ОГРЕВ "УПАЛИО" КУЋНЕ БУЏЕТЕ: Потражња ове године превазишла сва очекивања

Е. Б. ТАЛИЈАН

23. 05. 2022. у 10:00

НА стовариштима у Србији нема довољно пелета и угља, а цене огрева расту из месеца у месец. Овај еколошки енергент у набавци је сада готово 100 одсто скупљи него лане у ово време. У малопродаји тона пелета сада кошта од 37.000 до 42.000 динара и не зна се на ком нивоу ће се зауставити. Из "Србијашума" поручују да су спремни да подмире све потребе грађана и истичу да су цене пелета апсолутно неоправдане. С друге стране, произвођачи тврде да су ове оцене јавног предузећа нетачне.

ОГРЕВ УПАЛИО КУЋНЕ БУЏЕТЕ: Потражња ове године превазишла сва очекивања

Фото Н. Скендерија

Грађани су забринути због кризе и раста цена огрева које гура рат у Украјини, па су кренули раније у набавку. Потражња, која претходних година у мају није била овако велика, додатно утиче на поскупљење. Кубни метар дрва кошта 8.000, пресечена су око 9.000, а исецкана и спакована 11.000 динара. Цена угља који је доступан на тржишту креће се од 10.000 до 23.000 динара по тони. И ова два енергента су сада скупља од 30 до 50 одсто. Лоша вест за грађане је и што стоваришта више не продају огрев на рате. Како кажу, не могу да узимају новац унапред, када су неизвесни и испорука и цена.

Популарно еколошко гориво је затегло односе између домаћих произвођача пелета и ЈП "Србијашуме" од кога набављају сировину. У настојању да се разреше спорења, ове две стране већ су имале разговор у Влади Србије, а требало би поново да се састану данас. Премијерка Ана Брнабић саопштила је недавно да се "Србијашуме" сада третирају као енергетско предузеће, имајући у виду значај пелета и брикета у предстојећој грејној сезони, јер га потрошачи све више користе. В.д. генералног директора тог јавног предузећа Игор Брауновић истиче да су за осам година у "Србијашумама" цене повећане свега пет посто.

- Неоправдано су скочиле цене огрева - рекао је Брауновић за РТС. - Код нас је кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту, колико чујемо, око 8.000, али ту су превоз и друге ствари које утичу. Цена пелета, која иде и до 40.000 динара, апсолутно је неоправдана, када се узме у обзир да сировина за једну тону из "Србијашума" кошта максимално 8.000 динара. "Србијашуме" су са својом сировином у стању да подмире, преко произвођача пелета, 110.000 корисника, а у Србији их сада има 100.000.

Група произвођача пелета, у разговору за "Новости", истиче да тврдње директора Брауновића нису тачне али, како кажу, не желе преко медија да се препуцавају, већ очекују да ће се све разјаснити на састанку у влади. У саопштењу Групације за обновљиве изворе енергије при Привредној комори Србије истиче се да су "Србијашуме" за првих пет месеци испоручиле само 40 одсто уговорених количина. Непоштовање уговора довело је и до несташице и до значајног раста цена сировине која се набавља из приватних извора, пише у саопштењу.

Док чекају расплет ове ситуације, потрошаче на стовариштима сваког месеца дочека нова цена. Како објашњава Тања Апрцовић, са једног од највећих београдских стоваришта, пелет сада у набавци кошта 300 евра по тони плус превоз, а лане у ово време је био 160 евра.

- Тренутно имамо босански пелет који кошта 37.300 и украјински који је врхунског квалитета од 42.000 динара - каже Апрцовићева. - Потражња је сада изузетно велика, а претходних година је то било тек од јуна, јула... Грађани журе да набаве огрев што пре јер страхују од још виших цена.

КОД НИШЛИЈА "ЛУДИЛО"

НА нишким стовариштима оцењују да је лоша ситуација јер нема довољно пелета и угља.

- То је потпуно лудило, цене стално расту - каже нам власница једног стоваришта. - Све што стигне продамо. Тона јефтинијег пелета је 39.000 динара. Ни угља нема довољно. У "Колубари" има проблема, а сада и ова ситуација у руднику "Соко". Зато набављамо сушени дрвени угаљ из Обилића и тона кошта 10.000 динара, а мрки из Штавља и Босне. Цена тог квалитетнијег се креће од 17.000 до 23.000 динара.

И ПРЕВОЗ И УГАЉ КОШТАЈУ ВИШЕ

БЕОГРАЂАНИН Јован Стевић каже да је једва успео да набави угаљ.

- У априлу смо платили 16.000 по тони са превозом сушени "обилић", што је 2.000 динара више него прошле године - истиче Стевић. - Чим смо га набавили, покушала је и наша комшиница на истом стоваришту, али више га није било.

Милан Ђукић из Обреновца указује да је сада поскупео и превоз и угаљ. Он каже да још није купио овај огрев и да не зна где ће да га набави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ФОРМУЛАР КОЈИ ТРЕБА ДА ПОПУНИТЕ: Почиње пријава средњошколаца за 10.000 динара помоћи - Све у два корака (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ ФОРМУЛАР КОЈИ ТРЕБА ДА ПОПУНИТЕ: Почиње пријава средњошколаца за 10.000 динара помоћи - Све у два корака (ВИДЕО)

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на свом Тик-ток профилу објавио је снимак са објашњењем како ће се средњошколци у Србији пријављивати за једнократну помоћ од 10.000 динара.

28. 11. 2023. у 12:25

ПРОТЕСТ ПОРОДИЦА убијене деце испред Рибникара - Незадовољни због одлука Савета родитеља

ПРОТЕСТ ПОРОДИЦА убијене деце испред Рибникара - Незадовољни због одлука Савета родитеља

НАКОН језивог масакра који је извршио дечак-убица Коста К. у ОШ "Владислав Рибникар", где је убио деветоро својих другова, чувара Драгана Влаховића и ранио петоро деце и наставницу Татјану Стевановић, у Савет родитеља ове образовне установе на Врачару није примљен ниједан родитељ страдале деце.

29. 11. 2023. у 11:03

Коментари (1)

ЈЕДВА ДРЖАО ХАРМОНИКУ, ТРУДИО СЕ ДА НЕ ЗАПЛАЧЕ Први наступ Кодића после трагедије: Ово је за мог сина (ФОТО)