ДРЖАВА ДАЈЕ ЈОШ 100 ЕВРА Мали: Од поноћи се пријавило 1.300 нових младих људи за државну помоћ

Novosti online

16. 05. 2022. у 08:24

ДАНАС почиње пријава за државну помоћ од 100 евра за све младе узраста од 16 до 29 година, који се нису пријавили у првом кругу.

ДРЖАВА ДАЈЕ ЈОШ 100 ЕВРА Мали: Од поноћи се пријавило 1.300 нових младих људи за државну помоћ

Фото: Профимедиа/Илустрација

Министар финансија Синиша Мали рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да је у поноћ кренула пријава за други круг, само за оне младе који се нису пријавили у првом кругу.

Навео је податак да се од поноћи до сада пријавило 1.300 нових младих људи за државну помоћ.

Процес пријаве траје до краја маја, преко портала Управе за трезор, на исти начин као и претходних 100 евра за младе.

- Врло је ефикасан и једноставан начин. Обећање које смо дали у смислу датума и исплата смо испунили. Они који су се пријавили у првом кругу и новопријављени ће 1. 2. и 3. јуна добити новац - рекао је министар финансија.

За други круг помоћи између 12,5 и 13 милијарди динара

Према његовим речима, за први круг из буџета је издвојено 12,5 милијарди динара.

- Очекујем да ће овде бити нешто више новца, за све који су у међувремену напунили 16 година, за све који су добили пребивалиште у Србији или се нису пријавили из неког разлога у првом кругу - процес пријаве је отворен. Очекујем мало већи број људи које ћемо исплатити у другом кругу - истакао је Мали.

За други круг ће бити нешто више новца, између 12,5 и 13 милијарди дианра, који је издвојен у буџету.

- У последње две и по године испунили смо сва обећања која смо дали: од 100 евра 2020. године, од помоћи 2021. године. Од фебруара смо исплатили 10.000 динара свим запосленима у здравству, 20.000 динара свим пензионерима, исплатикли смо првих 100 евра младима, 10.000 динара просветарима, у социјалним службама такође - подсетио је Мали.

Упркос глобалној кризи која траје, држава свако своје обећање испуњава, то је важно због кредибилитета државе и буџета, додаје министар финансија.

Фото: Принтскрин

Јавне финансије стабилне, већа наплата прихода

Мали каже да су јавне финансије потпуно стабилне, удео јавног дуга у БДП-у у петак био је 52,1 одсто, далеко од нивоа Мастрихта од 60 одсто.

Говорећи о дефициту, Мали каже да је ситуација још боља него по плану.

- У првом кварталу имали смо у плану 82 милијарде динара да имамо дефицит, иначе, за целу годину 3 одсто дефицита је договор са ММФ-ом. Уместо 82 имали смо 72 милијарде динара дефицита, мањи него што смо планирали, помогла нам је много већа наплата прихода - каже он.

У првом кварталу стопа раста БДП је била 4,3 одсто, за други кватртал планирамо 3,7 одсто. Велики борј земаља се приближава рецесији, због целе кризе, ми имамо и даље здраве стопе раста и имамо веће прихиде у буџету, каже он.

Помогли смо пољопривредницимада повећамо субвенције по хектару на 8.000 динара, имали смо раходе и за пензионере и запослене у здравству, напоменуо је министар.

Пажљиво пратимо шта се дешава, ситуаиција у свету је, како каже, далеко од добре, наставља се енергетска криза, цене горива расту.

Мали каже да је у априлу инфлација била 9,6 одсто, две трећине је увезена. Када се чује нека лоша вест о Украјини, цена нафрте иде горе, то утиче и на цену горива овде.

Ако погледамо штаје Влада урадила да заштити животни стандард, имамо контролисану цену горива, цена струје се није променила према грађанима, гаса има, следе тешки преговори са Русијом како ћемо се снабдевати у нарендомм периоду.

Пољопривреда је јака, боримо се за енергенте

Важно је да данас нечега имате, на рафовима великог броја разбијенијих земаља од нас нема уља, брашна.

Наша пољопривреда је јака, имамо свега што је неопходно када је храна у питању за годину и две унапред, додао је министар.

Боримо се за енергенте, набавили смо сиробву нафту и дизел, напунили смо скалдишта до максимума, следи тешка зима за цео свет, указао је Мали.

Пратимо шта се дешава из дана у дан. Радимо максимално да ублажимо негативни утицај на животни стандард, терет је у великој мери преузела држава на себе, подвукао је министар.

Наша жеља је да заштитимо животни стандард, неће бити лако, напомиње Мали.

- Трећа је година кризе, пандемија ковида, па енергетска криза, сукоб у Украјини, важно је да водимо рачуна о сваком динару, да постоји поверње грађана Србије према Влади, ако се деси већи проблем и нова криза да знају да смо ту, да ћемо помоћи привреди и коме треба ако се за то створи потреба - закључио је Синиша Мали.

Задовољан процесом увођења новог система фискализације

Министар финансија је напоменуо да је задовољан процесом увођења новог система фискализације, који је почео да се примењује од 1. маја.

- Сада на рачунима доминира QR код. Истакао бих да смо само у петак, за један дан, имали 10 милиона издатих фискалних рачуна. То је најважнији алат у борби против сиве економије. Ми причамо о помоћи и пољопривредницима, грађанима, младима, привреди. Суштина је у томе да свако ко не узме фискални рачун, штети себи, јер део новца иде у буџет. Нама није стала ниједна инвестиција, градимо 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, али ћемо видети за приоритете у будућности, а уз то држава испуњава све своје обавезе. У последњих 10 дана Пореска управа је урадила 367 провера на терену. Ми се са овим не шалимо и наставићемо контроле. Грађани треба да помогну у томе, да скенирају рачуне како би добили поруку да ли су валидни или не. Само заједно можемо да се изборимо са сивом економијом, да чак и у кризи наставимо да градимо уређен систем, јер тако стварамо лепшу и уређенију Србију - рекао је Мали.

Одговарајући на питање о решавању питања коришћења фискалних каса на пијацама, Мали је објаснио да конструктивним разговором са пијачним продавцима покушавају да пронађу решење које ће бити прихватљиво за све.

Навео је да су направљене огромне промене и увођењем електронских фактура од 1. маја.

- Сада електронске фактуре користи око 10.500 корисника јавних средстава. Свима је једноставније, нема више папирних фактура, а до краја године и приватни сектор се пребацује на тај систем. Ми желимо ред, уређен систем, да идемо корак даље, да направимо атрактиван, транспарентан привредни систем. То диже инвестициони рејтинг и чини привреду конкурентнијом. Тако смо до 20. априла имали чак 600 милиона евра инвестиција, без обзира на глобалну кризу, што значи да код нас долазе инвеститори, отварају фабрике, радна места - рекао је он и закључио да реформе не смеју да стану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАШ ГРАД ЈЕ УНИШТЕН Кличко се огласио о гранатирању Кијева - уништено је 220 станова