И ОСИГУРАЊЕ ПЛАЋА КРЕДИТ: Од нежељених ситуација обезбеђено једва један одсто банкарских позајмица

Б. Ца.

16. 05. 2022. у 11:00

НИЈЕ обавезно, али банкари увек препоручују својим клијентима, да уз кредит одаберу и неки пакет осигурања. Млађима саветују покриће у случају губитка посла, а старијима животно осигурање. Статистика, међутим, показује да ни један одсто свих кредита није заштићен од нежељених ситуација, а 3,3 одсто дужника има проблем са отплатом, касни до 60 дана.

И ОСИГУРАЊЕ ПЛАЋА КРЕДИТ: Од нежељених ситуација обезбеђено једва један одсто банкарских позајмица

Фото Н. Фифић

Према подацима којима располаже Народна банка Србије, прошле године су закључена 109.563 уговора о осигурању кредита и уговорена премија осигурања у укупном износу од око 1,2 милијарде динара. Највећи број закључених уговора о осигурању кредита, више од 94 одсто, односи се на одобрене потрошачке позајмице.

Према речима Владана Васића, генералног секретара Удружења банака Србије, препоручује се клијентима да за неколико стотина динара или неколико десетина евра, у зависности од врсте и величине кредита, осигурају позајмицу од нежељених ситуација. У просеку, полисе коштају од три до седам одсто рате кредита. Висина премије, међутим, зависи и од тога колики ризик покрива.

- Искуство показује да су старији клијенти најревноснији и да готово увек позајмице покривају осигурањем, јер не желе да ако им се нешто догоди, својим наследницима оставе оптерећење - каже Васић. - Банке ће на основу процене понудити неколико пакета осигурања кредита кућа са којима сарађују. Клијент може, ако није задовољан понудом, и сам да пронађе одговарајућу варијанту друге осигуравајуће куће.

Како наш саговорник каже, уз стамбене кредите практикује се животно осигурање, док запослени често бирају осигурање у случају губитка посла, које им може покрити од шест до дванаест рата. У просеку, стамбени кредит у Србији износи 32.000 евра и отплаћује се 10 до 15 година, а готовински кредити су најчешће од 100.000 до пола милиона динара и ограничени су на пет година.

Поједине банке, у аранжманима са осигуравајућим кућама, својим клијентима нуде бесплатне полисе. Друге их урачунавају у трошак обраде кредита или камату. Има и оних који их наплаћују месечно, уз рату кредита или траже да се измире једнократно. У пракси овај додатак на рату гарантује да ће осигуравач банци покрити од 3 до 12 рата. Већина банака осигурање од губитка посла нуди уз средоњорочне, готовинске, рефинансирајуће, ретко и уз стамбене кредите. Уобичајено је да се уз позајмице за моторна возила закључује осигурање моторних возила.

СА ПОТВРДОМ У БАНКУ

АКО остану без посла, клијенти у року од 30 дана по престанку рада имају обавезу да се јаве на биро. Са потврдом о незапослености, коју издаје НСЗ, као и осталом потребном документацијом, одлазе у банку, како би њихове рате преузело осигурање. Закључивање уговора о осигурању није обавезно уз сваки кредит, осим у случају када је то средство обезбеђења кредитног пласмана банке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)