КАМИОНИ ПРОЛАЗЕ ЗА 15 МИНУТА: "Зелени коридори" на овом пункту имају и засебну саобраћајну траку

С. Б.

30. 03. 2022. у 09:33

НА уласку у Србију из Северне Македоније камион читаву процедуру пролази за свега 15 минута.

КАМИОНИ ПРОЛАЗЕ ЗА 15 МИНУТА: Зелени коридори на овом пункту имају и засебну саобраћајну траку

Фото Танјуг

Захваљујући "зеленим коридорима", који само на прелазу Прешево-Табановце имају и засебну саобраћајну траку, знатно су смањена чекања робе. А преко тог прелаза, показују подаци, годишње прође око 220.000 теретних возила, у просеку око 600 дневно.

Већина теретњака стиже из Северне Македониј, око 105.000, док их је око 1.700 било регистровано у Албанији. Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, јуче је са потпредседником Привредне коморе Северне Македоније Зораном Јовановским обишао овај гранични прелаз. Разговарали су са шпедитерима, представницима компанија, царинских, ветеринарских, санитарних и фитосанитарних служби о томе како у пракси функционишу "зелени коридори" и како се примењују споразуми и договори у оквиру регионалне иницијативе "Отворени Балкан".

Фото Танјуг

Марко Чадеж и Зоран Јовановски

- Нису предности "Отвореног Балкана" само бржи пролазак камиона и што нема чекања. Предност је у овим кризним временима што све три земље међу собом сарађују када је у питању безбедност хране и снабдевање основним животним намирницама - рекао је Чадеж. - То су велике ствари да не морамо међу собом да размишљамо да ли ћемо имати брашно, уље, шећер. Ако смо се усагласили да једни другима помажемо, онда то и радимо. Земље "Отвореног Балкана", Србија, Северна Македонија и Албанија, не треба да брину и страхују од могућих несташица хране, што данас постаје све већи проблем имајући у виду глобалне изазове у снабдевању. Ту смо да помогнемо једни другима.

Циљ иницијативе "Отворени Балкан" је слободно кретање робе, услуга, људи и капитала по моделу ЕУ. Она је одговор на захтеве привреде, компанија и живота. Србија у Албанију и С. Македонију највише извози електричне машине и опрему, минерална горива, уља и воскове, гвожђе и челик, котлове, машине и уређаје, житарице, возила. С друге стране, највише увозимо гвожђе и челик, производе од гвожђа и челика, поврће и воће, фармацеутске производе. Скоро 5.000 компанија из Србије послује са партнерима из Албаније и С. Македоније.

 

РАЗМЕНА

РОБНА размена Србије са Албанијом и Северном Македонијом прошле години износила је 1,3 милијарде евра. Српски извоз у две чланице "Отвореног Балкана" вредео је нешто више од милијарду долара, док је Србија увезла робу за 367 милиона евра. Суфицит Србије у размени са Албанијом и Северном Македонијом износио је 637 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Воће без остатака пестицида у Маxи супермаркетима