ИМАМО КРИЗНИ ПЛАН АКО СОФИЈА ЗАВРНЕ ГАС: Шта за нашу земљу значи одлука "Гаспрома" да обустави испоруке плавог енергента Бугарској и Пољској

Е. Б. ТАЛИЈАН

28. 04. 2022. у 08:10

СНАБДЕВАЊЕ Србије руским гасом, преко Бугарске, односно краком "Турског тока", познатим под именом "Балкански ток", засада се одвија несметано, али је неизвесно да ли ће тако и остати.

ИМАМО КРИЗНИ ПЛАН АКО СОФИЈА ЗАВРНЕ ГАС: Шта за нашу земљу значи одлука Гаспрома да обустави испоруке плавог енергента Бугарској и Пољској

Фото Shutterstock

Премијерка сматра да доток ка нашој земљи неће бити обустављен јер би то био невиђени преседан. Из Министарства енергетике поручују да држава има кризни план да обезбеди стабилно снабдевање тржишта у свакој ситуацији.

У Европи бесни енергетски рат, након што је "Гаспром" саопштио да је јуче потпуно обуставио испоруке плавог горива Бугарској и Пољској, јер нису измирили своје обавезе у рубљама. Како је ова руска компанија навела, тако ће бити до тренутка док не уплате за априлско снабдевање гасом, како је предвиђено уредбом. Москва захтева плаћање у рубљама да би се заштитила од санкција ЕУ. Уколико су сумњали, европски лидери сада су се уверили да Владимир Путин није блефирао када је запретио да плави енергент неће добити земље које га не плате у рубљама.

Питање од милион долара је да ли би Бугарска могла да заврне гас нашој земљи. Србији су од званичника те земље јуче стигле опречне поруке. Бугарски премијер, Кирил Петков, рекао је да обустава испорука гаса представља уцену и да Софија разматра све уговоре с "Гаспромом" укључујући и транзит овог енергента за Србију и Мађарску. Њихов министар енергетике, Александар Николов, изјавио је да је Бугарска лојалан партнер свим суседним земљама, да није Русија и да засада нема намеру да зауставља транспорт комшијама.

Србија и Бугарска су се радовале повезивањем гасоводом Турски ток, Фото В. Ћирић

Истовремено, бугарска невладина организација "Атлантски савет" позвала је власти у Софији да заврну гас Србији. На то су реаговали поједини енергетски стручњаци у тој земљи, истичући да су такви предлози неразумни.

Министарка енергетике Зорана Михајловић поручила је да је држава спремна уколико дође до прекида испоруке гаса преко Бугарске и да ће покренути кризни план како би обезбедила стабилно снабдевање српског тржишта.

- Једна могућност је да користимо гас из Банатског Двора, где имамо количине за 21 дан у српском делу, док га у руском има за 22 дана - казала је министарка.

- Из Банатског Двора може дневно да се извлачи пет милиона кубика и додатно, ако је потребно, да кренемо у кризни план број два, то значи супституција плавог горива неким другим енергентом, обично је то мазут. Друга варијанта је да допунимо складиште у Банатском Двору, а трећа закуп капацитета у неком складишту ван Србије, рецимо у Мађарској и да размишљамо о заједничкој куповини гаса са Европом.

Љубинко Савић, из Удружења за енергетику ПКС, истиче да наша земља плаћа Бугарској за транзит и да овај наш сусед има обавезу да нам испоручује гас:

- Уколико би се обуставио доток плавог енергента "Турским током", технички би могао поново да се активира гасовод из правца Мађарске. Друга опција је да купујемо природни гас на слободном тржишту у Европи и да га онда транспортујемо преко Мађарске.

Међутим, како истиче, то су тржишне цене и гас би био знатно скупљи. Према његовом мишљењу, Бугарима истиче уговор о дугорочном снабдевању, а не планирају да га продуже из политичких разлога и зато је Русија реаговала обустављањем испорука.

БРНАБИЋЕВА: НИСАМ ЗАБРИНУТА

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је јуче да није забринута за доток гаса кроз Бугарску до Србије, уз оцену да само помињање могућности узимања српског плавог горива у транзиту није на месту:

- Иако је у данашње време све могуће, нисам забринута, то би био преседан таквих размера, који никада до сада није виђен. То би значило да не постоје никакве уговорне обавезе, владавина права, већ Дивљи запад.

ПРЕГОВОРИ О НОВОМ УГОВОРУ

МИНИСТАРКА енергетике је подсетила да уговор Србије са Русијом о снабдевању гасом траје до 31. маја и да према споразуму наша земља добија шест милиона кубних метара плавог горива, које долази преко Бугарске:

- Да ли ће се и како преговарати, да ли ће се ићи на продужење или проширење постојећег уговора, на нови уговор, то је сада на столу у разговорима између "Србијагаса" и "Гаспрома". Србија данас користи око 4,6 милиона кубика гаса, али зимска потрошња наше земље износи до 15 милиона кубних метара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (3)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио