БУГАРСКА ИПАК ЖЕЛИ РУСКИ ГАС ОД "ГАСПРОМА": Не желе да крше санкције - чека се појашњење Европске комисије

Новости онлајн

25. 05. 2022. у 15:55

БУГАРСКА ће питати Европску комисију од ког тренутка се сматра да је плаћање „Гаспрому“ извршено и да ли отварање рачуна у рубљама крши првобитно уведене санкције, изјавио је председник парламентарне комисије за енергетику Радослав Рибарски. Како каже, Софија жели да и даље добија руски гас, не кршећи санкције ЕК.

БУГАРСКА ИПАК ЖЕЛИ РУСКИ ГАС ОД ГАСПРОМА: Не желе да крше санкције - чека се појашњење Европске комисије

Фото ЕПА

Председник комисије је за Бугарски национални радио рекао да Софија, којој крајем ове године истиче уговор о испорукама руског гаса, не покушава да разјасни то питање да би „казнила друге земље“, већ да би наставила да добија гас у складу са споразумом са „Гаспромом“, не кршећи санкције Европске комисије.

С тим у вези, додао је да парламент још није дискутовао о наставку преговора са „Гаспромом“, јер се чека појашњење Европске комисије.

- За сада желимо да се реши тренутна ситуација у којој ће бити омогућено успешно плаћање и истовремено поштовање санкција. Што се тиче споразума са 'Гаспромом', ми смо јасна страна која је вршила плаћања у наведеној валути, у нашем случају у доларима, али су нам враћени након објављивања нове шеме плаћања“, објаснио је Рибарски.

На питање водитеља да ли ће „Булгаргас“ отворити нови рачун у случају дозволе ЕК и почети да плаћа „Гаспрому“ кроз конверзију валута, председник комисије је одговорио да ће Софија поштовати механизме који не крше санкције.

- У спољној трговини је важно то када се сматра да је плаћање извршено. У таквом односу желимо да поштујемо споразум и да не будемо предмет потенцијалних санкција ЕК - истакао је он.

Заменик премијера и министар финансија Бугарске Асен Василев је јуче затражио од ЕК да објасни да ли су плаћања других земаља резултат тога што „Гаспром“ нуди различите услове различитим земљама, или се плаћање може сматрати кршењем санкција.

Подсетимо, „Гаспром“ је 27. априла обуставио извоз гаса бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској ПГНиП због тога што испоруке енергента нису платиле у складу с новом схемом исплате у рубљама.

БОНУС ВИДЕО:

ВОЈСКА ДНР У "АЗОВСТАЉУ": Погледајте изблиза рушевине челичане и тајне подземне просторије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТВОРЕНИМ ДЕКОЛТЕОМ НА БАЈДЕНА: Да ли је Милова жена претерала? (ФОТО)