СРЕЋОМ, МАЛО ДУГУЈЕМО У ДОЛАРИМА: НБС сматра да скок УСД неће имати јачи утицај на наш финансијски систем

Б. Царановић

20. 05. 2022. у 10:00

ДОЛАР од почетка украјинске кризе упорно расте и у четвртак се, достигавши 112,5 динара, максимално приближио евру. Како стручњаци сматрају на овај скок америчке валуте утицале су ескалација сукоба у Украјини, због чега инвеститори прибегавају долару као сигурном уточишту у временима кризе, као и повећање референтне камате у Амерци. Из Народне банке Србије кажу да, ипак, не треба очекивати значајан непосредан утицај на српски финансијски систем, с обзиром на то да је српска економија више везана за евро него за долар.

СРЕЋОМ, МАЛО ДУГУЈЕМО У ДОЛАРИМА: НБС сматра да скок УСД неће имати јачи утицај на наш финансијски систем

Фото П. Милошевић

Пре само годину дана долар је коштао око 96 динара, док данас вреди за око 16 динара више. Економисти међутим, не очекују даљи раст ове монете, јер би се то могло негативно одразити и на економију САД.

- Када је реч о директном утицају јачања долара на српски финансијски систем, сматрамо да не треба очекивати значајан непосредан утицај с обзиром на то да је српска економија више везана за евро него за долар - објашњавају у Народној банци Србије. - Учешће долара у укупном спољном дугу је на крају 2021. износило 12,1 одсто, при чему у наредне две године доспева тек око 10 процената дуга који је уговорен у доларима. Јачање долара према евру не мења зато у већој мери износ спољног дуга уколико се спољни дуг изражава у еврима. Поред тога, и јавни дуг у доларима је у значајној мери заштићен од девизног ризика хеџинг активностима државе, а његово учешће у укупном јавном дугу током претходних година значајно је смањено.

Према речима проф. Исмаила Мусабеговића са Београдске банкарске академије, превелики раст долара не одговара ни САД, па сумња да ће и даље расти.

- То повећава цене производа на њиховом тржишту као и извоза, што доводи до тога да се промени трговински биланс. Амерички спољни дуг већ сада је премашио рекордних 30.000 милијарди - каже проф. Мусабеговић. - Америчка централна банка је повећала референтну каматну стопу да би обуздала инфлацију, од када је почела криза па је то очекивано изазвало пораст те валуте. А то што долар поскупљује може да се одрази на све привреде које су везане за њега и утичу на скок инфлације у њима. Наша економија није превише везана за америчку валуту, али судећи да се енергенти плаћају у тој валути, није ни потпуно без утицаја.

Из Народне банке Србије кажу да долар јача између осталог и јер је економија САД мање повезана са Русијом и Украјином у односу на земље зоне евра. То се посебно односи на мању зависност од набавке енергената и других сировина.

- Снажан раст цена сировина и енергената након почетка сукоба додатно је допринео расту инфлације и пооштравање монетарне политике - кажу у Централној банци. - Тренд јачања долара у односу на евро, који траје од средине прошле године, у највећој мери је био последица очекивања тржишних учесника да ће Федералне резерве зпочети повлачење стимулативних мера монетарне политике. ФЕД је на последњем састанку у марту започео процес повећања референтне каматне стопе и уједно најавио серију даљих повећања у овој и наредној години како би зауставио даљи раст инфлаторних притисака. Такође, ФЕД је најавио смањење обима активе, што је исто мера у правцу пооштравања монетарне политике.

ЗОНА ЕВРА ПРИТИСНУТА ИНФЛАЦИЈОМ

У ЗОНИ евра такође је дошло до снажног убрзања инфлације и ЕЦБ би до краја године могла да започне нормализацију монетарне политике, али вероватно у мањој мери у односу на САД - кажу у НБС. - Очекивана снажнија реакција монетарне политике ФЕД, утиче на бржи раст приноса доларских обвезница, као и на повећану тражњу инвеститора за овом валутом. Кретање девизних курсева врло је тешко предвидети, јер на њих утиче велики број фактора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗ ЈАДРАНА ВРЕБАЈУ 54 ВРСТЕ АЈКУЛА: Ево које су најопасније - десетак напада је забележено