ПОСКУПЉУЈУ ДИНАРСКЕ ПОЗАЈМИЦЕ: Пооштравање монетарних услова је мера кроћења инфлацији

Б. Царановић

10. 06. 2022. у 07:30

РЕФЕРЕНТНА каматна стопа од јуче је 2,5 одсто. Трећи пут заредом Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да је подигне, као меру обуздавања растуће инфлације.

ПОСКУПЉУЈУ ДИНАРСКЕ ПОЗАЈМИЦЕ: Пооштравање монетарних услова  је мера кроћења инфлацији

Фото Д. Миловановић

На јучерашњој седници повећана је са два одсто, за још 50 базних поена, што ће утицати на цену динарских кредита са варијабилном каматном стопом. У наредним месецима очекује се да буду скупљи, како нове готовинске позајмице које грађани буду узимали код банака, тако и остатак дуга који се тренутно отплаћује.

На белибор, који банке у Србији најчешће користе као основну цену новца код кредитирања у динарима, на шта додају профитну маржу, директно утиче висина референтне каматне стопе НБС. Прошли месец, неколико банака је већ одреаговало на повећања референтне каматне стопе и већ подигло цене динарских кредита.

- Доносећи одлуку о даљем пооштравању монетарних услова, ИО је пре свега имао у виду да је наставак конфликта у Украјини утицао на продубљивање енергетске кризе, даљи раст цена примарних пољопривредних производа и индустријских сировина, отежано функционисање међународних ланаца снабдевања - кажу из НБС.

- У таквим условима, процена је да је потребно додатно пооштрити домаће монетарне услове. То је неопходно како би се ограничио даљи раст инфлације на домаћем тржишту, одржала релативна стабилност курса динара према евру.

Фото И. Маринковић

Како је НБС саопштила, инфлација је у Србији, као и у већини других земаља, наставила да се креће узлазном путањом и у априлу је износила 9,6 процената међугодишње, од чега је око две трећине доприноса и даље потицало од цена хране и енергије.

- Раст увозне инфлације одразио се и на раст базне, коју чини укупна инфлација по искључењу цена хране, енергије, алкохола и цигарета - стоји у Извештају.

- Базна инфлација која је у априлу износила 5,5 процената и даље је нижа од оне у земљама региона, а и од домаће укупне.

Како кажу, очекује се да инфлација крене да опада у другој половини године, а враћање у границе циља предвиђа се у другој половини наредне године. Извршни одбор је јуче одлучио и да коридор каматних стопа НБС остане непромењен, тако да стопа на кредитне олакшице износи 3,5 процената, а на депозитне олакшице 1,5 одсто.

- Приоритет монетарне политике и даље ће бити обезбеђење ценовне и финансијске стабилности у средњем року, уз подршку даљем расту и развоју привреде, као и даљем расту запослености и повoљном инвестиционом амбијенту - поручују у НБС.

- Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 7. јула.

ЗАОШТРАВАЈУ И ВОДЕЋЕ БАНКЕ

ДОДАТНО јачање притисака на међународном нивоу утицало је на заоштравање њихових монетарних политика. Тако је Систем федералних резерви у мају наставио циклус повећања референтне каматне стопе, на распон 0,75 одсто - један проценат. У наредним месецима ФЕД ће додатно пооштравати монетарне услове. Поред тога, и Европска централна банка је у марту, у условима јачих од очекиваних инфлаторних притисака, одлучила да додатно смањи обим попуштања и започне са повећањем каматних стопа.

РАСТ БДП 4,4 ОДСТО

ПРЕМА процени Републичког завода за статистику, раст бруто домаћег производа је у првом тромесечју износио 4,4 одсто међугодишње - кажу у НБС.

- И поред високог степена неизвесности, НБС очекује наставак раста наше економије и у наредном периоду. Процењује се да ће реалан раст БДП у овој години бити у распону од 3,5 одсто до 4,5 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СНИМАК ЈЕ ХИТ: Дошао у Америку из Босне, а на улици затекао симбог бивше Југе (ВИДЕО)