ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ МЕТРОА: "Доносићемо стратешке енергетске одлуке, мора да се ради брже" (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

23. 05. 2022. у 13:01

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је данас радове на пројекту изградње београдског метроа на Макишком пољу.

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ МЕТРОА: Доносићемо стратешке енергетске одлуке, мора да се ради брже (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Новости

13.30 - Обраћање председника Вучића

Председник Александар Вучић је рекао да је ово неупоредиво у односу на оно што је виђено прошли пут.

- Важно је да не каснимо и да Београд 2028. године добије свој метро, и да можемо да се похвалимо оваквим великим пројектима. Ми имамо много аутомобила у нашем граду, и морамо да решимо притиске које то ствара у саобраћају - казао је он.

Вучић је истакао и да Французи раде фантастичан посао и на Аеродрому, и да је то један од најбољих уговора који је неко могао да потпише.

Фото: Новости

- Захвалан сам им што су показали поштовање према Србији, и верујем да ће тако посвећено радити и овде. Што се тиче кинеске компаније Пауер Чајна, и они раде одлично. Важно је да се заврше и радови на обилазници око Београда. Било је проблема и кашњења, али све у свему очекујем да једна траса буде отворена за месец-два, а све до Бубањ потока до марта - рекао је председник.

Он каже да ће у наредном периоду обилазити више оваквих пројеката, како би подстакао људе да ужурбано раде.

- То нам је важно да одржимо раст БДП-а. Не можемо да се препустимо стихији и лошим вестима, већ да наставимо да радимо још јаче. Да останемо привлачни, колико смо били због Фајнал-фора претходних дана. Морамо да укажемо људима колико успевамо да радимо и градимо и поред неповољне ситуације - казао је Вучић.

Фото: Новости

Председник је рекао да ће метро повезати и Нови Београд, и Бањицу, центар града, Миријево...

- То ће бити огромна помоћ у регулисању саобраћајних проблема, и даће огроман допринос напретку српске економије. Обилазићу све путеве у Србији, да видимо како иду радови. Свакога дана када видите машине и кранове у граду, они доносе више новца и веће плате за све наше људе - казао је Вучић.

Одговори на питања новинара

Вучић је рекао да ми не бирамо приоритете, и да нисмо ми криви због ситуације у Украјини. Он је казао и да ниједан велики инфраструктурни пројекат није заустављен.

- Ја знам то због пара. Не бих морао да будем упознат са свиме, али знам због новца. Али нисам сигуран да ћемо то тако и задржати. Моравски коридор се гради, на делу пута од Адрана завршено је више од 70 одсто земљаних радова - казао је председник.

Фото: Новости

Он каже да није задовољан Фрушкогорским коридором, и да деоница Нови Сад - Рума мора брже да се ради, и констатовао је да други радови напредују добро.

- Радимо планове и пројекте. Ускоро очекујем да са Европом потпишемо договор за прву деоницу Ђунис-Сталаћ, прву деоницу брзе пруге Београд-Ниш, и да брзо кренемо у те радове - казао је председник.

Вучић додаје да ће стопа раста у целом свету бити мања, и да верује како ћемо и ове године бити у првих пет земаља по стопи раста.

- Зато морамо да радимо брже. А што се тиче енергетике, мораће да се ради брже, да се доносе стратешке одлуке. И то ће морати инстант да се ради, пре зиме. Складишта за гас се не раде тек тако, већ тамо где су постојала нафта и гас. Изнајмићемо 300-500 милиона складишног простора у Мађарској, да бисмо сместили тамо наш гас - каже он.

Председник додаје да је то важно зато што ми немамо капацитета да црпимо гас из складишта које имамо, и да нам треба још један извор.

- То је само што се тиче гаса, да не причам само о проблемима са нафтом. А верујте ми да ни развијенијим земљама неће бити лакше него нама. Ја волим ствари да представим озбиљно, не желим да се церекам - истакао је он.

Председник Вучић је, говорећи о најавама да ће Загреб подићи оптужницу против њега, рекао да су Хрвати убијали Србе.

Фото: Новости

- Нису Срби убијали Хрвате и протерали их из Глине, него обрнуто. То вам је кад немате политику и кад мислите да ратне злочине можете да чините. Ја нисам убио никога, а они против којих је подигнута оптужница јесу. Жао ми је што ви на Н1 то не видите, и што вам српска деца нису важна. Мени јесу, много важнија од моје политичке судбине - рекао је и додао да убиства деце не смеју проћи некажњено.

Вучић је казао и да зна колико износи рачун за струју који плаћа, и да се труди да штеди на свему.

- Струја ће свакако поскупети, имамо најјефтинију попут Грузије. Морамо гледати целину, а не само из свог сектора. Најлакше је министру трговине да тражи повећање цене, трговце ће задовољити, али грађане неће. Струја ће једног дана поскупети, а то ће бити у оном тренутку када зауздамо увезену инфлацију. Иако је она много нижа него што је у неким западним земљама - истакао је он.

Додао је и да он не одврће сијалице, али да се нада да ће тај пелцер одговорности прећи и на њега.

- Али ми је чудно када видим да се људи подсмевају, а знају да и на западу упозоравају на кризу. То значи да нам је добро, видим да људи могу себи да приуште и да иду у иностранство на одморе - каже Вучић.

Председник каже и да руководство ЕПС-а није било генијално, али да је оно раније било још горе.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Ови су били неспособни, а они пре њих су били ем неспособни, ем лопови. Ја немам проблема да преузмем одговорност. Ова земља иде у добром смеру. И ми морамо бити спремни да прихватамо своје погрешке и да радимо на њима - казао је Вучић.

Он додаје да се нада да ће мир превладати, и да неће више бити напада.

- Што се тиче разговора са амбасадором Хилом, он је био добар, коректан и отворен. Ја знам шта мисле Американци, они знају шта ја мислим, и то је то. Гледамо како да продубљујемо нашу сарадњу.

Председник Србије је истакао да западним земљама данас није лако да објасне разлику између напада на Украјину и нелегалне независности Косова.

- И зато ће управо бити притисак што већи, како би се показало да то није исти случај. Наравно да је захтев за чланство у Савету Европе притисак на нас, али ми ћемо наставити да чинимо све што је у нашој моћи како бисмо бранили наш територијални интегритет - истиче он.

Вучић каже и да је увек спреман за разговор и за компромис, али да неће пристати на ударце у главу и безумне захтеве.

- Поручујем свима у свету да се дозову памети. Време бруталних и хорских притисака, не могу да кажем да је прошло, али резултати таквих притисака никада нису били добри. Што се тиче Косовске војске, она не сме да постоји по Резолуцији 1244. Али баш њих брига за међународно право. Они представљају претњу по Србе на КиМ. Али у целини, на српску државу, не представљају никакву претњу - истакао је председник.

Вучић каже да не може да зна шта ће председник Путин њега да пита, али да зна шта ће он њега да пита.

- Мени су важне три ствари. То су количина гаса, цена гаса и сигурност снабдевања гаса. Плус наравно разговори о свим осталим питањима. Али ово је за мене важно. Ја не знам како се председник Путин припрема за разговор, али знам како се ја припремам - рекао је председник.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Вучић је додао и да декларација која је потписана у Тирани нема везе са санкцијама, већ са сарадњом у региону.

- Те декларације могу да буду правно-политичког карактера, или стриктно политичког карактера. А постоје и неке које носе последице, и односе се на санкције. Постоје неке 22 или 23 рестриктивне мере против Русије. Ми смо једина земља која није гласала ни за једну једину од свих њих - истакао је он.

Председник каже, говорећи о санкцијама, да нико ништа не крије од народа, и да не може да се сакрије ништа од људи.

- А што се тиче притисака, невероватни су. Не можете да верујете какви су притисци, до тога да ја ово нисам видео у претходних 10 година. Док можемо да издржимо и чувамо своју политику. А кад не будемо могли, обратићемо се народу и рећи ћемо каква је ситуација. Ми већ 80 дана држимо позицију какву имамо од почетка - казао је Вучић.

Он се вратио на састанак са амбасадором Кристофером Хилом, и поновио да је то био коректан разговор.

- А мени немојте да стављате туђе речи у уста. Вулин је лидер једне политичке партије, и он има свој став. Зорана Михајловић има свој став, потпуно супротан. Ја сам онај који представља земљу, и тако ће бити још пет година. До тада, сам ћу да бирам свој речник, мислим да је он рационалан и озбиљан. Зато сам поносан што смо данас овде, да земљу гурамо напред, да радимо и градимо, и што ми се чини да ћемо успети да сачувамо и сигурност, и безбедност и пристојан живот грађанима упркос веома тешким околностима - рекао је Вучић.

13.27- Обраћање амбасадора Француске

Амбасадор Француске Пјер Кошар рекао је да је поносан што француске компаније раде на овом пројекту, и да оне имају изузетно искуство са оваквим радовима.

- Оне су такође посвећене да испоштују све законе и еколошка правила. Ми се радујемо напретку овог важног пројекта - кратко је поручио Кошар.

13.24 - Обраћање представника НР Кине

Отправник послова кинеске амбасаде Тиен Ишу је рекао да му је веома драго што је председник Вучић посетио градилиште.

- Мислим да је ово један веома значајан и виталан пројекат за Београд и Србију. Нама је част што имамо удео у изградњи тог пројекта, и мислим да је то једна сјајна прилика да са нашим српским домаћинима и француским партнерима можемо заједно да урадимо све пројекте - рекао је Ишу, и додао да се радује даљем развоју Србије.

13.06 - Обилазак градилишта на Макишком пољу

Министар финансија Синиша Мали је председника известио да радови напредују испред плана, и да се планира отварање целог Макишког поља за изградњу и развој.

- Очекујемо у септембру или октобру уговор за градњу самог депоа - казао је министар финансија. 

Председник је рекао да радови напредују одлично, и да се види да је простор очишћен како би радови текли несметано.

- Вредност ових радова је 57 милиона евра, плус ПДВ. То је све буџетски новац - казао је министар Мали, што је председник поздравио речима да је то изузетно важно, и да се држава није задуживала.

Фото: Новости

- Тиме чувамо тренд раста и напредујемо. Питао сам људе око Фајнал-фора, и рекли су да су сви хотели били пуни - рекао је Вучић, на шта је добио одговор и да су хотели и у Новом Саду и Панчеву били пуни.

Председник каже да је наше да се спремимо за све што нас чека, пошто је немогуће предвидети шта ће се дешавати наредних месеци, по питању кризе изазване руском операцијом у Украјини.

Вучић се обратио и амбасадору Пјеру Кошару, и поручио му да се нада да ће Србија и даље имати подршку Француске током радова на метроу.

Фото: Новости

Вршилац дужности амбасадора НР Кине, чије компаније такође учествују у пројекту, рекао је да сарадња тече одлично и да захваљујући томе радови теку несметано.

Министар Мали је председника известио да је у првој фази остало само 40 парцела за експропријацију, и да све иде испред плана.

- Има још много много посла. Видите сада и овде, када смо били зимус, ово је сада друго место потпуно. Али много тога још морамо да радимо. Не смемо да заустављамо ове радове, упркос тешкој ситуацији у Европи. Наши напори су огромни како бисмо гурали ове велике пројекте - казао је Вучић.

Фото: Новости

Током разгледања мапе линија, председник Вучић је рекао да би најбоље било да се план коригује како би се једна линија метроа повезала са станицом Прокоп.

- Да не направимо грешку данас, већ да суштински решимо саобраћајне проблеме у Београду. Вама се чини да је то далеко, а крај радова је за само 5 или 6 година.

Вучића су кинески радници затим поздравили са "Добар дан", а он њих са "Нихао". 

- Да ли је све у реду? - питао је Вучић Кинезе, а они су одговорили потврдно, и кроз смех прокоментарисали да их председник Србије често посећује.

Фото: Новости

Министар Мали је истакао да је метро само почетак развоја овог дела града, који ће отворити невероватне могућности.

- И Миријево ће имати драматичан раст. То ће бити невероватно за тај крај - додао је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СПАС У ТУРСКОЈ И УН: Зеленски се узда у Ердогана - Украјина тражи гаранцију