"НЕМА ПРОДУЖЕТКА РОКА ЗА Е-ФИСКАЛИЗАЦИЈУ" Мали: За нови систем пријавило се 130.000 фирми

Танјуг

14. 02. 2022. у 10:01

МИНИСТАР финансија Синиша Мали данас је обишао први објекат једног великог трговинског ланца који је прешао на нови модел е-фискализације, где је обавио куповину и на улазу у радњу налепио налепницу „И ја сам еФискализован“.

НЕМА ПРОДУЖЕТКА РОКА ЗА Е-ФИСКАЛИЗАЦИЈУ Мали: За нови систем пријавило се 130.000 фирми

Фото: Н. Скендерија

Он је истакао да је ово један од неколико хиљада објеката који су већ прешли на нови систем фискализације.

- До данас је око 130.000 привредних субјеката пријавило локације продајних објеката за прелазак на нови систем. Око 125.000 њих се пријавило за субвенције и исплаћено им је 100 евра по фискалном уређају и 100 евра по продајном месту. Дакле, држава је одржала своје обећање, исплативши те субвенције. Позивам све привредне субјекте, обвезнике фискализације да што пре активирају нови систем, јер неће бити померања рока. Дакле, од 1. маја ове године, сви привредни субјекти који су обвезници система фискализације, мораће да буду у том систему - нагласио је Мали.

Он је навео да је на тржишту доступно око 150 софтвера и хардверских решења за нови систем фискализације.

- У овом објекту систем функционише беспрекорно, не само да нам ово помаже да се боримо против сиве економије, да на много ефикаснији начин сузбијамо ту пошаст, већ нам пружа и могућност да се грађани активно укључе у ову активност. Уколико скенирате QR код са ових рачуна, одмах добијате информацију да ли је рачун исправан или не, да ли је плаћен порез или не. Знате и сами да се боримо већ две године са пандемијом вируса корона, да набављамо вакцине, лекове, да градимо ауто-путеве, болнице, школе. Ми то не можемо ако се систем не поштује, ако свако не узме фискални рачун, уколико не гледамо да на прави начин повећамо и приходе у буџету из чега се све ово финансира, јер тиме градимо уређену и бољу Србију - рекао је он.

- Ми заједно мењамо Србију. Постојећи систем је стар двадесет година, а сада идемо у корак са новим технологијама, са новим временом. За оне који немају велики број трансакција омогућили смо да могу да користе мобилне телефоне, ајпеде, лаптопове као фискалне касе. Позивам још једном све обвезнике да не чекају последњи тренутак, пошто неће бити могућност ни код оних предузећа која дају техничку подршку да се последњих неколико дана сви повежу на нови систем. Не чекајте, крените већ сада, сви ћемо имати корист од тога - напоменуо је Мали.

Директорка „Меркатора С“ Виолета Ковачевић се захвалила министру Малом и Пореској управи на ефикасној сарадњи и напоменула да су конкретни бенефити еФискализације очигледни и мерљиви.

- Са једне стране, као што је и министар Мали нагласио, ово је наставак успешне борбе против сиве економије која ће допринети бољем пословном окружењу у нашој земљи, а са друге стране нама трговцима фискализација омогућава ефикасније пословне процесе, смањење трошкова. И наши купци могу да обаве бржу куповину, јер се фискални рачун штампа много брже и знатно је прегледнији - нагласила је Ковачевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (1)

ЗАХАРОВА О ИЗЈАВИ БОРЕЉА ДА НА БАЛКАНУ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУТИН: Деградација Запада не значи да је у току исти процес и код других народа