ТРЕШЊЕ КАО СУВО ЗЛАТО, КИЛО ДО 700 ДИНАРА: Цене на пијацама „дивљају“, људи јагоде купују по 100-200 грама (ФОТО)

Е. Б. Т. - Ј. Су.

18. 05. 2022. у 10:00

НЕКИ сезонски производи, попут парадајза, скупљи су и више од 30 одсто у односу на исти период лане, а код појединих је велики распон цена.

ТРЕШЊЕ КАО СУВО ЗЛАТО, КИЛО ДО 700 ДИНАРА: Цене на пијацама „дивљају“, људи јагоде купују по 100-200 грама (ФОТО)

Фото: Н. Скендерија

На београдским зеленим пијацама килограм овог црвеног плода из увоза углавном кошта од 180 до 250 динара, док се сорта пинк продаје за 280-350 динара. Ни паприка на тезгама није из домаће производње и има јаку цену. Пазари се за 200 до 250 динара, а крупне црвене бабуре иду и до 450. Млади кромпир је домаћи и сада кошта као прошле године, од 160 до 200 динара, а недавно је ишао и до 400 динара.

Продаја на кванташу и зеленим пијацама знатно је лошија у односу на лањску, што је јасан показатељ да је куповна моћ потрошача опала. Већина грађана се жали да им је све скупо, а наши репортери су забележили да поједини више нису у могућности да пазаре пола и килограм, па узимају по 100 и 200 грама јагода. Управо то воће је најтраженије.

Јагоде сада на зеленим пијацама у престоници углавном коштају од 250 до 350 динара, али на појединим тезгама достижу цену од 700. Прве домаће трешње су тек стигле и зато су скупље, а и код њих је велики распон цена. Ситније могу да се пазаре за 200, а крупније иду и до 700 динара. Управник београдског кванташа "Велетржница" Ненад Маринковић наводи да је најјефтинијим јагодама за дан пала цена за 80 динара.

- У понедељак су коштале од 160 до 230 динара - каже Маринковић. - То је, очигледно, била висока цена и потражња је била ниска, па су се у уторак ујутру продавале јефтиније, од 80 до 200 динара. Домаће трешње су тек почеле да стижу. Ситније се продају од 160 до 180, а крупније од 230 до 270 динара. Паприка на велико јуче је коштала као и у малопродаји, углавном од 280 до 350, а крупна бабура од 350 до 400 динара.

КУПОВНА МОЋ УТИЧЕ НА ПОЈЕФТИЊЕЊЕ

УКОЛИКО не буде извоза за Русију, то не би требало значајно да утиче на појефтињење воћа и поврћа у Србији, сматра агроекономиста Милан Простран.

- Воће и поврће има карактеристичан сезонски раст и пад цена - сматра Простран. - Када се појаве први плодови, скупљи су, а онда појефтине. На цене ових производа утицаће и њихов рок трајања, који је ограничен. Не могу дуго да се чувају, па ће куповна моћ потрошача утицати на њихово појефтињење.

- Млади кромпир има цену од 100 до 120 динара - каже Маринковић. - Почео је да се продаје и домаћи краставац, кошта 70 динара. Стигле су прве грчке лубенице са Крита, а килограм је од 150 до 180 динара.

Ипак, примарни произвођачи нису задовољни откупном ценом воћа и поврћа. Како кажу, она прилично нарасте од њих до крајњег потрошача.

- Имам два хектара под пластеницима и домаће поврће никада није било јефтиније, а увозно никад скупље - испричала нам је Данијела Дамјановић, повртар. - Репроматеријал нам је дупло скупљи. И није да смо баш увек незадовољни, рецимо цена купуса прошле године је била идеална, чак и до 100 динара у откупу, када је био млад. Сада га продајемо за 25 до 30 динара за килограм. Ове године увезли смо велике количине поврћа и воћа из Албаније и Северне Македоније. Сви трговински ланци продају увозну робу. Када им понудимо наше, домаће, само нам покажу по којој цени су увезли. Дешава се и да поједини трговински ланци увозно поврће продају као домаће.

Како нам је испричала Дамјановићева, цене на кванташу су такође подигнуте, а треба знати и да на малим пијацама раде углавном препродавци, који тек подигну цену воћа и поврћа. Уз то, куповна моћ грађана је мања у односу на претходне године.

Парадајз тренутно има добру откупну цену, али нам стиже из Албаније, Северне Македоније и Турске, истиче повртар Зоран Марковић из околине Уба.

- Накупци и препродавци дижу цене и узимају добру разлику у откупу - тврди Марковић. - Парадајз домаћи тек полако стиже, али из пластеника. Зато му је и цена висока, јер су трошкови производње већи. Онај на отвореном моћи ће да се бере тек средином јуна или крајем јуна. Прошле године су велике количине парадајза брзо сазреле, одједном је стигао, и пољопривредници су га бацали због ниских цена.

 

Јагоде нема ко да бере, а дневница од 4.000 до 5.000 динара

ПРОИЗВОЂАЧ јагода са Опленца Јован Марковић каже да је потрошачима све скупо и да слабије купују.

- Ми имамо и проблем што нема радника - наводи Марковић. - Нема ко да бере јагоду, а дневница је од 4.000 до 5.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Дипфејк технологија насамарила европске званичнике