су правна лица – приређивачи игара на срећу обвезници пореза на добит по стопи од 15%, као и сви остали обвезници овог пореза. Законом којим је уређено опорезивање добити правних лица прописан је порески подстицај који је, уз испуњење услова одређених тим законом, доступан свим обвезницима пореза на добит правних лица - рекао је Мали.

Он је даље објаснио да је последњим изменама закона унапређен систем опорезивања добитака од игара на срећу у односу на претходно важећа правила, чијом применом је долазило до ситуација у којима је порез на добитке од игара на срећу могао да буде виши од оствареног нето добитка (разлике између уплата и исплаћеног добитка).

- Наиме, порез се наплаћивао чак и у ситуацијама када су корисници услуга имали веће уплате у односу на остварени добитак чиме се ефективно опорезивао и њихов губитак, навео је он.

Мали је напоменуо да би требало имати у виду и да се наведене измене Закона о порезу на доходак грађана односе само на добитке од игара на срећу које су организоване у складу са домаћим прописима, док се добици остварени од игара на срећу које су организоване по страним прописима опорезују у Србији као други приход.

- Овим изменама корисници услуга додатно се стимулишу да поштују забрану учествовања у играма на срећу које се приређују у иностранству, а за које се улози плаћају на територији Србије. Само по себи је разумљиво да оваква регулатива знатно смањује нелегално приређивање игара на срећу на територији Србије као и одлив девизних средстава, рекао је он.

Даље је објаснио да се описаним изменама закона, којим се уређују игре на срећу, као и закона, којим се уређује порез на доходак грађана, остварује циљ да се терет опорезивања превали са корисника услуга на организаторе игара срећу који и остварују економску корист од ове делатности. При томе, како је рекао, остварен је и позитиван утицај на висину јавних прихода, на жалост и Никезића и његовог газде.

Мали је истакао да грађани добро знају каква је заоставштина и Никезића и његовог газде и напоменуо да не треба да брину, јер се државни послови, за разлику од времена када су они владали, обављају одговорно и домаћински.

- Српска економија је у потпуности стабилна, а сви макроекономски показатељи су добри, упркос глобалној кризи и томе што уопште није лако. Државни рачун је пун и у њему има вишеструко висе новца, него у време када су државом руководили Никезић и Ђилас. Колико су добро радили и колико су се потрудили око увећања пореских прихода, без обзира што нису имали економску кризу као ми данас, говори и чињеница да су 2012. године на рачуну буџета оставили само осам милијарди динара, што није било довољно ни да се покрије трошак за пензије. Та екипа довела је Србију до банкрота, а људи су хронично остајали без посла, јер су се фабрике и предузећа затварали. Истовремено, успели су да створе двоструку инфлацију и курс који је дивљао, па сада без имало стида и већ уобичајено без образа, покушавају да обману јавност. Грађани памте, а чини се да је то ипак највећа казна, навео је Мали и закључио да је Србија данас окренута напретку и бољој будућности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРБИНА ЗАБОЛЕО ЗУБ У ГРЧКОЈ, ОТИШАО КОД ЛЕКАРА И ВИДЕО РАЧУН: Не знам шта ме је снашло - несвакидашња ситуација на летовалишту