"НОВОСТИ" НА СЕКТОРУ ПЕТ ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО БЕОГРАДА: У среду свечано отварање, Стражевица спремна за прва возила (ФОТО/ ВИДЕО)

Ш.Маровић

13. 06. 2022. у 12:52

СЕКТОР пет Обилазнице око Београда, од Орловаче до иза тунела Стражевица, прекосутра ће бити пуштен за саобраћај.

НОВОСТИ НА СЕКТОРУ ПЕТ ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО БЕОГРАДА: У среду свечано отварање, Стражевица спремна за прва возила (ФОТО/ ВИДЕО)

Фото: Милена Анђела

Репортери "Новости" имали су јединствену прилику да се провозају овом битном трасом дужине четири километра и од министра грађевинарства Томислава Момировића и Јовице Радића, одговорног извођача радова за мостове и тунеле на сектору пет и шест, сазнају све детаље о овој деоници.

Такође, обишли смо радове на Сектору шест, од Стражевице до Бубањ Потока, и имали прилику да први уђемо у најкомплекснији подухват овог дела Обилазнице - тунел Бели Поток. Изградњом Обилазнице, теретни саобраћај из центра Београда биће измештен, а посебно ће "продисати" мост Газела.

Лева цев тунела Стражевица званично је пробијена у марту 2020. године, а све време корона кризе радови на овом тунелу дужине око 700 метара нису престајали. Вредни радници "Пауер чајне" и азербејџанског "Азвирта", са великим бројем домаћих подизвођача успели су да приведу овај комплексан пројекат крају и заврше тунел.

Фото: Милена Анђела

- После више деценија приводимо Обилазницу око Београда - истиче за "Новости" министар Момировић.

- Када прекосутра пустимо Сектор пет остаће нам само још једна деоница да Обилазницу пошаљемо у грађевинску историју. Знате, ако ми овај пројектат градимо преко три деценије, какву поруку шаљемо? Ми смо 2018. године покренули завршни посао, Сектор четири смо пустили прошле године у априлу, сада ћемо и пет. Очекујемо у фебруару или марту да ћемо завршити комплетан пројекат. Остало је да се до прекосутра иселе још две породице код петље Авала, чиме ће и експропријација коначно бити завршена.

Сектор пет Обилазнице поседује три моста и тунел Стражевица, па је самим тим био најкомплекснији за саму изградњу.

- Нећемо да дижемо превелику фаму око овога, причамо о деоници дугој четири километра - каже Момировић. - Али она није била једноставна за изградњу, далеко од тога. Пола сектора чине мостови и тунели, зато смо захвални и људима из кинеске и азербејџанске компаније, а наравно и домаћим подизвођачима. Остаје још сектор шест, како би Обилазница отишла у историју.

Фото: Милена Анђела

Наши репортери имали су прилику и да обиђу комплетан сектор шест, од тунела Стражевица до петље "Бубањ Поток", иначе будуће највеће у земљи. Како смо се уверили, радници раде пуном паром, и то у две смене по десет сати. Доласком лепшег времена радови су се додатно убрзали, тако да се очекује њихов завршетак у договореним роковима.

- На овој деоници биће чак 14 мостова и тунел "Бели поток" - истиче за наш лист Јовица Радић, одговорни извођач радова за мостове и тунеле на сектору пет и шест. - Деоница почиње при изласку из тунела "Стражевица" и дугачак је десет километара. Његова вредност је мало већа од сектора пет и шест заједно. Он се гради од 10. септембра 2019. године и највеће проблеме имали смо око експропријације, односно расељавања лица на траси овог дела. Потрајало је време да се чак 60 кућа уклони.

Велики радови одвијају се и на мосту број 16, који се налази у трупу ауто-пута и прелази преко пруге Јајинци - Мала Крсна. Бројни мајстори и машине ангажоване су на овом пројекту.

- Урађен је и велики број потпорних зидова, конструкција од армиране земље и шипова, замена слабоносивог тла, много компликован пројекат - истиче наш саговорник. - Ова деоница је комплексна јер се ради у мочварном тлу. И овде, код моста, у Раковица селу, наишли смо на велики проблем. Изградњом трасе решавамо и вишедеценијски проблем грађана који живе у овом делу града, пошто радимо фекални колектор дужине три километра, који иде уз трасу ауто-пута. Километар је урађен, још преостаје два километра.

У наредне две недеље отвориће се нова девијација Кружног пута изнад ископаног дела тунела "Бели поток", у који су репортери "Новости" први ушли.

Фото: Милена Анђела

- Део старе девијације Кружног пута биће срушен, како би се одрадио други сегмент тунела, последњих 160 метара - истиче Радић. - Тунел је рађен уз помоћ дијафрагми. Копа се до врха тунела отворени ископ и са тог нивоа раде се дијафрагме у земљи. Биће две цеви са по три траке, пун профил ауто-пута. Наставак извођења радова у тунелу биће најкасније за пет недеља. Ово је најактивније градилиште, дневно је ангажовано 60 до 70 радника и заиста се ради ударнички.

Изградња ауто-путске обилазнице око Београда, од Батајнице до Бубањ Потока, почела је 1990. године, али су санкције, ратови, али и недостатак новца пролонгирали њен завршетак. Изградња Обилазнице знатно ће растеретити транзитни саобраћај кроз главни град, посебно мост "Газелу". Од наставка радова 2018. године отворен је Сектор 4, од Остружнице до Орловаче, са новим мостом преко реке Саве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ХОТЕЛ НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Хотел Continental је познат по томе да представља одличан однос цене и квалитета