И РАТ У УКРАЈИНИ ДИЖЕ ЦЕНЕ СТАНОВА: После изнајмљивања некретнина, у Србији све више заинтересованих држављана Русије и за куповину

Б. Ца.

21. 05. 2022. у 12:00

ПРОЦЕЊУЈЕ се да тренутно у Србији борави између 20.000 и 30.000 Руса, а од почетка рата, стигло је и толико Украјинаца. Многи од њих купили су карту у једном смеру. За почетак масовно су почели да закупљују станове, пре свега добро опремљене, на одличним локацијама, углавном у Београду и Новом Саду, скупе и луксузне.

И РАТ У УКРАЈИНИ ДИЖЕ ЦЕНЕ СТАНОВА: После изнајмљивања некретнина, у Србији све више заинтересованих држављана Русије и за куповину

Фото Н. Скендерија

Њихово интересовање за најам квадрата, кажу агенти, у престоници не јењава, али се у последње време појачава интересовање за куповину. Капитал зарађен у Русији ипак се врти тржиштем некретнина у Србији, пре свега захваљујући нашим грађанима који се после година рада тамо враћају у домовину.

Како стручњаци за некретнине кажу, Руси и Украјинци и даље углавном опипавају терен када је власништво у питању. За најам се пре одлучују, између осталог, и због компликованог пута који странац код нас мора да прође да би постао власник.

Традиоционално занимљиве локације Русима, кажу познаваоци, осим Турске и Дубаија су и црногорско и хрватско приморје. Од рата у Украјини велики број их је стигао и у Србију, али стручњаци за некретнине кажу да је и даље удео тржишта које покривају код нас мали и не може знатно да утиче на цене, понуду и тражњу квадрата.

- Истина је да су Руси који су код нас евидентно бројнији од почетка сукоба, сада све више заинтересовани за куповину некретнина, уз изнајмљивање, али је проценат тржишта некретнина који покривају свега око три одсто - каже Милић Ђоковић из Кластера некретнина. - Засада опипавају пулс и одмеравају шта им је најисплативија опција. То исто чине и у Хрватској, Црној Гори, Бугарској. Док су станови код нас јефтинији од приморја, скупљи су од континенталног дела Црне Горе и Хрватске.

Како Ђоковић каже, код нас руски држављани и даље углавном изнајмљују станове, у Београду и Новом Саду, на три до шест месеци. Не зна се засада да ли ће после пола године или дуже, одлучити да станове и пазаре.

- Много је више, међутим, наших људи који су годинама радили у Русији и Украјини, а баве се пословима који их не везују за канцеларију, попут ИТ технологија и који се одлучују и за најам и за куповину у својој родној земљи - каже наш саговорник. - Када је реч о куповини станова и кућа, такви су најбројнији.

Према речима Каће Лазаревић, из агенције за некретнине, компликована процедура за странце да постану власници стана у Србији, један је од разлога што се и Руси много више одлучују на најам него на куповину станова. Нема дилеме да ће овај скок потражње када је закуп у питању, утицати на повећање цене кирије у већим градовима.

РУСИ ДОЛАЗЕ

ПРЕМА подацима АПР, током априла је регистровано 107 привредних друштава чији су власници физичка и правна лица из Русије, а фирме је отворило и 269 предузетника из Русије. Процењује се да је најмање 10.000 ИТ радника напустило Русију од почетка сукоба 24. фебруара. Од тада је отишло и око 70.000 технолошких радника.

НАЈАМ И ДО 2.000 ЕВРА

ШТО се тиче најма, како су нам рекли у агенцијама, а приватни власници потврдили, закупце из Русије интересују луксузнији станови и спремни су да плате и до 2.000 евра месечно за квалитетну некретнину. Осим за живот, станове узимају и као пословни простор, јер је у претходна два месеца у Србију стигао и велики број програмерских фирми из Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)