ЗАТВОРЕНО 129 МЕЊАЧНИЦА: Појачана контрола Централне банке

Б. Ца.

18. 03. 2022. у 13:55

БРОЈ затворених мењачница у Србији попео се данас на 129. Ова мењачка места остаће под кључем до 30 дана, јер је у у појачаној контроли Народне банке Србије последњих дана, утврђено да су имале неправилности у пословању.

ЗАТВОРЕНО 129 МЕЊАЧНИЦА: Појачана контрола Централне банке

Фото К. Михајловић

Како у НБС кажу, у циљу заштите интереса грађана од почетка међународне кризе појачан је број непосредних контрола мењачница, са акцентом на проверу да ли има неправилности у формирању и примени куповног и продајног курса за ефективу и наплаћивање провизије.

- Допуна Одлуке о ближим условима и начину контроле мењачког пословања, ступила је на снагу 16. марта, а њом је прописано да у поступку контроле можемо донети решење о привременом одузимању овлашћења за обављање мењачких послова на свим мењачким местима у периоду до 30 дана, уколико овлашћени мењач не испуњава услове за обављање мењачких послова, односно поступа супротно одредбама закона или прописа - каћу у НБС. - Продајни курс у мењачницама за евро не може бити виши од званичног средњег курса важећег на тај дан за више од 1,25 одсто, а куповни курс не може бити нижи за више од 1,25 одсто.

Према Закону о девизном пословању за мењачнице које не поступају у складу са прописима НБС прописана прекршајна одговорност и то за правно лице предвиђена је новчана казна од 100.000 до 2.000.000 динара, а за предузетника новчана казна од 10.000 до 500.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)