ВУЧИЋ И ОРБАН ОТВОРИЛИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ: "Наше је да радимо на томе да имамо довољно хране и енергената" (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

21. 05. 2022. у 10:50

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан отворили су данас 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

ВУЧИЋ И ОРБАН ОТВОРИЛИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ: Наше је да радимо на томе да имамо довољно хране и енергената (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Пред почетак церемоније виолинисти су засвирали мађарску песму, у част премијера пријатељске земље, коју су потом "пресекли" ужичким колом, што је изазвало осмех на лицима присутних званичника.

Обраћање Виктора Орбана

Мађарски премијер се захвалио на срдачном дочеку, и рекао је да би у нормалним околностима он и председник Вучић сада били на "меденом месецу", пошто су обојица победили на изборима.

- Требали смо да се опустимо и да се безбрижно одмарамо. Али, видите да имамо галопирајућу инфлацију, раст цена, на многим местима у свету избија глад, и имамо ратни сукоб у Украјини. Међутим, добра је вест да на основу претходних разговора са председником Вучићем Мађарска може да рачуна на Србију - истакао је Орбан.

Мађарски премијер додаје да су обе земље пољопривредно јаке и да имају велике резерве, и да можемо да рачунамо једни на друге.

- Наше две земље су безбедне, било да се ради о гасу или храни. Драги наши домаћини, видим да је Србија спремна и за зиму. Имаћемо тешку зиму, тежу него што многи мисле. Видим да сте на добром путу, исто као и Мађарска - казао је он.

Орбан је поручио Вучићу да је Србији тешко зато што није чланица ЕУ, док је Мађарској тешко зато што јесте.

FOTO: Novosti

- Али, било шта да се догоди наше две земље могу да рачунају једна на другу, и ми ћемо се трудити да усагласимо наше ставове и билатерално и мултилатерално. Наша економска сарадња је јача него што је икада била, и ми дочекујемо српске трговце и инвеститоре у Мађарској - истакао је мађарски премијер.

Он каже да је одлука да се из грчких лука обезбеди транспортна линија према централној Европи добра, што се види сада током сукоба у Украјини.

- Кажу нам да су наше идеје дубиозне, а онда се испостави да смо на крају у праву. Ја сам листао старе историјске књиге, и видео сам да је 1923. овде у Новом Саду живео Ђула Хајош, који је био директор једног погона за производњу ужади, и све је урадио да овај сајам из локалног вашара постане међународна изложба. Драго нам је што смо допринели да овај сајам постане значајна манифестација - казао је премијер Мађарске.

Орбан каже да све интересује да ли ће бити довољно горива и колике ће бити цене. 

- Наши хероји 2021. су били лекари, а мислим да ће ове и наредне године хероји бити наши пољопривредници, који треба да раде у веома тешким околностима, које се стално мењају. Од вас зависи да ли ћемо имати хлеба на столу и да ли ће бити глади. Верујем да је и Србима и Мађарима важно да свако добије свој комад хлеба, јел ако то не успемо масе људи ће кренути према Европи, и то не само због бољег живота, већ да би преживели. Па ће досадашње миграције бити прича за малу децу, и прегазиће и Србију и Мађарску - казао је он.

Мађарски премијер додаје да Мађарска не пристаје на одлуке које се доносе у Бриселу, које су економски неприхватљиве, и које би довеле до повећања цена у Мађарској, што би онемогућило да се искористи комплетан економски капацитет.

- Ми имамо 10 милиона људи, а ако добро газдујемо можемо нахрадити 20 милиона. Зато нам не одговара увођење санкција Русији, што је равно атомској бомби, и довело би до тога да не можемо да нахранимо наш народ - истакао је он.

Орбан каже да је он човек са села, и да у његовом месту важи закон да земља не сме бити необрађена.

- Дакле, то је један закон који не сме да се погази. Ми људи са села знамо да је закон да се земља мора обрадити. Да се тај древни закон одржи желим здравља и памети, и Србима и Мађарима, и захваљујем се председнику Вучићу на свему што је учинио за пријатељство наших земаља - казао је Орбан.

Обраћање председника Александра Вучића

Председник Александар Вучић се захвалио премијеру Виктору Орбану, и рекао је да је мађарска сада трећа чланица ЕУ по обиму трговине са Србијом.

FOTO: Novosti

- То је резултат тога што премијер Орбан жели да саслуша један народ са Балкана, и да се бори за нас. Пре неколико дана имали смо састанак министара спољних послова у Бриселу. Једини који је био на страни Србије био је мађарски министар. Не смемо да заборавимо колико је Орбан штитио Србију, и ту захвалност морамо да показујемо - рекао је Вучић.

Председник каже да је разговарао о кризи и начинима да се она превазиђе. 

FOTO: Novosti

- Ја сам једну ствар питао премијера Орбана. Тиче се енергената, и можемо ли да чувамо део тих енергената, пошто немамо довољно капацитета складишних. Он је за секунд, знате како то иде, обично кажу да ће да питају неки тим, стручњаке. Он је одмах рекао, Александре, то је решено, дај да то званично потпишемо. Договорили смо се да ако Мађарској буде нешто недостајало, Србија ће бити ту. Наставићемо да градимо такав партнерски однос - казао је Вучић.

Он каже да се радови настављају на прузи Београд-Будимпешта, и да наше односе можемо да подигнемо на највиши могући ниво.

- Оно о чему је говорио премијер Орбан је апсолутно тачно. Ако се не промени нешто на истоку Европе, значајан део света ће бити у великим проблемима, и то ће довести до нових проблема. За нас је важно да увежемо и енергетику, и привреду, да радимо вредно и да се припремимо за зиму - казао је председник.

Вучић истиче да ће до 27. маја људи моћи да погледају најсавременија техничка достигнућа.

FOTO: Novosti

- Много тога можемо и морамо да променимо и поправимо у нашој пољопривредној производњи, посебно у преради. И зато сам захвалан Мађарима, који улажу у прераду воћа у Србији. Још једанпут честитам премијеру Орбану на великој победи. Знам да ћемо од успешног партнерства успети да направимо још бољу сарадњу наших земаља - казао је председник.

Он је свима присутнима пожелео много среће, али и више оптимизма него што је он показао данас.

- Проглашавам сајам отвореним, живело пријатељство Србије и Мађарске - закључио је председник.

Обилазак Сајма пољопривреде

Председник Вучић и премијер Орбан су потом обишли излагаче, а посебно им је привукао пажњу штанд једне винарије.

FOTO: Novosti

- Живели - рекао је Орбан на српском, на шта су председник Вучић и мађарски премијер дегустирали бело вино.

FOTO: Novosti

- Одлично је. Могао бих да попијем целу флашу - додао је Орбан у шали, што су поздравили домаћини на штанду.

Вучић је на питање новинара да озбиљни људи морају да планирају за тешка времена.

- Они се не смеју томе, они их виде и предвиђају. Наше је да радимо да имамо довољно хране и енергената. Све ћемо обезбедити, иако је то претерано скупо и никада скупље. Да ли ће бити лако. Па неће. Причали смо о томе данас - рекао је председник.

Он је рекао да је његов посао да брине о Србији, а не о Европској унији.

- Морамо да водимо рачуна о својој земљи и народу, и мислим да то радимо на веома веома добар начин - казао је председник.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Током обиласка Орбан и Вучић су пробали пљескавице, а били су расположени и да се фотографишу са грађанима.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЏОНСОН УКРАЈИНЦИМА: Вреди платити скупу цену за слободу-руска победа произвела би језиве последице