СВЕ О ЦЕНАМА РОМИНГА: "Папрен" позив са плаже

Б. ЦАРАНОВИЋ

27. 05. 2022. у 13:00

ОПЕРАТЕРИ у Србији већ задовољно трљају руке, јер се туристичка сезона враћа на ону од пре пандемије.

СВЕ О ЦЕНАМА РОМИНГА: Папрен позив са плаже

Новости

Осим ако летују на црногорском, албанском или приморју у Босни и Херцеговини, гости из Србије требало би да се спреме за "папрене" цене мобилних услуга, током боравка у омиљеним летовалиштима широм света. У земљама Западног Балкана, услуге у ромингу су "као код куће", у Грчкој од прошлог јула снижене, цене на осталим дестинацијама зависе од зоне којој припадају, па је минут од 60 до 360, а поруке од 30 до 50 динара.


Од прошле године важи правило да се у Црној Гори, БиХ, Северној Македонији и Албанији роминг наплаћује по истој цени као и у својим земљама. Како су нам потврдила сва три оператера МТС, "Јетел" и "А1", пакети које корисници имају у Србији важе и на Западном Балкану.


Прошлог лета мобилни оператери значајно су спустили цене роминга у Грчкој - од 60 до 99 одсто. Пре неколико дана током разговора министара туризма Србије и Грчке Татјане Матић и Василиса Кикиљаса разматрано је ново спуштање цене роминга, али засада је одлазни минут од 19,06 до 49,9 динара. Мегабајт интернета у ромингу кошта око динар, а слање поруке око четири динара.


- Што се осталих земаља тиче, осим локације на цену мобилних услуга у ромингу утиче и тип пакета и услуге - постпејд, припејд, контрола трошкова - кажу мобилни оператери. - Најпопуларније дестинације за туристе из Србије су Црна Гора, БиХ, Северна Македонија и Албанија, које припадају нултој зони.

Људи одавде одлазе и на плаже Хрватске, Бугарске, Турске, Тиниса, Египта, а све чешће Дубаија или Танзаније. Својим корисницима препоручујемо да се пре одласка на пут информишу и о повољним роминг додацима.


Позив из Хрватске и Бугарске углавном кошта око 100, поруке 24 до 30, док су из Турске и Шпаније одлазни минути око 150 динара. За госте у Уједињеним Арапским Емиратима минут разговора кошта од 200 до 360, СМС око 50 динара, слично као и у Египту. У осталим земљама, осим Западног Балкана и Грчкој, један мегабајт интернета у ромингу кошта од 600 до 2.500 динара.

ПАКЕТИ


СВИ провајдери нуде и постпејд роминг додатке, који се много више исплате онима који су сигурно да ће користити услуге телефиније у иностранству. У зависности од броја минута, понуде које обухвата и локације, крећу се већ од 400 до 4.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАШ ГРАД ЈЕ УНИШТЕН Кличко се огласио о гранатирању Кијева - уништено је 220 станова